Prima pagină » Local » CTP Iași a instalat 50 de stații de încărcare pentru autobuzele electrice. Autonomia unei baterii este de până la 140 km – FOTO/VIDEO

CTP Iași a instalat 50 de stații de încărcare pentru autobuzele electrice. Autonomia unei baterii este de până la 140 km – FOTO/VIDEO

05 mart. 2024, 02:00, 2 ,
Petronel Ștefan în Local

CTP Iași a montat deja 50 de stații de încărcare pentru autobuzele electrice în garajul din Tudor Vladimirescu. Autovehiculele funcționează aproximativ 8 ore cu o încărcare

Având în vedere că au fost cumpărate autobuze electrice pentru compania de transport, era necesar să fie instalate și stații de încărcare. Pe lângă cele 50 ce au fost deja montate, vor mai fi instalate încă 7, cu încărcare rapidă. În prezent, circulă 44 de autobuze electrice în municipiul Iași. Acestea au costat 105 milioane de lei, din fonduri europene.

CTP a instalat stațiile de încărcare

Deja, Primăria Iași a mai anunțat achiziționarea a 26 de autobuze electrice și 18 tramvaie, pentru modernizarea flotei de la CTP. Stațiile de încărcare rapidă și lentă au fost puse în funcțiune. Un autobuz este folosit pentru o tură de 8 ore, însă șoferii pun vehiculele la încărcat în pauze.

„În acest moment, avem 44 de stații de încărcare lentă și 6 de încărcare rapidă la garajul din Tudor Vladimirescu. Urmează să mai montăm și, în Copou, capăt Dacia și la Tehnopolis, alte stații de încărcare rapidă. Durează cam 30 de minute ca un autobuz să fie încărcat complet. Deocamdată lucrăm cu ele pe un schimb, bateria are o autonomie undeva la 140 km. Este recomandat ca la 3-4 încărcări rapide să se facă una lentă, ca să echilibreze bateria. La o stație de încărcare lentă durează undeva la 4 ore. Acum avem 44 de autobuze electrice, le așteptăm și pe următoarele. Acum este cea mai bună perioadă pentru noi, nu trebuie să folosim nici sistemul de căldură, nici aerul condiționat, deci avem eficiență maximă”, a precizat Dan Suciu, șeful secției 1 CTP, din Tudor Vladimirescu.

Autobuzele electrice sunt mai eficiente

În ceea ce privește traficul din oraș, autobuzele electrice sunt mai eficiente. După ce au analizat costurile pentru combustibil, angajații de la CTP au constatat că îi costă mai puțin. CTP are aproximativ 170 de autobuze funcționale în acest moment.

„Deja s-a făcut un calcul preliminar, nu știu exact sumele, dar pentru un autobuz normal se cheltuie undeva la 3 lei pentru combustibil pe kilometru, la cel electric cheltuim 2 lei. Ca eficiență, sunt foarte bune, urmează să le exploatăm la scară largă de acum. Seara, garajul nostru este plin de autobuze și le punem la încărcare lentă. Reprezentantul de la Solaris vine constant și verifică vehiculele, mai pot apărea mici probleme de soft sau la partea electrică, însă nimic grav. Trebuie să vă spun că parcul auto arată mult mai bine acum, cu mulți ani în urmă ne bucuram când primeam câte 5-6 autobuze secondhand”, a adăugat Dan Suciu.

Stațiile de încărcare de la CTP sunt folosite zilnic de angajați după ce autobuzele electrice au intrat în funcțiune.

Comentarii
  • Pana la urma, cheltuielile cu porcariile electrice vor ajunge sa fie mai mari decat cele pentru autobuzele clasice. Mai saraci, dar vom respira un aer curat. Sau nu?

  • Tot este timpul de așteptare imens la CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`