Prima pagină » Local » CTP Iași extinde numărul automatelor de plată a biletelor în stațiile de transport public din oraș
CTP Iași extinde numărul automatelor de plată a biletelor în stațiile de transport public din oraș

CTP Iași extinde numărul automatelor de plată a biletelor în stațiile de transport public din oraș

15 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Compania de Transport Public Iași (CTP) a adăugat în 11 stații din oraș automate noi de plată a biletelor. Odată cu reducerea numărului de tonete s-au instalat modalități de plată prin intermediul dispozitivelor digitale. Automatele de plată mixte eliberează bilete valabile 120 de minute și abonamente, fiind aproximativ 80 în tot orașul

La începutul lunii octombrie 2020 au fost montate 11 automate noi de plată a biletelor în stațiile de transport public din Iași. Acțiunea face parte din proiectul Companiei de Transport Public Iași (CTP) de extindere a punctelor de vânzare a titlurilor de călătorie din oraș. Automatele de plată aparțin companiei Epin, iar până acum au fost amplasate astfel de dispozitive în mai multe locații din municipiul Iași. Călătorii pot astfel achiziționa de la unu la patru bilete cu o călătorie, toate fiind valabile 120 de minute, pentru o zonă, dar și abonamente pentru o zi, 7 zile sau pentru 30 de zile.

„De la aceste automate de plată pot fi achiziționate următoarele titluri de călătorie: un bilet cu o călătorie – 2,5 lei, câte 2 bilete cu o călătorie – 5 lei, câte 4 bilete cu o călătorie – 10 lei, abonament pentru o zi (două zone) – 10 lei, 1 abonament pentru 7 zile (zona 1) – 20 de lei, abonament pentru 30 de zile (zona 1) – 80 de lei, abonament pentru 30 de zile (două zone) – 110 lei, 1 bilet cu o călătorie (două zone) – 3,5 lei, câte 2 bilete cu o călătorie, cu preț redus pentru studenți (o zonă) – 2,5 lei, câte 4 bilete cu o călătorie, cu preț redus pentru studenți (o zonă) – 5 lei”, au explicat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Tot mai mulți ieșeni reclamă defecțiuni ale dispozitivelor care eliberează bilete și abonamente

Noile automate au fost amplasate de curând în 11 stații din municipiul Iași: Frigorifer, Socola, Continental, Cămine Poitiers, Dedeman-Socola, Piața Nicolina 2 (sens spre Gara Internațională), Piața Alexandru cel Bun (Strada Jijia), Gara Internațională 2 (fosta fabrică de mobilă), Cartier Vișoianu, Podu Roș 3, Flora (Flux Materiale). Pe de altă parte, cum era de așteptat, aceste dispozitive se defectează. Mulți ieșeni au întâmpinat probleme după ce au încercat să achiziționeze bilete în acest mod, fie achită contravaloarea biletului, dar acesta nu este eliberat, fie este efectiv defect și trebuie să meargă pe jos câteva stații până găsesc unul funcțional.

„În situația în care achiziția de titluri de călătorie de la automatele de bilete și abonamente EPIN nu se încheie cu succes și este eliberat un voucher, acesta poate fi utilizat pentru restituirea contravalorii de către operatorii EPIN, apelând numerele de telefon 0758 281 756 sau 0751 242 486, zilnic, între orele 08:00 – 20:00”, au mai precizat reprezentanții CTP Iași.

Peste 80 de automate de plată mixte existente în stațiile de transport public din Iași

Până în prezent au fost amplasate aproximativ 80 de astfel de dispozitive în toate zonele din oraș. De asemenea, se pot achiziționa bilete și abonamente de la cele 10 automate de bilete ale CTP Iași, din următoarele zone: Dr. Savini, Frigorifer, Gară, Palatul Culturii, Piața Independenței, Piața Unirii, Podu Roș, Târgu Cucu, Tudor Vladimirescu, Universitate. Din cauza pandemiei de COVID-19 au mai rămas deschise doar nouă tonete în această perioadă, de luni până vineri, de la 06:00 – 21:00, care se găsesc în următoarele zone: Cimitirul Evreiesc, Dr. Savini, Gară, Mircea cel Bătrân, Piața Nicolina, Piața Unirii, Pod Nicolina, Podu Roș și Zimbru. „În

câteva secunde, poți să îți iei bilet de la automatele de plată mixte, care includ bilete și abonamente pentru transportul public. Utilizatorii care nu pot introduce sume fixe de bani vor primi rest în monede de 50 de bani. Plata poate fi făcută doar numerar”, au mai menționat aceștia.

Ieșenii pot alege să achiziționeze bilete de la CTP Iași prin diverse metode

De precizat faptul că CTP Iași oferă călătorilor posibilitatea de a achiziționa bilete și abonamente pentru mijloacele de transport public prin patru metode. Astfel, titlurile de călătorie pot fi cumpărate prin: plata cu cardul bancar contactless la POS-urile instalate în autobuze și tramvaie, plata la automatele de bilete amplasate în stații, aplicația electronică 24pay și de la tonete. În aplicația 24 pay a fost introdusă opțiunea de plată a titlurilor de călătorie prin SMS la sfârșitul lunii iulie. Prin mesajele trimise pe aplicație, ieșenii pot achiziționa bilete cu o călătorie, valabile 120 de minute, zona 1, și abonamente cu valabilitate de o zi, pentru două zone. Modalitățile de plată electronice sunt recomandate mai ales în perioada pandemiei COVID-19, în care se încearcă reducerea contactului cu suprafețele publice și se încurajează plata cu cardul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *