Prima pagină » Titlurile zilei » Criză fără precedent la „Sfântul Spiridon”! Pacienții îngheață de frig în saloane, în timp ce medicii reclamă lipsa de consumabile medicale! Se solicită intervenţia lui Alexandru Rafila: „Opriţi mafia şi salvaţi spitalul!”

Criză fără precedent la „Sfântul Spiridon”! Pacienții îngheață de frig în saloane, în timp ce medicii reclamă lipsa de consumabile medicale! Se solicită intervenţia lui Alexandru Rafila: „Opriţi mafia şi salvaţi spitalul!”

17 oct. 2022, 02:00, 29 ,
în Titlurile zilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este singurul care mai poate salva Spitalul „Sfântul Spiridon”. Actualul manager, Daniel Timofte, a adus unitatea medicală în pragul unei crize fără precedent. Medicii reclamă lipsa de consumabile medicale. Mai mult, deși temperaturile au scăzut, în spital nu se furnizează căldură, astfel că pacienții sunt nevoiți să stea cu câte 2-3 pături ca să nu simtă frigul

Daniel Timofte, însoțit de avocatul său, Eugen Popescu, s-a prezentat miercuri, 12 octombrie 2022, la Ministerul Sănătății, unde a adus argumentele pentru constatările expuse în proiectul de raport  nr. BAPI 974/19.09.2022, întocmit de către comisia de audit, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman. Surse din cadrul spitalului susțin că Daniel Timofte s-a prezentat total nepregătit în fața comisiei. În încercare sa de a justifica situația dezastroasă în care a adus Serviciul de Achiziții Publice, Daniel Timofte a prezentat o serie de documente incriminatorii care dovedesc faptul că o parte din achizițiile publice realizate în perioada supusă auditului au fost făcute în mod ilegal.

Astfel, se preconizează că raportul final va fi mult mai dur decât proiectul din 19 septembrie 2022, iar actuala conducere a spitalului va fi demisă.

Medicii reclamă lipsa de consumabile medicale: „Nu sunt materiale!”

Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi se plâng că nu au nici de unele. Aceștia duc lipsă de lame pentru bisturiu, halate, comprese sterile şi alte astfel de consumabile medicale necesare în desfăşurarea activităţii celui mai mare spital din zona Moldovei. Pentru a cosmetiza criza în care se află, se comandă cantități infime din necesarul centralizat de către șefii de clinică. Consumabile medicale nu ajung pentru toate clinicile din cadrul spitalului, medicii fiind nevoiți să salveze pacienții cu mâinile goale.

„Nu sunt materiale deloc! Nu sunt lame de bisturiu, nu sunt halate, nici câmpuri sterile de unică folosință, nu sunt vacutainere pentru recoltarea analizelor, nu sunt feşe şi comprese sterile, nu sunt seringi. În fiecare dimineață facem liste cu ce ne lipseşte. Nu sunt antalgice, xilina, soluție Ringer, heparină și multe altele…

Ca să dea impresia că nu lipseşte nimic din spital, se comandă cantități mult sub necesar. De exemplu, în loc de 15-20.000 de lame bisturiu, se iau 4.000, în loc de 2.000-2.500 de halate sterile, se iau 400-500. Se dau direct din mașină, ca rația de pâine în timpul lui Ceaușescu. Cine nu prinde, asta este. Domnule ministru, opriţi mafia şi salvați spitalul”, a declarat un medic din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi.

Pacienţii şi medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi, nevoiţi să îndure frigul!

Medicii, personalul medical și pacienții îndură cu greu frigul în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece conducerea unității medicale nu a solicitat companiei Termo-Service furnizarea de căldură în saloane. Din această cauză, o mare parte a personalului medical suferă de viroze. Medicii şi asistenţii sunt nevoiţi să stea cu gecile pe ei în timpul programului. Situaţia este cu atât mai gravă pentru pacienţi, care stau în paturi şi resimt mult mai puternic frigul. Pentru a face economie, conducerea spitalului a preferat să le dea pacienților mai multe pături cu care să se învelească. Din cauza temperaturilor scăzute, medicilor de la UPU le este extrem de greu să ia sânge bolnavilor, deoarece aceștia abia se opresc din tremurat.

Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service, a declarat că alte spitale ieșene au solicitat furnizarea de căldură, însă din partea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași nu s-a înregistrat încă o cerere în acest sens.

„Nu avem o solicitare din partea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sfântul Spiridon» Iași, așa cum s-a întâmplat în cazul altor spitale din Iași, pentru care furnizăm deja agent termic. Cred că această decizie ține de costuri. Își pot porni căldură”, a declarat Alin Aivănoaei.

Reporterii BZI au încercat să obţină un punct de vedere din partea managerului spitalului, dar acesta nu a putut fi contactat până la încheierea ediţiei.

De criza în care se află Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi nu se face vinovat doar Daniel Timofte, ci și membrii Consiliului de Administrație și membrii Comitetului director, conf. univ. dr. Lidia Ionescu, ec. Mariana Loghin și dr. as. med. s.pr. Cristina Petronela Chiriac. Toţi aceștia ar trebui să-și dea demisia de onoare.

