Prima pagină » Actualitate » Cu cât se poate depăşi limita de viteză în 2025 fără să primeşti amendă. Trucul pe care îl ştiu puţini şoferi

Cu cât se poate depăşi limita de viteză în 2025 fără să primeşti amendă. Trucul pe care îl ştiu puţini şoferi

28 ian. 2025, 14:43, 3 ,
Redacția BZI în Actualitate

Mai mulți soferi amatori se întreabă pe forumuri de specialitate cu cât se poate depăşi limita de viteză în 2025 fără să primeşti amendă. Pe lângă faptul că riscă amenzi destul de consistente, uneori se ajunge și la suspendarea dreptului de a conduce. Cu toate acestea, unii șoferi mai experimentați au precizat care este viteza care te scapă de probleme.

Limita de viteză în România este stabilită de Codul Rutier. În localități, limita generală este de 50 km/h, dar poate fi ridicată până la 80 km/h pentru categoriile A și B în anumite zone. Pe de altă parte, în apropierea trecerilor de pietoni, viteza poate scădea la 30 km/h pentru a redice riscurile de accidente.

Cu cât se poate depăşi limita de viteză în 2025 fără să primeşti amendă

În afara localităților, limita este diferită, în funcţie de categoriile de drumuri şi de vehicule: vehiculele din categoriile A și B pot circula cu până la 90 km/h, vehiculele din categoriile C, D și D1 au limita de viteza la 80 km/h, iar vehiculele din categoriile A1, B1 și C1 nu au voie să depăşească 70 km/h.

Pe drumurile naționale europene, pentru categoriile A și B viteza maximă admisă este de 100 km/h, pentru categoriile C, D și D1, de 90 km/h, iar pentru categoriile A1, B1 și C1, de 80 km/h. Pe drumurile expres, categoriile A și B pot circula cu 120 km/h, categoriile C, D și D1 cu 100 km/h, iar categoriile A1, B1 și C1, cu 85 km/h. În fine, pe autostrăzi, categoriile A și B au limita de viteză de 130 km/h, categoriile C, D și D1, de 110 km/h, şi categoriile A1, B1 și C1, de 90 km/h.

Trebuie menţionat că viteza minimă pe autostradă este de 50 km/h, iar vehiculele lente, precum tractoarele, nu au voie să circule pe aceste drumuri!

Conform noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii pot depăși limita de viteză cu maximum 5 km/h fără a fi sancționați. Schimbarea a fost implementată datorită aparatelor radar mai performante, care au o marjă de eroare redusă. În trecut, șoferii beneficiau de o toleranță de 10 km/h, regulă care nu mai este valabilă.

Cât este punctul de amendă

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă, iar în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Astfel, pentru depășirea vitezi se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă. De la 1 ianuarie 2025, punctul de amendă este 202,5 lei. Iată sancțiunile aplicate în funcție de viteza cu care s-a depășit limita:

10-20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră! Pensia în aprilie pentru români. Când intră banii pe card, când vine poștașul
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Contractele angajaților și vechimea în muncă. Guvernul schimbă tot sistemul
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Spuneti in articol ca, „Conform noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii pot depăși limita de viteză cu maximum 5 km/h fără a fi sancționați.” Dar, cand prezentati sanctiunile, primul interval e „în funcție de viteza cu care s-a depășit limita: 10-20 km/h: 2-3 puncte de amendă”. Deci, unde e modificarea? Ca sanctiunea a ramas la depasirea cu minim 10 km/h a vitezei maxime legale admise.

  • Nici cel care a scris articolul nu l-a inteles.

  • Niste tâmpiți ! Fără a da un răspuns final !!?? A fi sau a nu fi !!??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`