Prima pagină » Actualitate » Cu cât s-a scumpit laptele din cauza secetei! Vor crește prețurile și la alte produse lactate
Cu cât s-a scumpit laptele din cauza secetei! Vor crește prețurile și la alte produse lactate

Cu cât s-a scumpit laptele din cauza secetei! Vor crește prețurile și la alte produse lactate

16 oct. 2024, 10:44,
în Actualitate

Toamna acestui an a venit cu noi scumpiri la alimente. Prețul laptelui la poarta fermei a crescut și cu 30%. Tocmai de aceea, românii sunt interesați să știe cu cât s-a scumpit laptele din cauza secetei.

Mai mult, magazinele au primit deja de la furnizori listele cu prețurile majorate la mai multe lactate, printre care smântână, iaurt, cașcaval afumat și brânză topită.

Cu cât s-a scumpit laptele din cauza secetei!

Laptele s-a scumpit deja cu un leu din cauza secetei din această vară, dar și din cauza cererii crescute. Creșterile de prețuri sunt între 3 și 9% și se vor aplica chiar din luna aceasta. Dacă în iulie, litrul de lapte se vindea cu 2 lei și 20 de bani, acum costă cu un leu mai mult.

Laptele din import s-a scumpit cu 30%, procesatorii ajungând să plătească 3,60 lei pentru un litru de lapte adus din Europa de vest.

Laptele se va scumpi și mai mult în viitorul apropiat după ce Bruxelles dorește să reducă emisiile de carbon prin reducerea numărului de bovine. În Țările de Jos, este deja stabilit ca numărul de bovine să fie redus cu 30% până în anul 2030.

Untul a ajuns la un preț istoric tot din lipsa laptelui. Cauzele principale ale scumpirii laptelui sunt seceta din vara trecută.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România reușește să producă doar 30% din laptele pe care îl consumă, iar restul îl aduce din import.

„Laptele este în plafonarea adaosului comercial, iar dacă costurile fermierilor au crescut, eu mă bucur că prețul la poarta fermei este unul coect pentru fermieri ca să își achite datoriile și să se ia prețul corect pentru munca pe care o depun. România reușește să producă doar 30% din laptele pe care îl consumă, iar restul îl aduce din import. Problema este că pe piețele externe prețul tot crește. În condițiile în care laptele spot este 3,6 lei și sunt semne că acesta va mai crește, este posibilă o majorare de 15-20%”, a spus Florin Barbu.

Prețul untului a sărit în aer

Prețurile untului au crescut în ultimele luni, ajungând la niveluri record în întreaga Europă. Veste este una foarte proastă pentru brutari și cofetari, care se pregătesc pentru sărbătorile de Crăciun și se confruntă deja cu costuri ridicate pentru ciocolată și zahăr.

Cauzele creșterii prețurilor sunt cererea mare de unt, stocurile reduse și preferința procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru produse mai profitabile, cum ar fi brânza.

Pe piețele mondiale, untul european se tranzacționa la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creștere cu 83% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene. Prețurile erau, de asemenea, mai mari față de anul trecut în Australia și Noua Zeelandă, deși au scăzut față de maximele din timpul verii.

Chiar dacă marile companii alimentare și-au asigurat în mare parte aprovizionarea cu unt înainte de începerea producției de prăjituri și înghețată de Crăciun, impactul asupra micilor producători va fi semnificativ, iar o creștere a prețurilor este inevitabilă, a declarat Paul Boivin, directorul Federației Franceze a Brutarilor și Cofetarilor (FEB).

Acum, românii sunt interesați să știe cu cât s-a scumpit laptele și cu cât se vor majora prețurile la smântână, iaurt, cașcaval afumat și brânză topită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`