Multe persoane vor să afle cu cât se închiriază apartamentele în 2024. Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat că la începutul acestui an cererea de închiriere pe piata imobiliară este mult mai mare decât oferta. Pentru proprietari, vestea este bună, însă este bine de știut că din 2024 se modifică regulile privind impozitarea veniturilor din chirii. În plus, începând cu 1 ianuarie 2024, proprietarii de apartamente situate în clădiri ce se încadrează în clasa de risc seismic I nu își mai pot închiria imobilele. Iată care sunt orașele din Riomânia cu cele mai mici chirii.
Cu cât se închiriază apartamentele în 2024
Pe piața imobiliară se contruiesc cu dificultate apartamente noi din motive financiare. Lipsa investițiilor face ca prețurile locuințelor sau a chiriilor să crească. În acest an cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta.
Din 2024 se modifică și regulile privind impozitarea veniturilor din chirii. Se reintroduce cota forfetară de cheltuieli, de 20% din venitul brut, iar dacă este vorba de un chiriaș persoană juridică, se reține la sursă impozitul.
Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat cu cât se închiriază apartamentele în 2024 și care sunt prețurile chiriilor. În momentul actual, în luna februarie 2024, cel mai accesibil oraș din România, din punct de vedere al chiriei, este Reșița. Aici, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 200 de euro pe lună. Urmează pe locul 2 Drobeta Turnu Severin, cu 220 de euro prețul unei chirii pentru un apartament cu 2 camere, iar Alexandria, cu 223 de euro.
La nivel național, în alte opt orașe chiria pentru un apartament cu 2 camere este, în medie, 250 euro/lună. Este vorba despre Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamț și Deva.
Orașele din România cu cele mai mari chirii în 2024
Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca. În Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu este cea mai scumpă. Aici, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. Locurile următoare, la nivel național, sunt ocupate de Brașov – 460 de euro/lună, Constanța – 450 de euro/lună, Iași – 400 de euro/lună.
O situație aparte existpăîn București, dacă se ia în calcul raportul dintre salariul mediu și prețul chiriei. Prețul unei chirii pentru o garsonieră ar putea însemna până la 60% din salariul net, în timp ce un apartament cu două camere ar putea înghiți aproape 90% din veniturile lunare. Asta dacă luăm drept punct de reper salariul mediu din București, care ajunge la 5000 de lei.
Cererea de închiriere a locuințelor este mai mare decât oferta, ceea ce duce la o creșterea a prețurilor chiriilor. La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea, Iași și în Craiova. În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad și în Timișoara, la garsoniere.