Prima pagină » Economic Local » Cu cât se scumpesc ouăle de Paște? Specialiștii din Iași: „Este un boom de Paște, deci se triplează într-o lună cantitatea cumpărată”
Cu cât se scumpesc ouăle de Paște? Specialiștii din Iași: „Este un boom de Paște, deci se triplează într-o lună cantitatea cumpărată”

Cu cât se scumpesc ouăle de Paște? Specialiștii din Iași: „Este un boom de Paște, deci se triplează într-o lună cantitatea cumpărată”

25 mart. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ouăle se scumpesc de Paște și în 2025. Specialiștii din domeniul avicol din Iași susțin că scumpirile nu sunt la poarta fermei, ci la comercianții care adaugă între 5 și 15 la sută la prețul ouălor, odată cu cererea foarte mare din partea consumatorilor. În prezent, un ou se vinde la poarta fermei cu 0,50 de bani, iar în magazine, cu 1,5 lei, cel mai scump

Consumatorii trebuie să se aștepte la noi scumpiri ale produsele achiziționate pentru Paște, în special la ouă. Astfel, acestea vor avea prețuri mai mari în magazine, dar nu și la poarta fermei.

„De obicei, apar prețuri mari la retaileri, la magazine, înainte de Paște. La poarta fermei sunt aceleași prețuri. Acum, la poarta fermei, oul pleacă cu prețul de 0,50 bani, numărul 2 și 3, adică creșterea la sol pentru cifra 2 și creșterea la baterii, cifra 3. Pentru sistemul ecologic și free-range, cifra 1, oul pleacă de la fermă cu 1 leu”, susține Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Ouăle se scumpesc de Paște cu 5-15 la sută în 2025

Specialistul din domeniul avicol explică faptul că cererea va fi foarte mare din partea consumatorilor, iar producătorii au programat ca, în perioada Paștelui, să aibă ouă suficiente pentru clienți. Astfel, ouăle se scumpesc cu 5 până la 15 la sută față de prețul actual. „În prețul la ou sunt următoarele componente: prețul la furaje care este în jur de 80 la sută, undeva la vreo 18 la sută ai costuri cu personalul, decontaminare, amortizarea găinii, iar vreo 2 la sută costuri comerciale, cum este propria linie de colectare, ambalare și ștanțare ouă. Acum 3 ani, când s-au scumpit ouăle, a fost din cauza prețului la cereale care a crescut de la 50 de bani, la 1,5 lei. Acum, prețul a stagnat. Fermele mari și mijlocii au făcut provizii de furaje din toamnă, pentru că se fac pentru 6 luni proviziile, deci nu erau fluctuații de preț. Mai apare o tendință de scădere a prețului la poarta fermei, pentru că încep să apară presiuni de la gospodăriile mici, piața nefiscalizată, apar cantități mari de ouă.

Producătorii mari și mijlocii programează perioada maximă de ouat a găinilor de Paște, deci și aici este o presiune, atunci este cea mai mare cantitate de ouă. Ținând cont că cererea este foarte mare în perioada sărbătorilor pascale, retailerii, magazinele, cresc prețurile cu 5-15 la sută, cum cred ei că se simte piața. Consumatorii și fermierul sunt dezavantajați, oricum ar fi. Presiunea prețului la poarta fermei mai apare și din cauza ouălor din Polonia și Ungaria. De aceea, prețul este mic la noi. Vom avea pe piață, probabil, și ouă din cele două țări, din Polonia și Ungaria. Este un boom de Paște, deci se triplează într-o lună cantitatea de ouă cumpărată, mai ales că Paștele este în același timp și la catolici, și la ortodocși”, explică specialistul din domeniul avicol. Unii fermieri vor mări prețurile la carnea de miel, produs consumat de Paște.

Comercianții care măresc prețurile la ouă înainte de Paște riscă amenzi din partea Consiliului Concurenței

Specialiștii instituției atrag atenția asupra faptului că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. De asemenea, atrag atenția și asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.

„Este firesc ca, în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță însă intențiile de a majora prețurile pentru produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață. Aceste tipuri de acțiuni sunt sancționate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale și europene, deoarece denaturează concurența și prejudiciază consumatorii”, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Masa de Paște ar putea fi un lux pentru mulți români.

Ce recomandări au specialiștii Consiliului Concurenței?

Astfel, Consiliul Concurenței recomandă companiilor să evite orice practici care ar putea încălca legislaţia concurenţei și să se adreseze instituției cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu legislația în domeniu. Reamintim că autoritatea de concurență a sancționat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 de lei (aprox. 2,78 milioane de euro) cinci companii din domeniul producției și/sau comercializării ouălor de consum din România1, precum și asociația administrată de acestea (UCPR), pentru că și-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu facilitarea acestor acțiuni de către asociație, cu scopul de a crește artificial prețurile produselor sau, cel puțin, de stopare a scăderii prețurilor.

Consiliul Concurenței a constatat, în cadrul investigației, că reprezentanții companiilor se întâlneau, în mod frecvent, sub umbrela asociației, pentru a discuta problemele sectorului avicol, dar și pentru a planifica acțiuni comune referitoare la activitatea de producție și livrare a acestora, schimbând informații sensibile din punct de vedere concurențial. În plus, autoritatea de concurență a impus UCPR mai multe măsuri, pe care aceasta este obligată să le pună în aplicare: să nu dezvăluie membrilor săi date individualizate pe societate, ci doar informații agregate la nivel de asociație, să furnizeze accesul complet la aceste informații agregate și companiilor neasociate care solicită accesul pe motivul interesului lor de a-și pregăti intrarea pe piață, să informeze asociații cu privire la modificările aduse sistemului de circulare a informațiilor în cadrul asociației. Potrivit specialiștilor din domeniul avicol, anul acesta vor fi scumpiri la ouăle de Paște, cu 5-15 la sută față de prețurile din prezent.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Ce pensie are Laura Lavric. Cântăreaţa de muzică populară, umilită: 'Nu se poate aşa ceva'
observatornews.ro
Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
Taxa pe stâlp, cine este scutit. Cum se va calcula impozitul pe construcții anual
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`