În ciuda dezvăluirilor făcute în acest articol, dacă până acum nu s-a intervenit pentru demiterea conducerii și îmbunătățirea situației Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi, este foarte puțin probabil ca de această dată autoritățile să ia vreo măsură.

Comentarii
  • Bine că sunt bani pt războaie care nu ne aparțin, bine că ați trimis tone de medicamente, muniție și armament în Ucraina pt întreținerea unui război care nu este al nostru și nu ne afectează, bine că ați cheltuit sume colosale cu pupătorii de moaște, bine că se cheltuiesc sume foarte mari pe ajutorul acordat Republicii Moldova, dar noi nu ne putem face și întreține un spital ca lumea! Cad oamenii de pe scaun și mor în urgență si voi vă ocupați de mizerii la comanda străinilor, a americanilor și a NATO! Rușine că vă bateți joc de românii nostrii! Rușine!

  • Avem acum o problema și mai mare în spital Cristina Chiriac, directoarea de îngrijiri. Este o femeie care a furat banii spitalului falsificand rapoartele covid și pontajul de prezenta, se trecea prezenta dar era plecata din spital în alte județe la audit. Asa a făcut ani de zile, sa vina presa sa facă verificări punctual.
    Este cea mai slaba director de îngrijiri din istoria spitalului, a fost cea mai slaba asistenta șefa, numita cu forța de Cepoi, pe unde a trecut a lăsat dezastru.. Mergeți în medicala 1 și vedeți ce a făcut Chiriac Cristina, lipsesc paturi, saltele, mizerie, soba i, wc turcesc. Urlă, jicneste, minte. Amenință cu comisia de disciplina. Face ședinței unde vorbește doar ea ca o tâmpită ore întregi fără rost. Își terorizează colegii, umbla din birou în birou și se da șefa peste RUNOS, IT, financiar, achiziții, juridic, contabilitate, SPIIAM, management calitate deși nu știe nimic, vorbește ca o tampita fără rost. Toți radem de ea prin birouri.

  • În clinica medicala 1 toți am răsuflat ușurați ca am scăpat de ea, a fost asistenta șefa proasta și rea, răzbunătoare, se ponta dar nu o vedea nimeni cu lunile, era mereu plecata. O mincinoasa, inventa discuții și situații ca să bage colegii în necazuri. Feriți va de ea, e debila mintal. Mergea la profesor și vorbea asa aiurea, mintea, delira și spunea de infirmiere și asistente numai minciuni, pur și simplu inventa. E diabolica

  • Calitate nu cantitate.

    Chiriac Cristina a dat cu ceva ani în urma un examen la biroul management al calității, nu a reușit și drept răzbunare a făcut reclamații împotriva noii colege, acuzând o că fuge de la munca. Rău om. Și noi ne ferim de ea.

  • Director de îngrijire Chiriac Cristina a vrut sa ajungă de mult, dar cu Barliba nu i a mers, o scotea în șuturi din birou, venea la Barliba și se întindea prin birou și se autonumea singura directoare, dar Barliba era mascul alfa și o dădea afara din birou, ii striga marș afara și ea pleca cu coada între picioare, dar cu noua conducere a reușit ca e slabă.

  • Si la Elena Doamna se ingheata de frig o bataie de joc si pentru personal si pentru pacienti

  • Chiriac Cristina nu se va ridica niciodată la nivelul Speranței Agapia, Simona Hurjui și petronela Mavropol, asta e o nenorocire în spital, nu știe nimic și își urăște asistentele șefe cu excepția colțișorul orl, BMF, Arși. Care ii pupa mana și îi spun cu capul plecat sărut mana Cristinica. Pe restul le urăște ca au fost loiale Simonei hurjui și Petronel ei Mavropol.
    La ședințe făcute la sanchi nu vorbește nimic dar știe bandit sa arunce șopârle ca managerul nu face nimic, are golanca școala pe ea, de numa numa.
    Toate asistentele șefe o suportăm ca nu avem încotro, dar și noi știm ca nu e întreaga la minte.
    La ședințe ne pune sa facem proceduri, trecând peste managementul calității, acum vrea debila sa facem zilele spitalului, deși spitalul e în colaps, vrea sa i aducem noi sponsori și sa ii pregătim totul, EA DOAR SĂ ÎȘI AROGE MERITELE TIPIC EI, deși dacă ea a propus ea trebuie sa se ocupe de tot. Tipic ei, ea propune ceva, alții muncesc din greu și ea doar își ia meritele. Nesimțit.

  • Aceasta jigodie merita pur și simplu fugărit din spital, se tine numai de rele, bârfă, bisericuțe, scandal, manevre, nu are o vorba buna cu nimeni, sta descreierat la ședințe și face anchete, cine da la presă, nu e interesata nicio clipa sa rezolve ceva, doar scandaluri, amenințări. O perversa și un șobolan împuțit.

