Prima pagină » Informații utile » Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, legenda și misterul celui mai impozant monument

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, legenda și misterul celui mai impozant monument

23 iul. 2024, 11:32,
BZI.ro, în Informații utile

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, cunoscută și sub numele de Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, este un monument impresionant situat în Munții Bucegi, județul Prahova.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman a fost construită între anii 1924 și 1928, la o altitudine de 2291 metri, în apropierea Vârfului Caraiman, pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei în timpul Primului Război Mondial.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman

Monumentul, având o înălțime de 39,3 metri, a fost recunoscut de Guinness World Records în 2013 ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, datorită eforturilor lui Alexandru Dan Bartoc.

Există o legendă conform căreia Crucea Eroilor a fost edificată în urma unui vis avut de Regina Maria, în care aceasta a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. În urma acestui vis, Regina ar fi decis ridicarea monumentului. Totuși, cercetările recente, inclusiv cele ale lui Paul Adrian Cristescu, arată că inițiativa construirii monumentului a aparținut comunității locale din Bușteni, fără implicarea directă a Casei Regale. În ziarul „Tricolorul” din 1 ianuarie 1922 se menționează clar acest aspect, demontând legenda implicării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I

Construcția monumentului a fost realizată din materiale metalice reciclate, provenite din demontarea podurilor distruse în timpul războiului. Traversând structura metalică, cercetările au demonstrat că materialele folosite nu erau elemente contorsionate, ci procesate și reciclate de Uzinele de Fier și Domeniile din Reșița, în colaborare cu Direcția de Poduri a C.F.R. Aceasta a permis reducerea semnificativă a costurilor de edificare.

Simbol al recunoștinței față de sacrificiul eroilor români

Proiectul monumentului a fost realizat de arhitectul Ludovic Dolinschi, o personalitate mai puțin cunoscută. Coordonarea și administrarea activităților de construcție au fost asigurate de inginerii Victor Emanuel Bruckner, Teofil Revici și Alfred Pilder, alături de inginerii Nicolae Ciocârlan și Rudolf Kutatsch. Muncitorii ceferiști de la Direcția de Poduri și voluntari ai Societății „Cultul Eroilor” au jucat, de asemenea, un rol esențial în realizarea monumentului. Tradiția orală menționează participarea unităților Vânătorilor de Munte ale Garnizoanei din Sinaia, parte a Diviziei 1 Vânători de Munte.

Crucea Eroilor de pe Caraiman nu este doar un simbol al recunoștinței față de sacrificiul eroilor români, ci și o mărturie a solidarității și efortului comun al comunității locale. Deși inițial atribuirea meritelor pentru ridicarea monumentului a fost incertă, cercetările au clarificat că acest proiect a fost un efort colectiv, susținut de resurse locale și naționale.

Astăzi, Crucea Eroilor rămâne un reper important în peisajul montan al Bucegilor, atrăgând turiști și pelerini care vin să aducă un omagiu eroilor neamului. Monumentul este un simbol al rezistenței, al memoriei și al recunoștinței, reflectând valorile profunde ale poporului român și legătura sa spirituală cu istoria și tradiția. Această cruce monumentală nu doar că străjuiește înălțimile Carpaților, dar și inimile celor care îi cunosc povestea și semnificația.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman este un monument amplasat în Munții Bucegi pentru a cinsti eroii români căzuți în Primul Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *