Prima pagină » National » Criza pensionarilor din America. Care sunt motivele ce-i determină să se mute în România
Criza pensionarilor din America. Care sunt motivele ce-i determină să se mute în România

Criza pensionarilor din America. Care sunt motivele ce-i determină să se mute în România

12 sept. 2024, 16:00,
în National

Tot mai mulți pensionari americani aleg să se mute în alte țări, inclusiv în România, din cauza costurilor ridicate de trai din Statele Unite, potrivit Fortune, citat de ȘtirileProTv.

„Pe măsură ce criza pensionării în SUA se intensifică, crește și dorința de a se retrage în străinătate, în orașe accesibile, cu servicii sociale extinse și un cost de viață mai mic”, notează CNN.

Un sondaj realizat în 2024 de Universitatea Monmouth arată că numărul americanilor care doresc să se mute în alte țări s-a triplat în ultimele trei decenii. În plus, datele Administrației de Securitate Socială indică o creștere a numărului de beneficiari de pensie care trăiesc în afara SUA, de la 307.000 în 2008 la peste 700.000 în prezent.

Pensionarii din America se mută în România

Europa oferă numeroase oportunități pentru expatriați, iar motivele pentru care aceștia aleg să se stabilească aici variază, de la dorința de a explora cultura ancestrală, până la calitatea vieții, climat sau motive politice și economice. Un raport din 2024 al World Population Review subliniază că Europa, cu cele 50 de țări ale sale, dintre care 27 membre ale Uniunii Europene, oferă multiple opțiuni avantajoase, conform Forbes.

În Statele Unite, o persoană de 65 de ani sau mai mult cheltuie în medie 4.818 USD pe lună, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. În timp ce unele țări europene pot părea costisitoare, mai ales în Europa de Vest și țările nordice, există multe altele mult mai accesibile în comparație cu SUA.

Pe lângă costul vieții, expatriații iau în calcul factori precum asistența medicală, siguranța, viața culturală și dificultatea învățării limbii locale. Bucureștiul, capitala României, se află pe locul 142 în clasamentul „Cost of Living City Ranking 2023”, realizat de compania Mercer, care a evaluat 226 de orașe din întreaga lume.

Raportul Mercer compară costurile pentru peste 200 de elemente în fiecare locație, incluzând inflația, fluctuațiile valutare, stabilitatea economică și geopolitică, locuințele, alimentele și transportul, precum și articole de uz casnic și divertisment, conform Forbes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *