Hectarul de teren agricol, din Iași, se vinde cu prețuri cuprinse între 1.500 și 8.000 de euro. În ultimele două luni, a crescut numărul anunțurilor de vânzare postate pe site-ul Direcției Agricole Iași
Persoanele care vor să cumpere un teren agricol, în județul Iași, plătesc între 1.500 și 8.000 de euro pe hectar, în funcție de zonă. Prețurile s-au majorat cu 10 la sută, față de anul precedent, iar numărul anunțurilor de vânzare postate pe site-ul Direcției Agricole Iași este în creștere. Astfel, cele mai scumpe terenuri sunt cele din comunele aflate la cel mult 30 de kilometri de Iași, iar cele mai ieftine sunt din comunele îndepărtate, unde nu există drumuri modernizate, acces facil la terenul agricol sau sursă de apă. Un ieșean, din comuna Alexandru Ioan Cuza, vrea să vândă 1,4 hectare de teren agricol cu 3.500 de euro/hectarul. De asemenea, multe terenuri agricole și parcele mici sunt scoase la vânzare în comunele Ruginoasa, Bivolari, Tomești, Miroslava, Coarnele Caprei sau Țibănești. Astfel, un ieșean din comuna Țibănești a scos la vânzare 1,2 hectare de teren agricol cu 2.500 de euro pe hectar. În comuna Ruginoasa, din județul Iași, un hectar de teren agricol s-a vândut, în medie, cu 4.000 de euro.
Hectarul de teren agricol, din Iași, se vinde mai scump, anul acesta
Ieșenii au vândut terenurile agricole din comuna Bivolari cu prețuri cuprinse între 2.500 și 3.000 de euro/hectarul. În comuna Miroslava, în zona metropolitană a Iașului, clienții au plătit 20.000 de lei pentru 0,8 hectare de teren agricol, adică aproximativ 4.000 de euro. În ultimele două luni, a crescut numărul anunțurilor de vânzare postate pe site-ul Direcției Agricole Iași. Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în anul 2022, au fost publicate pe site-ul instituției 720 de oferte de vânzare și tranzacționate 560 de hectare. În anul 2021, au fost 1.242 de oferte de oferte de vânzare și s-au tranzacționat 848 de hectare. Prețul minim solicitat pentru un hectar de teren agricol, în 2021, a fost de 3.000 de lei și cel maxim, de 1.482.000 de lei pentru un hectar. În acest an, prețul minim de vânzare solicitat pentru un hectar de teren agricol, din județul Iași, este de 7.200 de lei (1.440 de euro), iar cel maxim, de 250.000 de lei (50.000 de euro), ceea ce înseamnă că au crescut prețurile la terenurile agricole.
Fermierii din Iași, afectați de seceta pedologică
Ieșenii pot vinde terenurile agricole doar cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Anul acesta seceta face ravagii în fermele din Iași. Peste 3.000 de hectare de culturi agricole afectate de seceta pedologică au fost identificate, până acum, la nivelul județului Iași. Situația este în dinamică și se modifică de la o zi la alta, în funcție de comunicările transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
Până la data de 4 iulie 2022, au transmis rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică următoarele unități administrativ-teritoriale: Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele. Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.