Mulți vor să afle cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024. Schimbările aduse în noul Cod Fiscal vor influența modul în care sunt impozitate unele pensii ale românilor, în funcție de suma lunară pe care o primesc. Iată cum noua lege îi afectează pe pensionari.
Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024
Casa Națională de Pensii Publice a publicat recent noul mecanism de impozitare al pensiilor din România. Conform acestuia, pensionarii din România vor fi impozitați începând de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Astfel, cei cu o pensie sub 2.000 de lei lunar nu vor fi afectați de impozitare.
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei.”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.
Ce pensionari vor fi scutiți de plata impozitelor
Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei, inclusiv, vor fi scutiți de plata impozitului. Pentru cei cu pensii care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri: un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net, adică 4.733 de lei n 2024, un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, adică 7.567 de lei pentru 2024, un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut pentru 2024.
Când vine vorba de impozitul pentru casă, mașină și terenuri, acesta poate fi plătit în două tranșe. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.
Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani. Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină.
Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Persoanele fizice care dețin în proprietate terenuri și clădiri pe teritoriul României ar putea primi reduceri fiscale dacă fac dovada că au donat sânge de trei ori pe parcursul unui an calendaristic. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. Trebuie de știut faptul că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie.