Prima pagină » Economic Local » Cu cât vom plăti mai mult, de anul viitor, pentru ieșirile în oraș? Patronii din Iași se tem că va scădea consumul și mai mult. „Sunt cheltuieli mai mari” – FOTO

Cu cât vom plăti mai mult, de anul viitor, pentru ieșirile în oraș? Patronii din Iași se tem că va scădea consumul și mai mult. „Sunt cheltuieli mai mari” – FOTO

25 sept. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

De anul viitor, ieșirile în oraș vor fi mai scumpe! Noile taxe și impozite anunțate pentru 2024 afectează mediul de afaceri din domeniul HoReCa, iar acest lucru se va răsfrânge în prețul final al produselor. Astfel, dacă o cafea în oraș costă 15 lei acum, anul viitor va fi cu cel puțin 5 lei mai mult

Antreprenorii din Iași care activează în domeniul HoReCa susțin că anul viitor vor fi nevoiți să plătească taxe și impozite mai mari, odată cu noul pachet fiscal, iar acest lucru se va vedea în prețul final al produselor. Astfel, cresc cheltuielile, cresc și prețurile.

„Plătim mai mult, clar! Se vede cu ochiul liber că sunt cheltuieli mai mari. Problema cea mai mare este că într-o perioadă prin care trecem, cu început de criză, să vii cu taxe suplimentare nu este deloc bine. Începutul acestei crize se vede din vânzări, care au scăzut și vor fi și mai scăzute. Oamenii nu mai au venituri! Automat, vor fi scumpiri în momentul în care cresc cheltuielile. Nu poți altfel, pentru că mergi în pierdere sau nici nu poți supraviețui. Au fost perioade când am muncit doar pentru supraviețuire, cum a fost după 2008, când am încercat doi ani să fim pe zero sau să venim cu mai puțini bani de acasă. Bineînțeles că, de anul viitor, și consumatorii vor fi mai reticenți, nu vor mai băga mâna adânc în portofel. Este normal ca atunci când nu mai faci față cu cheltuielile să reduci taxele, nu le mărești. Dar nu văd lucrurile așa și guvernanții”, susține Constantin Rădeanu, proprietarul restaurantului La Castel.

Ieșirile în oraș vor fi mai scumpe de anul viitor

Oamenii de afaceri mai spun că prețurile vor crește cu cel puțin 30 la sută din cauza cheltuielilor mai mari și a faptului că în ultimul an au încercat să le mențină cât mai jos, însă nu va mai fi posibil. Antreprenorii preconizează că iarna aceasta va fi dificilă atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație, din cauza inflației, prețurilor lor mari, iar noile taxe și impozite vor aduce venituri reduse și chiar falimentul unor afaceri.

„Eu consider că prin aceste taxe guvernul vrea să-și acopere incompetența. Guvernele de până acum au gafat și gafează în continuare cu munca din mediul privat. Vor atrage falimente, disponibilizări, șomaj, inflație mărită și reducerea consumului. Crește inflația, scade consumul și bugetul la veniturile statului. Nu mai spunem că vine iarna și că va fi cea mai grea de până acum din cauza prețurilor. Vor fi prețuri mari la energie, gaze, alimente, absolut totul va fi mai scump. Soluția este tot în mâinile guvernanților. Acum nu este momentul acestor noi taxe și impozite”, susține Vasile Pușcașu, proprietarul hotelului Traian.

Impozite mai mari pe profituri mari

Guvernul a publicat lista cu noile taxe și impozite pentru IMM-uri, bănci și multinaționale, ce ar trebui aplicate din anul 2024. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de măsurile fiscale pentru că vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari. Cele mai afectate de noile modificări fiscale sunt afacerile mici și mijlocii, mai ales din domeniile HoReCa. Noul pachet de taxe și impozite prevede un impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri a IMM-urilor, până la venituri de până la 60.000 euro pe an, dar și de 3 la sută, dacă depășesc această sumă. De asemenea, nu vor plăti impozitul pe profit de 16 la sută, dacă rata de rentabilitate trece de 30 la sută. Pentru firmele mici, cu cifră de afaceri sub 60.000 de euro, impozitul este de 1 la sută pe cifra de afaceri.

Pentru cele cu cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro impozitul va fi de 3 la sută din cifra de afaceri. Astfel, dacă vine vorba de domeniul HoReCa, unde se aplică aceste taxe și impozite, patronii vor fi nevoiți să crească prețurile, iar ieșirile în oraș vor fi mai scumpe din 2024.

Comentarii
  • Daca patronii nu ar face evaziune fiscala, nu ar mai fi nevoie de cresterea taxelor.

  • La o rată a profitului de 300%, nu au motive sa se smiorcaie. Vor merge și ei în vacanta in Bulgaria, nu mai merg in San Martin. Iaca problema mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *