Prima pagină » International » Croația va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2023

Croația va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2023

28 dec. 2022, 08:40,
în International

Croaţia va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2023 şi va deveni cel de-al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care utilizează moneda europeană. Anterior, ministrul Finanțelor a anunțat data la care și România ar putea adopta la moneda euro.

Potrivit Băncii Centrale Europene, „preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023”.

Croația va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2023

La momentul actual, un euro este cotat la 7,53 kune croate. Banca Centrală Europeană (BCE) a menţionat că trebuie să apară clar şi vizibil cursul de schimb la afişarea preţurilor, în contextul în care „această măsură este fundamentală pentru protejarea consumatorilor”.

Până pe 31 decembrie 2023, bancnotele şi monedele pot fi schimbate în kune fără niciun cost, însă până la maximum 100 de bancnote şi 100 de monede per operaţiune.

 „Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede”, potrivit BCE.

Schimbul se va putea face atât la oficiile poştale, cât şi la băncile comercială şi la Agenţia Financiară (Fină).

Din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până pe 31 decembrie 2025. .

Banca Centrală Europeană subliniază că „majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise”.

„Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor”, a subliniat Banca Centrală Europeană.

Când va trece România la moneda euro

În acest sens, amintim că Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat pe 3 noiembrie 2022, dată la care crede că România va adera la moneda euro.

Potrivit acestuia, tinta viabilia pentru aderarea la euro este anul 2029.

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zonă de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce.

Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc”, a subliniat Ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, un raport de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană arată că România nu îndeplinește niciun criteriu economic pentru a adera la această monedă.

În altă ordine de idei, reamintim faptul că pe 24 noiembrie 2022 Croaţia, Austria şi Germania au aprobat iniţiativa de cooperare energetică comună în contextul transportului gazului natural de la terminalul de gaze naturale lichefiate.
Așadar, reiterăm faptul că Croația va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *