Prima pagină » Local » Criza infricosatoare pe piata imobiliara din Iasi – FOTO

Criza infricosatoare pe piata imobiliara din Iasi – FOTO

18 mart. 2012, 21:12,
Rares Neamtu în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:276266;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Piata imobiliara ieseana abunda de oferte, insa vanzarile nu sunt pe masura, dupa cum sustin agentii imobiliari @ Preturile locuintelor cumparate inainte de 2010 aproape ca s-au injumatatit @ Multe apartamente sunt scoase la vanzare din cauza imposibilitatii de rambursare a creditelor ipotecare ce au fost contractate pentru cumpararea lor @ Iesenii nu mai achizitioneaza case cu suprafete foarte mari, potrivit afirmatiilor agentilor imobiliari consultati de reporterii BZI @ Nici vanzarea sau inchirierea de spatii comerciale nu mai starneste interes

Ofertele agentiilor imobiliare din Iasi nu au cautare in randul cumparatorilor. Desi preturile au scazut foarte mult comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, agentiile imobiliare iesene se confrunta cu o cerere extrem de scazuta privind imobilele pentru care intermediaza vanzarea. Piata, insa, abunda de oferte. Aproximativ 70-80 la suta dintre vanzatori sunt persoane care au achizitionat apartamente in urma contractarii unui credit ipotecar, inainte de 2010. Intrucat locuintele au fost cumparate la preturi foarte mari, iar ratele aferente acestor credite sunt uriase, multi dintre cei interesati sa vanda in perioada asta se afla in situatia de a fi executati silit de banci. „De exemplu, un apartament cumparat cu 100.000 de euro in 2008 costa acum aproape jumatate din pretul cu care a fost achizitionat atunci”, a explicat Radu Gorgan, economist de profesie, in prezent manager al agentiei imobiliare Global Intermed. In ciuda acestui fapt, numarul tranzactiilor a scazut intrucat puterea de cumparare s-a micsorat foarte mult.

Inchirierea, solutie temporara

Inchirierile salveaza pe cat posibil vanzatorii nemultumiti de pretul pietei. Acestia, suparati pentru ca nu pot sa vanda la pretul dorit, decid sa-si inchirieze imobilele. Proprietarii care tin la pret nu reusesc sa vanda, preferand, in cele din urma, sa inchirieze imobilul decat sa-l dea la o valoare cu mult mai mica decat cea de achizitie. Acesta este si cazul lui Andrei Croitoru, care spune ca incearca sa vanda un apartament cu doua camere in zona Nicolina inca din vara anului trecut, la suma de 37.000 de euro. „Cer mai putin decat am dat pe el in 2009. Atunci m-a costat 43.000 de euro. Sunt pe piata de opt luni, am mai scazut din pret si, cu toate acestea, nu reusesc sa-l vand. Am sfarsit prin a-l inchiria cu 200-300 de euro pe luna. Daca-l l-as vinde mai ieftin decat atat, n-am facut nici o afacere”, a declarat Andrei Croitoru.
Reprezentantii agentiilor imobiliare apreciaza, insa, ca preturile sunt inca mari si vor continua sa scada. „Preturile sunt pe o panta descendenta si vor continua pe linia asta”, a adaugat Radu Gorgan. Asadar, lumea nu se inghesuie sa cumpere pentru ca asteapta preturi mai accesibile, corecte si direct proportionale cu puterea de cumparare.

Bularga si Dancu sperie cumparatorii

Intre zonele aflate pe lista neagra a vanzarilor intermediate de agentiile imobiliare se numara Dancu, Lunca Cetatuii si Tomesti. Alte zone din Iasi pe care cumparatorii le ocolesc cand vor sa achizitioneze o locuinta sunt bulevardul Poitiers, Bularga si Frumoasa. „Preturile imobilelor din aceste zone nu difera foarte mult de ale celor situate in alte cartiere, insa chiar si in momentul in care preturile sunt accesibile, apartamentele se vand foarte greu. Pretul pentru zonele acestea este de aproximativ 700 de euro pe metrul patrat”, explica Alexandru Balanescu, consilier vanzari imobiliare la Milenium Invest. Astfel, un apartament de 50 de metri patrati in una din zonele mai sus mentionate nu ar trebui sa depaseasca 35.000 de euro. La extrema cealalta se afla locuintele din centrul civic si centrul istoric, in cazul carora preturile ating si 1.000 de euro pe metrul patrat.

Casele mari nu mai au cautare

Costurile de intretinere sunt o povara in plus, iar iesenii prefera acum sa achizitioneze case cu suprafete mici. Agentiile identifica in randul cumparatorilor o tendinta de renuntare la achizitia spatiilor de locuit extinse pe suprafete mari. „Nu se mai cauta case cu suprafete foarte mari, o explicatie fiind faptul ca intretinerea lor genereaza costuri foarte mari. Criza a facut ca oamenii sa prefere case mici, de maxim 150 mp, cu costuri de intretinere reduse”, a completat Alexandru Balanescu.

Agentiile imobiliare se reorienteaza spre vanzarea terenurilor mici, cu suprafete cuprinse intre 500 si 1.000 de metri patrati, din zonele aflate in imediata vecinatate a Iasului. Incearca astfel sa ofere alternative clientilor care nu-si permit cumpararea unei case la pretul cerut de vanzator. Agentiile sugereaza ca achizitionarea unui teren in valoare de aproximativ 20.000 de euro si construirea, in regie proprie, a unei case cu restul de bani, ar putea fi o solutie pentru clientii interesati de aceasta varianta.

Chiriasii din buricul targului au dat bir cu fugitii

Nici vanzarea sau inchirierea de spatii comerciale nu starneste interes. O scurta plimbare la pas prin centrul civic sau prin centrul istoric al Iasului reuseste sa evidentieze rapid contextul financiar al afacerilor derulate in zona. Criza se pare ca a destabilizat afacerile chiriasilor din buricul targului. Spatii din zone cu vad foarte bun sunt goale de luni de zile, iar sansele ca acestea sa reintre in circuitul comercial sunt destul de mici. Consecintele sunt clare, se poate observa o aglomerare de spatii comerciale de inchiriat sau scoase la vanzare in orice zona din centrul orasului. Potentialii cumparatori interesati ar putea achizitiona spatii comerciale in zona centrala pentru sume ce variaza intre 1.500 si 2.600 de euro pe metrul patrat. In centrul civic, metrul patrat se vinde cu 1.750 de euro, iar pe strada Cuza Voda cu 2.500 de euro. Se observa ca alternativa de inchiriere vine in urma faptului ca intentia de cumparare intarzie sa apara. Prin urmare, proprietarii aleg sa inchirieze pentru ca perioada de asteptare pana la efectuarea vanzarii sa genereze, totusi, profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *