Prima pagină » Economic Local » Criza hârtiei se adâncește și generează noi scumpiri. Specialiștii din Iași: ”Ar putea duce la colaps”
Criza hârtiei se adâncește și generează noi scumpiri. Specialiștii din Iași: ”Ar putea duce la colaps”

Criza hârtiei se adâncește și generează noi scumpiri. Specialiștii din Iași: ”Ar putea duce la colaps”

15 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Din cauza crizei la hârtie și a scumpirilor din ultima perioadă, specialiștii din acest domeniu se tem de consecințele pe termen lung. Aceștia au solicitat asistență în găsirea unor soluții de la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului

Criza hârtiei va genera noi scumpiri la produsele care au la bază această materie primă. Specialiștii din Iași atrag atenția asupra prețului tot mai mare pe tona de hârtie și a situației generate de confiscarea mărfurilor din Rusia.

”Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, prețul hârtiei pe piața europeană a explodat astăzi (n.r-14 martie 2022). Majoritatea producătorilor de hârtie «Kraft» au anunțat un val de scumpiri fără precedent, cu procente ce variază între 30-40 la sută și care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone și așa destul de afectată de recesiune. Măsura se suprapune cu informația neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situație în care se află și o cantitate mare, de peste 250 de tone de hârtie, destinată fabricii de ambalaje «Exonia». Producătorul german Lenzing AG (Lenzing.com) ne-a notificat astăzi (n.r- 14 martie 2022) o majorare a prețului de 400 euro/tonă la hârtia «Kraft», din care producem sacoșe personalizate. E, fără îndoială, cea mai mare creștere a prețului din istoria companiei care, alături de majorarea costurilor transportului, duce inevitabil la un impact major în prețurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia, fabrică de ambalaje din Iași.

Specialiștii se tem de noi scumpiri din cauza crizei la hârtie

Omul de afaceri explică ce se întâmplă în fabricile din toată lumea.

”Majorarea preţului hârtiei este în primul rând consecința creșterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producție. Deja, de anul trecut, în Europa, a crescut preţul celulozei tip «NBSK» (Northern Bleached Softwood Kraft– celuloză sulfat albită din pastă de lemn nordic de esență moale cu fibră lungă), la care deja se aliniaseră fabricanții: Botnia, West Fraser, Billerund, Canfor Pulp, Domtar, Mercer International, Södra şi alţii. Nici producătorii de celuloză «NBSK» din Asia și SUA nu au făcut excepție, majorând prețurile la unison. Alt tip de materie primă ce intră în compoziția hârtiei este Dioxidul de titan (denumit și «alb de titan»), substanță adăugată în compoziţia hârtiei pentru a îi conferi opacitate și un grad mai mare de alb, înregistrează scumpiri istorice. În acest sens DuPont Titanium Technologies anunţă o creştere a preţului Dioxidului de titan (TiO2) DuPont Ti-Pure pentru toate capacitățile de producție din Europa”, explică Tiberiu Stoian.

Tiberiu Stoian: ”Ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză și hârtie”

Fondatorul Exonia se teme că dacă va continua tendinta de creștere a consumului și scumpirea hârtiei, pe termen lung ar fi consecințe grave.

”Creșterea costurilor cu utilitățile de peste 300 la sută pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar, mai ales, blocarea importurilor de hârtie din Federația Rusă, coroborate cu creșterea cererii de sacoșe fabricate din hârtie, sunt consecințe ale situației geopolitice din această perioadă, în care noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană, suntem victime colaterale, alături de partenerii noștri-lanțurile de retail și operatorii din HoReCa, care sunt cei mai importanți consumatori de sacoșe biodegradabile manufacturate din hârtie la Fabrica De Ambalaje Exonia. Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iași, de peste 3.500 tone anual, și a faptului că avem alți 5 furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziție pe piața rusă nu ne va afecta pe termen scurt datorită stocurilor pe care le deținem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinței de creștere a consumurilor și de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză și hârtie, cu consecințe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval”, mai spune Tiberiu Stoian.

Fondatorul Exonia a refuzat oferta unui fond de investiții din Kuweit, care a vrut să cumpere afacerea cu 10 milioane de euro.

În tipografiile din Iași nu sunt stocuri suficiente de hârtie

Faptul că nu sunt stocuri de hârtie insuficiente îngrijorează și reprezentanții tipografiilor din Iași. Radu Petru, directorul SedCom Libris, spune că se va orienta spre alți furnizori de hârtie și că stocurile sunt insuficiente.

”Trendul de creștere a prețurilor la materia primă a început anul trecut. Acum suntem la prețuri duble față de anul 2021. La comenzile de hârtie durează 3 luni livrarea și o strategie în privința asigurării stocurilor nu avem. Oricum avem stocuri insuficiente. Ne-am gândit să aducem din China hârtie, dar au crescut prețurile cu transportul și momentan nu luăm nicio decizie în acest sens, dar nu excludem varianta aceasta pentru furnizarea materiei prime. Chiar dacă au crescut prețurile la materia primă, la tipografie nu am mărit prețurile în totalitate, în sensul că nu s-au dublat sau triplat. Dar probabil se vor mări treptat pentru că așa se întâmplă, ca la orice alte produse la care cresc costurile de producție. Noi aducem zeci de tone de hârtie, de diferite sortimente și dimensiuni, de la 150 de grame la o greutate de 300 de grame/cartonul”, spune Radu Petru, directorul SedCom Libris din Iași.

Specialiștii din domeniul alimentar au preconizat scumpiri și la produsele de bază.

Tiberiu Stoian: ”Am făcut apel la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului”

Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia, a solicitat și sprijinul autorităților pentru găsirea unor soluții la această situație gravă.

”Lansez un apel la toți marii consumatori de sacoșe din hârtie, dar și de ambalaje în general: să inițieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali, care trebuie să înțeleagă faptul că sacoșele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit reutilizarea de cel puțin 3-4 ori. Să nu le mai considere de unică întrebuințare și să contribuie, astfel, la reducerea cantităților de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesabile greu în această perioadă și cu costuri din ce în ce mai mari. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienților să își reducă consumul, să raționalizeze utilizarea produselor noastre și în consecință să ne transmită comenzi cât mai rar și cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situație și sperăm să depășim această perioadă nefastă pentru industria românească. Am făcut apel la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului pentru a ne acorda asistentă în vederea identificării de noi parteneri producători europeni de materie primă pe piețe alternative, preferabil UE”, încheie Tiberiu Stoian.

Din cauza crizei hârtiei, vor fi noi scumpiri, iar prețurile finale vor fi mai mari cu până la 20-30 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *