Prima pagină » Local » CTP Iași se gândește la confortul persoanelor cu dizabilități. Ce modificări au fost aduse vehiculelor

CTP Iași se gândește la confortul persoanelor cu dizabilități. Ce modificări au fost aduse vehiculelor

15 iul. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Local

Compania de Transport Public Iași anunță că este în plină acțiune de accesibilizare a mijloacelor de transport în comun, pentru a asigura și accesul persoanelor cu dizabilități. În acest sens, compania a adus noi dotări vehiculelor pe care le deține. Astfel, au fost asigurate facilitățile de tipul rampelor coborâte, a unor sisteme de înclinare către sol și a unor spații create pentru scaunele rulante, astfel, CTP Iași investește în confortul persoanelor cu dizabilități.

Compania de Transport Public (CTP) Iași este constant interesată de confortul ieșenilor, încercând să le aducă acestora cele mai noi gadget-uri și să facă mijloacele de transport în comun accesibile unui grup cât mai mare de persoane. Această accesibilitate vine atât sub forma planului tarifar, cât și sub forma traseelor propuse de companie.

CTP Iași investește în confortul persoanelor cu dizabilități

Compania de Transport Public (CTP) Iași, sprijinită de Primăria Municipiului Iași, a anunțat, de curând, că are în desfășurare, de mai mulți ani, inițiative care urmăresc facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile oferite de aceasta. În acest sens, recent achiziționatele tramvaie PESA și Bozankaya care funcționează pe traseu, în acest moment, sunt dotate în așa fel încât să poată fi utilizate cu ușurință de persoanele cu dizabilități.

„Unul dintre marile obiective ale Primăriei Municipiului Iași și Companiei de Transport Public Iași este de a oferi și accesibilitate completă la serviciile noastre persoanelor cu diferite dizabilități. Astfel, autobuzele și tramvaiele moderne, achiziționate în ultimii ani, sunt vehicule cu podea coborâtă, având dotările standard utile persoanelor cu dizabilităţi”, a transmis purtătorul cuvânt al CTP Iași, Andreea Luca.

Astfel, printre aceste facilități se numără: podea coborâtă pe întreaga lungime (treptele fiind eliminate), sisteme de înclinare către sol, rampe de acces pentru scaune rulante, spații special amenajate pentru aceste scaune rulante care au suport, mâner de sprijin, centură de siguranță și butoane care pot fi folosite pentru a solicita oprirea și asistența la coborâre.

Totodată, ușile au o funcție ce le menține deschise și care poate fi acționată prin buton interior sau exterior, după caz.

„Personalul de bord este instruit pentru a asigura buna funcţionare a acestor echipamente şi pentru a oferi persoanelor cu nevoi speciale întregul sprijin necesar pentru accesul în şi din vehicule, dar şi pentru o călătorie confortabilă. Procesul de accesibilizare a transportului public ieșean este în plină derulare, iar toate proiectele noastre viitoare de modernizare a serviciilor vizează și dezvoltarea continuă a accesibilității și a facilităților oferite persoanelor cu dizabilități”, a mai precizat Andreea Luca.

„Vinerea Verde” face furori în rândul ieșenilor

Deoarece doresc să facă transportul în comun accesibil cât mai multor ieșeni, Consiliul Local, la cererea CTP Iași, în data de 30 mai 2022, a aprobat proiectul „Vinerea Verde”, program care urmărește acordarea gratuității tuturor ieșenilor care apelează la mijlocul de transport în comun în zilele de vineri. Proiectul, care va fi în vigoare până în decembrie 2022, a avut un succes răsunător, deoarece CTP Iași a anunțat recent că a înregistrat un număr record de utilizatori. Numărul acestora depășește 800.000 de călătorii.

„Peste 800.000 de călătorii gratuite au fost făcute în cele patru zile de vineri, de când a fost adoptat Programul «Vinerea Verde» la Iași”, au explicat reprezentanții CTP Iași.

CTP Iași a lansat acest program pentru a încuraja utilizarea mijlocului de transport în comun pe raza municipiului Iași. Acest proiect este în acord cu viziunea unui Iași mai verde, iar dotările noilor tramvaie dovedesc faptul că CTP Iași investește în confortul persoanelor cu dizabilități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *