O situație fără precedent se găsește în autogările și stațiile de călători din Iași. Odată pline până la refuz și cu numeroase autocare aflate în continuă mișcare, autogările din Iași au devenit acum pustii, mai pustii ca niciodată. Majoritatea firmelor de transport au anulat cursele inter ș intrajudețene. Firmele de transport persoane din zona Moldovei s-au bazat ani de-a rândul pe cei aproape 50 de mii de stundeți cazați în Iași, dar care sunt domiciliați în alte localități. Acum, situația e mai mult gravă, fiind decisă inclusiv închiderea dispeceratelor firmelor de transport, nu doar anularea curselor
Transportul de persoane a fost pur și simplu paralizat în ultima perioadă. Deși nu au fost luate încă decizii oficiale clare în ceea ce privește transportul public de persoane și cel în regim de taxi, multe firme și-au anulat deja complet serviciile. Asta nu se întâmplă în special din cauza măsurilor luate la nivelul autorităților centrale, ci mai degrabă din cauză de lipsă de clienți.
Unele dintre cele mai mari companii de transport, care se bazau mai ales pe clienți din categoria studenților, au închis activitatea pe perioadă nedeterminată.
„Din cauza decretării stării de urgență cauzate de coronavirus, firma noastra își suspendă activitatrea pentru a proteja atât sănătatea dumneavoastră, cât și a angajaților noștri”, au declarat oficialii firmei de transport Priscom.
Au fost închise chiar și dispeceratele firmelor de transport
Centralele telefonice ale companiilor de transport de persoane sunt majoritatea închise. Majoritatea operatorilor din regiune au anulat multe curse și se așteaptă ca orice trasnport să fie anulat, inclusiv cel de bagaje. Autogările și stațiile din micile localități sunt mai goale ca niciodată, iar autocarele circulă fără călători. Numeroase curse au fost anulate la scurt timp după declararea pandemiei de Coronavirus, decizia fiind luată de majoritatea operatorilor de transport din regiunea Moldovei.
Reprezentanții Transbus Codreanu, una dintre cele mai mari firme de transport din Moldova și care deține cea mai mare autogară din Iași, susțin că totul a fost blocat din cauza pandemiei.
„Nu au fost date indicații de la autorități în ceea ce privește programul de circulație, fiecare operator decide deocamdată, dar repet, lucrurile se pot schimba în funcție de evoluția pandemiei”, a explicat Alin Nița, reprezentant Transbus Codreanu Iași.
Jale în autogările din Iași
Primăria Municipiului Iași nu are în proprietate autogările, toate fiind administrate de privați. Deși călătoriile cu transportatorii privați s-au scumpit cu aproape 40 la sută în ultimii doi ani, aproape niciun leu nu a fost investit pentru modernizări în autogări.
Primăria Municipiului Iași și-a arătat în urmă cu doi ani intenția de a amenaja o nouă autogară la standarde Europene. Locația a fost stabilită în zona GarajuluI Companiei de Transport Public din Tudor Vladimirescu, deși este o zonă aglomerată, iar mijloacele de transport ale CTP să fie duse într-un nou garaj care ar urma să fie amenajat în zona CUG. A fost însă o promisiune făcută în campania electorală, iar de atunci nimic nu s-a mai întâmplat în acest sens.