Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cu cât mănânci mai nesanatos, cu atât îmbătrânești mai repede!
Cu cât mănânci mai nesanatos, cu atât îmbătrânești mai repede!

Cu cât mănânci mai nesanatos, cu atât îmbătrânești mai repede!

17 sept. 2020, 06:56,
în Sanatate

Cu cât mănânci mai nesanatos, cu atât îmbătrânești mai repede! Cel putin asta sustine o noua cercetare. Alimentele industriale ultraprocesate pot promova îmbătrânirea organică a celor care le consumă, potrivit unui nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Băuturi dulci si acidulate, mese tip fast-food. Atâtea alimente nesănătoase care nu sunt lipsite de riscuri pentru celulele noastre. Într-adevăr, potrivit unui studiu realizat de cercetători spanioli, alimentele ultra-procesate promovează îmbătrânirea biologică a persoanelor care le consuma excesiv. Studiile anterioare asociau deja consumul acestor produse cu dezvoltarea obezității, hipertensiunii, diabetului etc.

Cei mai mari dependenți de alimentele procesate și-au dublat riscul de a avea telomeri scurți

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au măsurat un marker al îmbătrânirii biologice la 886 de spanioli de peste 55 de ani. Mai exact, erau interesați de lungimea componentelor genetice numite telomeri. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri pe baza consumului lor de alimente ultra-procesate (de la trei sau mai multe pe zi, la mai puțin de două). Fiecare a donat, de asemenea, probe de salivă în scopul analizelor genetice.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la Conferința europeană și internațională privind obezitatea (ECOICO 2020) organizată online. Prin analizele lor, cercetătorii au descoperit că cei mai mari dependenți de alimentele procesate și-au dublat riscul de a avea telomeri scurți în comparație cu cei care au mâncat o cantitate mai mica. Asadar, cu cât mănânci mai nesanatos, cu atât îmbătrânești mai repede!

Telomerul, un semn al îmbătrânirii celulelor

Care este rolul telomerilor? Aceste structuri, situate la capetele cromozomilor, au scopul de a păstra stabilitatea și integritatea structurii genetice a fiecărei persoane și, prin urmare, a ADN-ului. De-a lungul anilor, telomerii devin mai scurți, deoarece de fiecare dată când o celulă se împarte, pierde o mică bucată de telomer. Pe măsură ce acest fenomen se repetă, acesta ajunge să provoace îmbătrânirea biologică a celulelor care încetează să se mai divizeze și să funcționeze normal. Astfel, lungimea telomerilor reprezintă un marker al vârstei biologice la nivel celular. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste observații, potrivit autorilor, înainte ca o legătură cauză-efect să poată fi confirmată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`