Prima pagină » Informații utile » „Cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală”? Iată ce condiții trebuie să îndeplinești!

„Cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală”? Iată ce condiții trebuie să îndeplinești!

14 feb. 2025, 12:09,
Redacția BZI în Informații utile

Pentru o anumită categorie de persoane este important să știe cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală. Mii de români se pensionează în fiecare an pe caz de boală, cu toate că birocrația complică mult acest demers. Conform legii, o persoană are dreptul să îți încheie activitatea profesională în cazul unei afecțiuni medicale, însă există o listă a acestor boli care permit pensionarea anticipată pe caz de boală.

Pensia de invaliditate, denumită în mod uzual și pensia de handicap, reprezintă un beneficiu social acordat persoanelor care au suferit o diminuare semnificativă a capacității de muncă din cauza unor afecțiuni medicale. Acest tip de pensie este destinat persoanelor care nu au atins încă vârsta standard de pensionare și care se confruntă cu o pierdere totală sau parțială a capacității de a desfășura activități profesionale.

„Cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală”

Persoanele care suferă de o anumită boală se pot pensiona mai repede chiar dacă nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare ( 61 de ani și 9 luni la femei și 65 de ani la bărbați). Aceștia și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unei afecțiuni medicale.

Este important de menționat că formularea „cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală” poate părea redundantă, totuși această formulare este des întâlnită în căutările online, ceea ce o face relevantă pentru cei care caută informații despre pensionarea medicală.

Conform încadrării în gradul de invaliditate stabilit de comisia de expertiză medicală, pacienții care sunt diagnosticați cu schizofrenie au dreptul la pensie de invaliditate. Totodată, este important de știut că încadrarea în grad de invaliditate este de competența exclusivă a medicului expert al asigurărilor sociale.

Dacă au realizat în condițiile legii stagiul de cotizare, conform prevederilor legale din anul 2020, pacienții diagnosticați cu sindromul imuno-deficienței au dreptul la pensie de handicap. Persoanele care au fost diagnosticate cu cancer pot beneficia de concediul medical plătit timp de un an și jumătate.

Dacă această perioadă trece și boala evoluează în ciuda unor tratamente medicale, persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă pot depune un dosar la Casa de Pensii pentru obținerea unei pensii de handicap.

Pe lângă acestea, dreptul la pensia de invaliditate o au și persoanele care au suferit accidente de muncă și boli profesionale, conform legii. Dreptul la pensie de invalidate o au și elevii, ucenicii și studenții care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

Grade de invaliditate

Conform legii, în raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, există trei criterii de invaliditate după care se acordă pensie și anume: Gradul I este caracterizat de deficiența funcțională gravă și pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire.

Gradul II este caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată. Gradul III este caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

De asemenea, criteriile și normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, după caz, cu avizul Ministerului Sănătății, care va fi adoptată în termen de 90 de zile.

În general, pentru a obține o pensionare pe caz de boală, o persoană trebuie să fi cotizat pentru minim 15 ani atât din punctul de vedere al contribuției la pensie, cât și din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate. Indiferent că este o persoană de sex masculin sau sex feminin. Prin urmare, e important de reținut cu ce boli te poți pensiona pe caz de boală.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cu ce se ocupa Ema Karter acum, după ce a renunțat la filmele pentru adulți. Tarifele pe care le percepe
Playtech.ro
Cum să reduci factura la curent cu 30%. 5 sfaturi care chiar funcționează
observatornews.ro
Cum ar fi funcționat campania ilegală pentru Călin Georgescu, făcută printre deținuți de polițiștii de la Penitenciarul Ploieşti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românul care „ia durerea cu mâna”. Sute de oameni stau la coadă la el, în Mexic
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Cine s-a uitat la Antena 1 a încremenit. Imagini care se văd o dată la 100 de ani
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
RomaniaTV
Nimeni nu scapă! Ce informare scrisă va primi toată lumea până cel târziu în 10 iunie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`