Prima pagină » National » Cseke Attila anunță investiții serioase: „Anul acesta, bugetul Ministerului nu se va opri sub 10 miliarde”

Cseke Attila anunță investiții serioase: „Anul acesta, bugetul Ministerului nu se va opri sub 10 miliarde”

15 feb. 2021, 21:53,
Bianca Rebegea în National

Luni, 15 februarie, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a declarat la B1Tv că ministerul la conducerea căruia se află are prevăzut în proiectul de buget pe anul acesta o sumă de 7,15 miliarde care în mod cert va crește în vară, la rectificare, date fiind proiectele de investiții ce trebuie desfășurate. „Anul acesta bugetul Ministerului nu se va opri sub 10 miliarde”, a mai adăugat Cseke Attila.

„Îmi place să facem comparați între același timp de intervenții. S-au făcut comparații între bugetul executat anul trecut și proiectul pe anul acesta. Dacă facem comparația la Dezvoltare între bugetul la început de anul trecut și cel de început de anul acesta, vom vedea că anul trecut am avut 5 miliarde și acum sunt 7,15 miliarde.

Dacă comparăm cu execuția bugetară d e anul trecut care, a ajuns de la 5 la 8,9 miliarde, atunci pare o scădere, doar că acești 7,15 miliarde vor crește categoric, că e ministerul care are foarte mari investiții și care în fiecare vară la rectificarea bugetară primește sume consistente. Corect e să faci comparații între început și început, nu între început și sfârșit.

Eu sunt sigur că anul acesta bugetul ministerului nu se va opri sub 10 miliarde că investiții în curs și cele care vor fi pornite… Avem un program nou de construcție de creșe la nivel național. Deci cert în vară va fi necesar ca această sumă să fie suplimentată”, a declarat Cseke Attila.

Cseke Attila: „Am anunţat încă din prima săptămână a mandatului meu că o prioritate va fi acest program de construire de creşe în Romania”

Vineri, 12 februarie, la Sfântu Gheorghe, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a promis că va demera un program naţional de construire de creşe. În plus, acesta a subliniat că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest segment.

„România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de numărul locurilor asigurate pentru această vârstă a copiilor de creşă. Faţă de numărul locurilor care sunt disponibile azi în creşe nu ajungem la 4%. Suntem pe ultimul loc, următoarea ţară pe această listă este Bulgaria cu 11% şi urcă această listă până la Danemarca cu 70%, care este pe primul loc.

Am anunţat încă din prima săptămână a mandatului meu că o prioritate va fi acest program de construire de creşe în Romania. Am dat dispoziţie celor de la Compania Naţională de Investiţii să facă trei proiecte tip, pe trei nivele cu patru grupe, cu şase, respectiv zece grupe”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării: „Avem aceste trei proiecte tip pe care lucrăm deja”

El a declarat că noile creşe vor fi construite având la bază unele normative legale, care necesită modificări.

„Astăzi, ca să vă dau toate informaţiile, pe normativele legale într-o grupă de creşă pot fi minim trei, maxim opt copii, cu un acord al Inspectoratului Şcolar acest număr poate fi crescut şi la 10 (…) Avem aceste trei proiecte tip pe care lucrăm deja, avem deja o formă a lor, inclusiv o formă a clădirilor (…) În paralel vom modifica normativele care sunt aprobate prin ordin de ministru, ce condiţii, ce criterii trebuie să le îndeplinească o creşă construită în România. Normativele sunt aprobate prin ordin al ministrului din 1997, deci ele sunt în vigoare de 24 de ani şi vrem să le aducem în anul 2021 pentru că s-au întâmplat multe lucruri şi multe chestiuni s-au schimbat, inclusiv legate de siguranţă la incendiu şi aşa mai departe (…) Anul acesta vrem deja să pornim construcţia de creşe în România.

Nu vorbim de două creşe, de cinci creşe, de zece creşe, vorbim de multe, multe creşe, pentru că în fiecare judeţ este nevoie să construim creşe şi va fi o prioritate a Ministerului Dezvoltării acest proiect”, a declarat Cseke Attila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *