Prima pagină » Actualitate » Cu cât crește valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de această sumă și unde pot fi folosite
Cu cât crește valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de această sumă și unde pot fi folosite

Cu cât crește valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de această sumă și unde pot fi folosite

21 aug. 2022, 17:40,
în Actualitate

Cu cât crește valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de această sumă și unde pot fi folosite sumele primite de la stat. Ordinul a fost semnat de miniştrii Adrian Câciu şi Marius Budăi.

Un ordin publicat în dezbatere publică şi semnat de Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor propune ca suma lunară care se acordă sub formă de tichete de creşă să crească, începând cu luna octombrie. În prezent, valoarea tichetelor este de 520 de lei.

Cu cât crește valoarea tichetelor de creşă

Potrivit Ordinului privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2022, pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.

Cine poate beneficia de această sumă

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, scrie aceeași sursă menționată anterior.

Această sumă se poate folosi pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris. Tichetele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, potrivit normelor.

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024