Prima pagină » Actualitate » Cu cât vor fi majorate taxele în 2023? Câţi bani în plus vor primi românii?

Cu cât vor fi majorate taxele în 2023? Câţi bani în plus vor primi românii?

06 oct. 2022, 10:49,
în Actualitate

Guvernul face calcule peste calcule pentru a vedea cu cât vor fi majorate taxele sau cu cât vor crește veniturile românilor în 2023. Una peste alta, creșterile de salarii și pensii ar putea fi anulate în mod real de inflația care este din ce în ce mai mare.

Asta în condiţiile în care Executivul a anunțat că în curând, în luna noiembrie, va fi votat bugetul 2023, reprezentând o premieră postdecembristă. Oricum, sunt multe certuri în interiorul Coaliției referitoare la măsurile care trebuiesc luate pentru a mai stăvili din creșterile enorme.

Taxele vor fi majorate în 2023

Conform unor surse, taxele vor fi majorate începând cu anul 2023. Sunt multe calcule referitoare la cum va arăta bugetul României pentru anul viitor, iar unele lucruri îi neliniștesc pe contribuabili. Conform datelor existente și publicate de jurnaliștii de la antena3.ro, taxele vor fi majorate și cu 50% în unele localități. Guvernul Ciucă ia în calcul şi majorarea salariilor minime dar și creșterea de pensii. Vestea rea pentru români este că, în pofida majorărilor, inflația record cu care se confruntă România va anula aceste creșterei. În cifre, bugetul se va construi pe un deficit de 4,4% din PIB, cu o uşoară scădere comparativ cu cel din 2022 când s-a luat în calcul un deficit de 5,7%.

Creșterea economică anticipată de specialişti pentru 2023 este de 3%, cu o uşoară creștere față de 2022 când a fost 2,8%. La majorările de salarii sunt luați în calcul mai multe tipuri de angajați de la stat. Vorbim despre profesori, poliţişti dar și angajații de la INS. Legată de creșterea de salarii de la buget menţionam că în schemă sunt prinși şi acele categorii care incă nu au ajuns la grila salarială din 2022.

Tot la nivel de măsuri pentru 2023 vorbim şi de creșterea taxelor locale cu 50%, majorarea pensiilor cu 11%, ajutoare sociale pentru pensionare, deblocarea angalărilor de la stat dar și creșterea salariului minim la 3000 de lei brut (nivelul din 2022 este de 2450 de lei brut.). Alocațiile vor fi majorate, de la 243 cât sunt în prezent, la 300 de lei. Acum cu toate aceste vești bune, vin și veștile mai puţin bune. Vorbim despre faptul că impozitele la apartament vor crește, de la 300 de lei cât sunt în prezent, la 450 de lei.

Românii ar putea primi vouchere sociale și în 2023

Una peste alta, la capitolul ajutor social vorbim despre faptul că guvernanții iau în calcul continuarea ajutorului pentru românii cu venituri mici. Voucherele sociale vor fi acordate și în 2023, spun unele surse. Voucherele sociale vor fi în continuare acordate celor care au venituri sub 1.500 de lei, iar cheltuielile vor fi suportate din fonduri europene, dar și de bugetul de stat.

De la ajutor nu sunt excluși şi pensionarii care câștigă mai puţin de 1.600 de lei și care vor primi un ajutor din partea statului în luna ianuarie 2023. Ajutorul se va acorda doar o singură dată și acesta va fi ca o completare pentru ca fiecare pensionar să ajungă la suma de 2200 de lei. Legate de veștile proaste putem menţiona faptul că inflația este în creștere și că prețurile au suferit modificări importante. Așadar, românii vor plăti mai mult, în 2023 pentru un kilogram de cartofi, carne sau un cofrag cu ouă. Pe lângă toate acestea, taxele vor fi majorate în 2023 ceea ce ar putea crea o anulare a creșterii de venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`