Prima pagină » International » Criză la Airbus! Mii de oameni vor fi concediați
Criză la Airbus! Mii de oameni vor fi concediați

Criză la Airbus! Mii de oameni vor fi concediați

01 iul. 2020, 13:47,
Cristian Zavastin, în International

Criză la Airbus! Marea companie Airbus a anunţat că va concedia aproximativ 15.000 de locuri de muncă. În această cifră sunt incluse și 900 de posturi prevăzute deja în Germania. Decizia este pusă pe seama pandemiei de COVID-19, care a afectat industria călătoriilor aeriene. Oficalii companiei susțin că este în joc viitorul firmei.

Din totalul de 15.000 de locuri de muncă, aproximativ 5.000 de locuri de muncă vor fi desființate în Franţa, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie şi 1.300 în alte regiuni. La acestea se adaugă cele 900 de locuri de muncă de la divizia Premium AEROTEC din Germania.

Concedierile depind de negocierile cu sindicatele, care şi-au reînnoit imediat angajamentele de a se opune concedierilor forţate. Airbus doreşte ca plecările să fie voluntare. Se iau în calcul și pensionări anticipare, dar şi scheme de angajare part-time pe termen lung.

Grupul doreşte să încheie un acord referitor la restructurarea forţei de muncă până în 2021.

Criză la Airbus: Sindicatele vor să combată concedierile

Reprezentantul sindicatului CFE-CGC, Francoise Vallin, a declarat că va fi o luptă puternică pentru a salva locuri de muncă. Recent, Reuters a precizat că obiectivele de producţie reduse ale Airbus au indicat renunţarea la 14.000 de posturi cu normă întreagă.

Sindicatele franceze din domeniu au vorbit despre un număr de 15.000 şi s-au angajat să combată concedierile obligatorii. Airbus are o forţă de muncă de 135.000 de oameni, grupul fiind puternic populat cu veterani care au participat la dezvoltarea aeronvei A320. Aproximativ 37% din personal urmează să se pensioneze în acest deceniu.

Disponibilizări și la TAROM

Aproape 400 de angajați din totalul de 1.600 de la TAROM vor fi dispar din schema de personal până la sfârșitul anului.

În bugetul de venituri și cheltuieli al companiei aeriene, aprobat de Ministerul Transporturilor și publicat în Monitorul Oficial, cifrele arată că personalul TAROM se va reduce în acest an cu 374 de persoane, de la 1.607 angajați în prezent la 1.233. Nu se precizează cum se vor face reducerile de personal – fie prin concedieri, fie prin pensionări.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spunea că estimează scăderi de personal la TAROM care să ajungă până la 700 de persoane. Nici ministrul nu a dat detalii despre modul în care va fi redusă schema de personal.

Compania are cei mai mulți angajați per aeronavă din Europa și nu a mai făcut profit din 2007. În ultimii doi ani, TAROM a schimbat 8 directori.

Boeing dă afară 12.000 de angajați

Boeing a anunțat desființarea a peste 12.000 de posturi, inclusiv concedierea a 6.770 de muncitori americani, în cadrul unui plan de restructurare ce va fi pus în aplicare pentru a face față efectelor economice ale crizei de coronavirus. Compania a anunțat încă din aprilie că va opera o reducere cu 10% a forței de muncă din numărul total de angajați de 160.000, până la sfârșitul anului în curs.

Boeing a mai anunțat că a aprobat trecerea voluntară în șomaj a 5.520 de angajați, urmând ca aceștia să părăsească compania în săptămânile următoare, transmite Reuters, citat de hotnews.ro. Alți 6.770 de muncitori au fost notificați în această săptămână că vor fi concediați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *