Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atitla a anunțat faptul că 147 de spitale din România vor primi 7.500 oze de anticorpi monoclonali, utilizate în tratarea pacienților infectați cu coronavirus cu forme ușoare și medii.
Tratamentul va fi disponibil cât de curând în farmaciile din spitale și se vor elibera doar pe baza recomandărilor medicului care stabilește dacă pacientul întrunește criteriile de eligibilitate.
Spitalele din România vor primi 7.500 de doze de anticorpi monoclonali
Astăzi, 2 noiembrie 2021, Ministrul Sănătății a repartizat un număr de 7.500 de doze de anticorpi monoclonali către 147 de spitale din România, pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus și care au formă ușoară sau medie de boală. Aceste medicamente au fost achiziționate prin Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 ce a fost încheiat între firma producătoare și Comisia Europeană. În ceea ce privește fondurile, acestea au fost alocate încă din luna septembrie 2021 din Rezerva bugetului de stat.
De asemenea, ministrului Cseke Attila a solicitat realizarea unu document de la Comisia de specialitate de boli infecțioase prin care cadrele medicale să fie informate în mod corespunzător de felul în care trebuie să se administreze acest tratament. Ulterior, informarea va ajunge la toate spitalele unde au fost trimise și tratamentele.
Mai mult decât atât, dr. Virgil Musta, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, a susținut o videoconferință prin care a ajutat medicii să înțeleagă cum se administrează medicamentul și care sunt criteriile pe care trebuie să le urmărească atunci când evaluează un pacient pentru prescrierea anticorpilor.
Criteriile de eligibilitate pe care medicii trebuie să le ia în considerare
În ceea ce privește criteriile de eligibilitate, s-a realizat o listă oficială, ce trebuie luată în considerare atunci când medicii decid să prescrie tratamentul cu anticorpi monoclonali unui pacient. Criteriile sunt cumulative și este recomandat ca bolnavul să aibă cel puțin unul din factorii de risc.
Un prim aspect de care se ține cont este cel al semnării Consimțământului Informat. De asemenea pacientul trebuie să aibă o formă ușoară de boală, fără necesitate ca oxigenul să fie suplimentat SO2>93%, se ține cont ca aministrarea anticorpilor monoclonali să se facă la începutul bolii, mai exact la maxim 7 zile de la debutul simptomatologiei.
Factori de risc pentru evoluție severă
Se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc, ținându-se cont de, vârsta>65 ani, BMI>30kg/m2, dacă prezintă boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct miocardic recent sau cardiopatia ischemică severă. De asemenea, se ia în considerare dacă pacientul are diabet zaharat tip 1, face terapie imunosupresoare, are o intervenție chirurgicală de risc precum transplant de organe sau măduvă și dacă are SIDA.
Tratamentul va putea fi administrat în mai multe locații
Un rol important în procesul de îndrumare al bolnavilor infectați cu noul coronavirus îl au și medicii de familii care pot da informații corespunzătoare.
Cât despre locurile de unde pot fi eliberate tratamentele, Comisiei de boli infecțioase recomandă ca în momentul în care medicamentele vor intra în farmacia spitalului acestea vor putea fi eliberate pacienților doar după o evaluare clinico-biologică realizată în prealabil fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, administrarea se va putea face prin spitalizare de zi, la camera de garda sau în UPU.
Andrei Baciu a declarat că România va primi 10.000 de doze de anticorpi monoclonali
Vineri, 29 octombrie 2021, Andre Baciu, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a anunțat faptul că, România va primi, în curând o tranşă de 10.000 de doze de anticorpi monoclonali.
„Anticorpii monoclonali – tranşele de 10.000 de doze alocate României prin contractul pe care Comisia Europeană l-a făcut cu producătorul, aceste doze vor sosi în România cel mai probabil luni, pe 1 noiembrie. 10.000 de doze de anticorpi monoclonali. (…) Sperăm ca săptămâna viitoare să se finalizeze şi donaţia din partea Germaniei”, a spus Baciu într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Comisia Europeană a aprobat o listă cu zece medicamente pe bază de anticorpi monoclonali, recomandați pacienților infectați cu COVID-19.