Prima pagină » Radio » Actualitate » Cu ce descântec de deochi încercau bătrânii să-i vindece pe cei afectați. Arme contra puterii „ochiului rău”
Cu ce descântec de deochi încercau bătrânii să-i vindece pe cei afectați. Arme contra puterii „ochiului rău”

Cu ce descântec de deochi încercau bătrânii să-i vindece pe cei afectați. Arme contra puterii „ochiului rău”

02 iul. 2021, 12:39,
în Radio

În majoritatea comunităților rurale de la noi, dar și de prin alte părți, încă se mai apelează la celebrul descântec de deochi, ale cărui puteri sunt recunoscute. Deochiul este considerat de multă lume o superstiție, un furt de energie, fiind asociat cu farmecele sau chiar vrăjitoria. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani releva că doi din trei români cred în puterea deochiului.

Există foarte multe superstiții cu privire la deochi care spun că unele persoane, cel mai adesea copii, adolescenți și lăuzele, pot fi afectate de anumite priviri admirative sau invidioase. Și totuși, nimeni nu știe cu exactitate ce este, însă multă lume crede în puterea lui. Cu toate acestea, deochiul este asociat cu o stare de rău care apare brusc, fără o cauză aparentă. Așadar, el este pus pe seama unor activități care au legătură cu farmecele sau chiar vrăjitoria.

În credința populară, deochiul este considerat un atac energetic care are la bază o privire invidioasă, admirativă sau laudativă. Presupusa putere a oamenilor de a produce rău celorlalţi prin deochi se regăsește în mai toate tradiţiile de pe glob. Însă la români, aceasta este una dintre cele mai complexe superstiţii. Și totuși, se crede că poți scăpa de deochi prin anumite procedee.

Puterea unui descântec de deochi

Foarte multă lume crede chiar și în zilele noastre în deochi, blesteme sau farmece, dar totodată și în puterea anumitor obiecte sau descântece de a-l îndepărta. Ca și manifestări ale deochiului putem enumera durerile de cap, căscat continuu și febră. Însă mai există și alte simptome, precum țiuitul în urechi, febră puternică, stări de vomă, transpirații sau hemoragii nazale. Acesta poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.

În credința populară a românilor, există obiceiul de a lega o ață sau fundiță roșie, mai ales la copiii mici. Cu toate acestea, sunt și adulți care poartă talismane antideochi, unul des întâlnit fiind mâna cu ochi, o bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane. Se mai crede că, până împlinesc un an, copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă, pentru a nu se deochea singuri.

Totodată, se mai obișnuiește să se pună un cățel de usturoi, prins cu ață roșie, la gâtul sau la căciulița copilului. De asemenea, copilul nou-născut trebuie cântărit înainte de a i se face prima baie. Nu în ultimul rând, se recomandă purtarea unui obiect din aur la gât, la urechi sau la mână, pentru a atrage și anihila energia negativă a deochiului.

Care sunt leacurile din bătrâni pentru deochi

Pentru a-l feri de deochi, se poate face pe fruntea copilului un semn cu cenușa din vatră, cu praf de pe talpă amestecat cu puțin scuipat ori cu funinginea de la horn. Însă acest semn, făcut în mijlocul frunții ori la îmbinarea sprâncenelor poate fi făcut doar de mama copilului.

Descântecul de deochi este un procedeu recomandat în cazul persoanelor afectate, deoarece are un efect tămăduitor asupra organismului. Un astfel de descântec trebuie însoțit de mângâieri pe frunte sau la ceafă, dar şi masaje în zona încheieturilor, care determină producerea de endorfine.

Unul dintre cele mai folosite descântece este acesta: „Fugi deochi dintre ochi,/ Dintre gene și sprâncene,/ Din față, din corp și mână,/ Din picioare, mațe și oase,/ Duceți-vă peste nouă mări și nouă țări,/ Că acolo vă așeaptă/ Nouă fete de împărat/ Cu mese întinse/ Și cu fripturi aprinse,/ Și când s-o deochea mâța și câinele/ Atunci să se mai deoache (numele),/ Atunci și nici atunci.”

Calea cea mai simplă pentru a feri pe cineva de deochi este să-l scuipăm de trei ori, zicând: „Ptiu, ptiu, ptiu, să nu-i fie de deochi”. Oricum ar fi, și credinţa te scapă de un astfel de blestem – puterea „ochiului rău”, rugăciunea fiind considerată un real antidot împotriva privirii răuvoitoare. Însă cel care apelează la descântec de deochi, automat crede în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare şi în numere magice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`