Prima pagină » Business în România » Cu 49% a crescut importul de lapte în România! Producem mai mult, dar insuficient

Cu 49% a crescut importul de lapte în România! Producem mai mult, dar insuficient

28 aug. 2024, 11:58,
George Cristian în Business în România

Datele din prima jumătate a anului 2024 arată faptul că a crescut cu 49% importul de lapte în România. Chiar dacă există o creștere a producției în țară este insuficientă pentru necesarul de consum a românilor.

Deficitul comercial a crescut și el în ultima perioadă. În traducere, importăm mai mult decât exportăm. În lipsa unei viziuni guvernamentale care să incurajeze dezvoltarea afacerilor, vom deveni, cel mai probabil, o țară care importă mult, exportă puțin.

Cu 49% a crescut importul de lapte în România

În prima jumătate a acestui an, producția de lactate în România a crescut comparativ cu anul anterior. Chiar dacă fermierii locali au furnizat mai mult lapte, cantitatea nu a fost suficientă pentru a acoperi necesarul de materie primă, potrivit datelor statistice. Din acest motiv, s-a recurs la importuri masive, care au înregistrat o creștere de peste 49% în cazul laptelui brut și de 27% pentru laptele și smântâna aduse din afara țării în primele cinci luni. Importurile au provenit în principal din Spania și Italia, ducând la o creștere a deficitului de peste 47%.

Anul trecut, procesatorii din România au achiziționat puțin peste 1 miliard de kilograme de lapte de la producătorii locali. Totuși, în prima jumătate a acestui an, producția a fost mai mare: s-a produs cu 7,1% mai mult lapte de consum, cu 7,4% mai multă smântână, cu 6,4% mai mult lapte acidulat, cu 14,2% mai mult unt și cu 6,1% mai multă brânză, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Pentru a susține acest nivel de producție, procesatorii s-au bazat în principal pe laptele de la fermele locale. Cu toate acestea, o creștere de 3,6% a cantității de lapte brut colectat de pe piața internă nu a fost suficientă, ceea ce a condus la o majorare semnificativă a importurilor de lapte brut, care au crescut cu 49,5%, o rată mai mare decât tendința din ultimii ani.

De exemplu, în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, cantitatea de lapte brut importată de unitățile de procesare a scăzut cu 38,2%. În schimb, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, față de aceeași perioadă din 2021, importurile de lapte brut au crescut cu 9.459 de tone, adică o creștere de 13,8%.

Italia și Spania în topul importatorilor de lapte în România

Pe piața românească au ajuns cantități mari și neobișnuite de lapte și smântână din țări care, de obicei, nu furnizează aceste produse României, precum Italia și Spania. Conform datelor INS furnizate de Economica, în primele cinci luni ale acestui an, România a importat peste 101.500 de tone de lapte, ceea ce a însemnat cheltuieli de 57,3 milioane de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 27,3% în cantitate comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Majoritatea importurilor au provenit din Ungaria, Cehia și Polonia, surse tradiționale de lapte pentru România. Totuși, s-a remarcat și o creștere semnificativă a importurilor din țări care în mod normal trimit cantități mai mici.

De exemplu, Italia a devenit al cincilea cel mai mare furnizor de lapte pentru România, cu o creștere de 140,7% a volumului importat, ajungând la 1.250 de tone. Cantitatea de lapte importată din Spania a crescut de 10,5 ori, ajungând la 65,7 tone. De asemenea, importurile din Lituania au crescut de 3,8 ori, până la 98.600 de tone, iar cele din Olanda au fost de 2,6 ori mai mari, totalizând aproximativ 510.000 de tone.

În plus, importurile din Ungaria au crescut cu 29,1%, ajungând la 79.900 de tone, cele din Cehia au crescut cu 36,7%, atingând 10.257 de tone, iar din Polonia importurile au crescut cu 13,9%, depășind 3.700 de tone.

În ceea ce privește exporturile de lapte și smântână, acestea au scăzut cu 9,3%, ajungând la 25.500 de tone, conform datelor INS. Deficitul a crescut astfel la 76.000 de tone, comparativ cu 51.600 de tone anul trecut, marcând o creștere de 49%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *