Prima pagină » Economic Local » Criză uriașă de personal! Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor. „Avem o mare problemă, acum, cu resursa umană”
Criză uriașă de personal! Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor. „Avem o mare problemă, acum, cu resursa umană”

Criză uriașă de personal! Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor. „Avem o mare problemă, acum, cu resursa umană”

03 oct. 2023, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Economic Local

Eduard Boz, președintele AMTPI, trage un semnal de alarmă. Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor

Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI) trece printr-o criză de personal. Chiar dacă mai multe mijloace de transport ar putea circula pe rutele aglomerate sau cele care sunt indisponibile în prezent, problemele majore țin de lipsa șoferilor. În acest scop, Compania de Transport Public Iași caută personal pentru ca zona metropolitană să poată fi acoperită, iar ieșenii să poată ajunge cu ușurință în oraș.

Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor

Potrivit informațiilor transmise de președintele AMTPI, Eduard Boz, problemele majore cu care se confruntă asociația constau în lipsa uriașă de personal. Dacă mijloacele de transport necesare pot fi achiziționate prin proceduri de licitație, se pare că șoferii care să le conducă sunt de negăsit.

„O problemă cu care ne confruntăm și facem apel la toți cetățenii interesați este lipsa de șoferi. Până la urmă, autobuze mai găsim, mai facem licitații, mai cumpărăm. Dar se pare că avem o mare problemă, acum, cu resursa umană, cu șoferii. Facem apel, cei care au permis de conducere pentru autobuze, pentru mijloace de transport public să aplice și să își depună CV-ul la CTP. Cei care nu au categoriile de permis care sunt necesare pot face școala gratuit în cadrul Companiei de Transport Public și să se angajeze ulterior. Cred că este mai mare criza de personal decât cea privind mijloacele de transport”.

În ceea ce privește livrarea noilor autobuze și midibuze pentru a deservi zona metropolitană, Eduard Boz a transmis faptul că, în aproximativ o lună de zile, mijloacele de transport vor fi pe traseu.

„Vineri, când am verificat contractul de midibuze, unde era un singur ofertant, mai avea nevoie de o singură semnătură de la buget, trecuse de toate celelalte semnături. La cele de autobuze, unde au fost mai mulți ofertanți pe loturi, unul dintre aceștia, în momentul în care s-au comunicat rezultatele, părea nemulțumit, verbal a zis că vrea să conteste, dar, ulterior, nu s-a formulat nicio contestație. Noi am păstrat termenul legal de contestații. Practic, suntem pe ultima sută de metri cu toate licitațiile și pentru autobuze, și pentru midibuze. Eu cred că săptămâna aceasta se va semna contractele pentru toate și sperăm ca într-o lună, o lună și jumătate să le avem deja la stradă”.

Vor fi acoperite zonele metropolitane aglomerate

Atunci când autobuzele și midibuzele vor fi livrate, traseele din comuna Bârnova și Valea Lupului vor avea prioritate. Este vorba despre traseele 201 Casa Sindicatelor – Bârnova – sat Todirel, 204 sat Vișan – str. Sf. Ilie – str. Eroilor – str. Crăițelor și traseul 205 sat Bârnova – str. Sf. Maria – str. Traian Vuia intersecție cu str. Sf. Ap. Petri – Pietrărie, din comuna Bârnova, care momentan sunt indisponibile.

În ceea ce privește comuna Valea Lupului, aceasta nu deține niciun traseu disponibil momentan. Este vorba despre Traseul 901 Gară – OMV Păcurari – str. Soarelui – str. Victoriei – str. Nufărului – str. Decembrie – str. Șoimului și 902 Gară – OMV Păcurari – str. Petre Culianu – str. Nufărului – str. 1 Decembrie – str. Lacului – str. Irisului, care ar putea fi disponibile după livrarea noilor mijloace de transport.

„În momentul de față avem niște restanțe urgente care trebuie rezolvate. Respectiv Valea Lupului și Bârnova, care sunt trasee foarte importante pentru noi să le deschidem. În Bârnova nu am atacat centrul de comună din lipsa mijloacelor de transport, iar în Valea Lupului, la fel, nu avem niciun traseu. Deci prioritate ar avea acestea două și există o înțelegere la nivelul asociației, potrivit căreia acestea vor avea prioritate, mai ales și datorită lucrărilor ce urmează să fie începute pe Bucium.

În rest, mai sunt trasee pe care noi încă nu le-am atacat, dar cred că în urma analizei pe care o vom face în această săptămână s-ar putea să luăm decizia de a îmbunătăți frecvența pe unele trasee. Nu aș vrea să ne întindem, să spunem că avem zeci de trasee, iar cetățenii să fie nemulțumiți. Aș vrea cele pe care le-am deschis să fie operate cum trebuie”, a mai transmis Eduard Boz.

Transportul metropolitan, îngreunat din cauza lipsei șoferilor. Președintele asociației AMTPI a transmis faptul că problema lipsei de personal este una apăsătoare în ultima perioadă, iar acest lucru poate genera întârzieri cu privire la adăugarea mai multor rute în zona metropolitană.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *