Prima pagină » Editorial » Cu ce ne alegem în urma uriașei manipulări electorale?
Cu ce ne alegem în urma uriașei manipulări electorale?

Cu ce ne alegem în urma uriașei manipulări electorale?

06 dec. 2024, 12:00,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Reprezentanții partidelor politice care au condus până în prezent România s-au coalizat și au indus în mod brutal în rândul populației ideea că primul tur de scrutin la prezidențiale a fost manipulat de către Călin Georgescu. Un document CSAT desecretizat în mare viteză susține, e drept, fără probe, această acuzație. Susținătorii lui Călin Georgescu afirmă contrariul. Că în prezent populația este supusă unei manipulări uriașe pentru a fi votată Elena Lasconi. În final, cu ce ne alegem?
Manipulările politice în general și manipulările electorale în special utilizează ca instrument de bază frica. Teama pe care o au cetățenii de a pierde ceva foarte important, dacă votează greșit. În condițiile în care nu există o confruntare reală a programelor electorale și nici măcar dezbateri directe între candidați, speranța trece în plan secund în ceea ce privește manipularea.

Nu trebuie să fii sociolog și nici măcar analist politic ca să știi că, cu toate dezamăgirile pe care le-au avut, cei mai mulți români se tem că, fiind eliminați din Uniunea Europeană, am avea foarte multe de pierdut în plan material și că nu am mai putea călători liber în lume și nici nu am putea munci în alte state pentru a ne asigura un nivel decent al câștigurilor. Iar copiii noștri nu ar putea nici ei să studieze în marile universități europene. Și, atenție, discutăm despre un stat, România, care într-o perioadă extrem de scurtă de timp, de 35 de ani, fără a fi trecut printr-un război sau printr-o uriașă calamitate naturală, a pierdut cei mai mulți cetățeni din întreaga istorie cunoscută, circa 4-5 milioane. Aceștia trăiesc și muncesc în prezent în străinătate, copiii lor învață acolo și încearcă să se integreze în respectivele societăți și o parte din banii câștigați, circa 4-5 miliarde de euro, sunt trimiși anual în țară, pentru ca rudele celor plecați, oameni în etate, să supraviețuiască. Este relativ ușor să scurtcircuitezi această uriașă masă de oameni, care în mod firesc își exercită o mare influență asupra rudelor din țară, spunându-le într-o cadență de mii de mesaje pe zi, că alegând un anumit candidat, își vor pierde privilegiul de a pleca, de a munci și de a învăța afară. O a doua spaimă, adânc înrădăcinată în conștiința publică, care este speculată masiv în aceste zile, este teama de Rusia. Un stat imperialist, alaltăieri, ieri și azi, care ne-a ocupat de 14 ori și ne-a ținut decenii la rând, la început sub ocupație și apoi în zona lui de influență. Dacă alegeți un anumit candidat, li se spune concetățenilor mei prin mii de mesaje plasate zilnic pe diverse canale, atunci România va ieși de sub umbrela NATO și vom deveni o pradă ușoară pentru hegemonul de la Moscova.

În primul tur de scrutin, românii au fost manipulați în special de promisiuni lansate de fiecare candidat în parte, precum și de partidele politice care i-au susținut. Speranța a trecut pe primul plan în materie de manipulare politică. În această competiție au ieșit câștigători, deci finaliști, Călin Georgescu și Elena Lasconi. În al doilea tur al prezidențialelor, confruntarea se duce utilizând nu speranța, ci teama. La acest capitol, partidele care au pierdut în mod rușinos competiția la prezidențiale, nereușind să-și plaseze candidatul în turul doi, PSD și PNL, și care au obținut și rezultate mult sub așteptări la parlamentare, precum și USR, cu un scor rușinos la parlamentare și cu un candidat în finală cu un scor mult mai mic decât cel plasat pe primul loc, s-au ambalat la maximum, s-au coalizat și au antrenat cât au putut de mult și diferite organizații ale societății civile, și o parte a mediului de afaceri, pentru a sădi teama în rândul cetățenilor votanți.

În ce măsură acest demers a reușit, vom afla luni dimineață, atunci când probabil se va termina numărarea voturilor. Diaspora, mai puțin cea din Republica Moldova, a votat masiv în primul tur de scrutin pentru Călin Georgescu. Acum vom avea posibilitatea să vedem dacă puzderia de semnale de alarmă transmise din țară, la care, cum este și firesc, s-au asociat autoritățile statale sau non-statale de tip progresist, neomarxist din Europa și din Statele Unite, vor avea efectul scontat. Oare spectrul alungării României din NATO și din UE să fi schimbat masiv intențiile de vot ale românilor din țară și să o vedem câștigătoare în finală pe Elena Lasconi? Dacă da, vom avea un guvern de tip progresist, o coaliție care într-o formă sau alta există în multe state europene, și care încă mai există și în Statele Unite, până când, pe 20 ianuarie, Donald Trump va depune jurământul la Casa Albă. Această coaliție de tip progresist și marxist va merge în contrasens cu noua administrație americană, America fiind principalul nostru aliat, dar și cu administrațiile unor state europene care, promovându-și interesul național și suveranismul, au renunțat la progresism și la neomarxism. Sau, dimpotrivă, vom avea un guvern condus probabil tot de un reprezentant PSD, poate chiar în persoana lui Marcel Ciolacu, dar care va fi susținut și influențat de forțele suveraniste, care s-au afirmat puternic în România cu prilejul alegerilor parlamentare.

Atunci când tensiunea acestor alegeri va scădea, vom înțelege mai bine de ce am votat cum am votat și în ce măsură speranța sau frica noastră a fost întemeiată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`