Apartamentele din Iași s-au scumpit la început de an, după ce TVA-ul în imobiliare a crescut de la 5 la 9 la sută. Un apartament într-un bloc nou se vinde de la 3.000 până la 5.000 de euro. Specialiștii în imobiliare au anunțat de anul trecut că prețurile vor crește semnificativ în 2024
Persoanele care vor să cumpere apartamente în Iași plătesc mai mult din acest an. Prețurile au crescut după ce TVA-ul s-a mărit de la 5 la 9 la sută. Astfel, cei care cumpără apartamente în blocuri noi plătesc de la 3.000 până la 5.000 de euro pentru un singur imobil. Specialiștii spun că acum e o perioadă de stagnare a tranzacțiilor.
„Momentan e o stagnare pe piață. Toată lumea e în așteptare. Într-adevăr, am fost anunțați de dezvoltatorii imobiliari că au crescut prețurile la locuințe, după ce a crescut TVA-ul de la 5 la 9 la sută. Toți au mărit prețurile cu 3000-4.000 de euro pe apartament. De exemplu, un apartament de 50.000 de euro e 54.000 de euro acum. Toți dezvoltatorii cu blocuri noi au mărit prețurile. La blocurile vechi nu au crescut prețurile, deci e posibil ca cererea să crească la aceste locuințe. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Oricum perioada aceasta, luna ianuarie, era mai lejeră. În decembrie 2023, au fost cele mai multe tranzacții. Acum, lumea așteaptă să vadă ce se mai întâmplă pe piață”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare.
S-au scumpit apartamentele din Iași
Potrivit specialiștilor, clienții s-au grăbit să cumpere locuințe în Iași , în perioada noiembrie-decembrie 2023, de teama scumpirilor anunțate în anul 2024. Din ianuarie, apartamentele s-au scumpit considerabil, ceea ce i-a determinat pe ieșeni să se grăbească să cumpere imobile cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați. Astfel, cei care cumpără locuințele plătesc mai mult pentru că și dezvoltatorii plătesc un TVA aproape dublu.
„Era de așteptat să fie așa, să crească prețurile, după mărirea de TVA. Noi chiar ne așteptam să se scumpească apartamentele mai mult, cu cel puțin 10.000 de euro. Dar, momentan, dezvoltatorii ne-au anunțat că sunt creșteri de cel mult 5.000 de euro la fiecare imobil. Vom vedea cum va evolua piața. Noi suntem în așteptare, deci nu ne-a solicitat nimeni să încheiem vreo tranzacție. Doar se interesează clienții de prețuri”, susține Lavinia Popa, specialist în imobiliare.
Ieșenii cumpără atât case, cât și apartamente
De la 1 ianuarie 2024, persoanele fizice care achiziționează un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată (TVA) mai mare, de la 5 la 9 la sută. Cei mai mulți care cumpără în Iași plătesc pentru locuințe prețuri cuprinse între 60.000 și 120.000 de euro. Clienții vor să achiziționeze apartamente atât pentru locuit, cât și pentru investiții. Aceștia caută locuințele din zona metropolitană.
Ieșenii care muncesc în străinătate achiziționează pentru a închiria, iar cei din oraș sau din țară pentru locuit. Aceștia vor plăti mai mult, de anul acesta, pentru o locuință după ce apartamentele s-au scumpit cu cel puțin 20 la sută la început de 2024.
O sa stati mult si bine cu ele, nimeni nu cumpara nimic.
In Iasi nu exista dezvoltatori imobiliari. Exista numai daunatori imobiliari.
De ce blocurile noi arată la fel de nasol ca cele vechi?!?
Voi ati văzut ce blocuri frumoase sunt in west, Europa de West?
Cine e arhitectul care face blocuri urâte pe raza municipiului Iași? De ce blocurile noi arată ca alea făcute in regimul ceaușist ?!?
Ce fac? Să plătesc 35 ani rată la bancă pt un bloc nou făcut în bășcălie?!?
Cum ar fi să ne îmbrăcăm cu haine model anii ’80 sau să facem sex cu femei bătrâne nascute in anii ’80, numiți de istoricii contemporani ca și cei mai urâți ani sau anii de foamete🙂
Hai ca e buna gluma !, mam uitat in calendar si nu , nu e 1 Aprilie
Agentiile imobiliare platesc articole in presa pentru a tine pretul (si comisioanele) apartamentelor mari. E o strategie de cand lumea. Lumea poate sa ceara bani multi pe apartamente, nici naiba nu le mai cumpara la 8-9% dobanda. Faptul ca sunt scumpe nu inseamna ca se si vand.
Boolangii astia de asa zisi agenti imobiliari umfla preturile la greu,de asta e bine sa tratezi cu dezvoltatorul ori cu persoana in cauza care vinde,oricum sper sa stea cu ele asa nevandute ca au niste scoruri de dubai nu de iasi,ti ai dreacu de mizerii.
Așa, și? Tot legea cererii și ofertei face prețul. Ca să nu mai spun că, chiar in ziarul vostru ne agasează o reclamă cu reduceri la imobiliare 🙂
Exemplu de aplicare a calculelor matematice facute de dezvoltatori:
La un apartament de 50.000 Euro, pretul a crescut cu 4.000 Euro, dupa cum spune redactorul stirii. Deci, procentual, cresterea TVA este de 4%, iar dezvoltatorii au crescut preturile cu 6-8% si altii mai mult.. Sa vedem cui vor vinde atatea sute de apartamente noi.. Mergeti sa vedeti cate apartamente sunt de finalizat si mai sunt de finalizat in Silk District, in nenumarate blocurile de pe Aleea Sadoveanu (sunt cel putin 1.000 apartamente acolo) si urmeaza sa se contruiasca si altele.. Veniturile au crescut foarte putin sau deloc, iar creditele bancare sunt tot mai greu de obtinut.. Si daca veti citi cu atentie, incetul cu incetul se apropie o criza a preturilor locuintelor in toata Europa.. si care va produce un impact puternic si la noi.. Vor fi nenumarate blocuri cu apartamente finalizate sau in curs de finalizare si nu vor avea cui sa le vanda la preturile astronomice cerute (intre 80-120.000 euro)..
Isi arata fasolea si isi freaca mainile marele „agent imobiliar” in speranta ca o sa vina fraierii sa cumpere imobile, iar el va incasa comisionae grase!!!! „Marii dezvoltatori” = marii evazionisti isi spala banii, dar ii si dubleaza ori tripleaza in acest mod!!!!!!!
Niste personaje dubioase care nu tin cont decat de propriul portofel!!