  • Cristina. Chiriac a venit la conducerea spitalului acum 6 luni
    Problemele spitalului sunt de 1 an jumate Încetați sa n-ai aruncați cu noroi in oameni nevinovați.
    Se cunoaște din mesaje ca cel care scrie aceste mesaje cu același iz de mahala e o persoana care are ceva personal cu Chiriac
    Problemele spitalului nu sunt din cauza lui Chiriac si nu le-a generat ea.
    Ele existau înaintea venirii acesteia

  • O cunoaștem toți pe Chiriac Cristina, știm ca e o golanca care minte pe toată lumea, la ședințe într-adevăr face anchete NKVD, cine vorbește cu presa, la ședința vorbește ca Elena Ceaușescu,sa facem sa dregem, dacă o întrebam cu ce?? Ca nu avem, bate din picior spune ca de fapt avem cu ce, și ca nu o interesează.
    Falsifica procesul verbal de ședințe. Una spune alta scrie, una se scrie în cadrul ședinței, apoi în secretariat aduce un proces verbal făcut de ea la calculator. Știm de manevrele ei, speram ca domnu manager care e ok și directoare medicala caree ok sa ne scape de aceasta nebuna malefica.
    Știm ca nivelul ei e de Curtea spitalului.
    Știe oare domnul manager ca la ședințe e vorbit de rău????? Nu știe. Știe domnul manager ce osanale ii aduce la ședințe Chiriac Cristina lui Cepoi??? Nu știe.
    Știe domnul manager ca Chiriac Cristina umbla cu cățelul ei de la BMF în control apoi trimite anonime la minister?? Nu știe.
    Știe managerul ce se discuta la ședințele ei cu adevărat?? Nu știe.
    Știe domnul manager și jurista ce vorbește ea pe cele câteva zeci de grupuri de wathap făcute ea?? Nu știe.
    A făcut numeroase grupuri de wathap pentru controlul salariaților și monitorizare non stop.
    Știe managerul și jurista ca ea vezi doamne da mesaje în interes de serviciu noapte, în week End?? Nu știe.
    Asta e bomba și finalul lor, Chiriac Cristina nu lipsurile.
    Dementa femeie.

  • Teodor Ciobanica

    Ma intreb, dece in perioada in care a fost manager dl Ioan Barliba (circa 8 ani) nu au aparut astfel de probleme la acest spital ? A deranjat prin competenta si spirit organizatoric sau a fost doar o problema de de sprijin politic atunci cand a fost inlocuit ?

  • Chiriac Cristina a ajuns asistenta șefa lingă d clanță la speranța și de ma a luat 8,a ajuns director de îngrijire la o cafea, nimic muncit, nimic pe drept, doar manevre. Chiriac Cristina cea mai slaba director de îngrijiri.
    A falsificat pontajele și rapoartele covid. RUNOS, SALARIZARE, PERSONAL, confirmam acest aspect. O hoață mizerabila. Data afara urgent

  • Mai oameni buni nu vedeti ca se merge dupa expresia caini latra caravana trece cei de la ziar nu fac decit sa latre atat,nu se fac anchete nu fac nimic.Bataie de joc !!!!!!!!!

  • Chiriac Cristina a fraudat spitalul, falsificand pontajele și rapoartele. O hoață.

  • Lipsa de bani

    80% dintre pacienti NU au domiciliul in Iasi.
    55% dintre pacienti NU au domiciliul in judetul Iasi.

    Provincialii vin sa se trateze aici, dar bani se dau doar pentru cei din (jud.) Iasi.
    Rusoii din Moldova tot aici vin sa se trateze.
    Asta inseamna paturi ocupate, materiale folosite in plus, presiune pe medici si restul personalului medical.
    Plus tot felul de cersetorii la donat sange, dar nu vezi vreunul de bacchau, boston, ciuceava, vegaslui sa vina sa doneze. Ei doar au nevoie si gata.
    UPU e supraaglomerat nu numai de pacienti cu boala, ci si de betivi, drogati, arsi de arc electric pe vagoane, cazuti de pe poduri la selfie, etc., adica jigodii carora nu li se imputa plata actului medical desi starea lor de boala e provocata de ei insisi. Ba, elicopterul zboara si in afara Romaniei, plus ca am pierdut oameni, eroi la datorie in afara tarii ca sa asiste si sa transporte rusoi maldaveni. Cu bani de unde ? Cu bani care erau destinati materialelor medicale, incalzirii cladirilor spitalului si achizitiilor de materiale nonmedicale necesare in spital.

  • E frig tare pe cardio…

  • Chiriac Cristina o HOAȚĂ.A FURAT BANII, A FALSIFICAT PONTAJELE ȘI RAPOARTELE COVID.

  • Chiriac Cristina cea mai mare impostoare din istoria spitalului. O escroaca care a furat banii spitalului.

  • Asistent Gîlcă...

    Pentru angajații nemulțumiți din spitale:nu mai cereți/luați șpagă; faceți cu profesionalism meseria pe care v-ați ales o și pentru care sunteți plătiți mai mult decât bine pentru o țară că România!!! Vă doare la basca de bolnavi, toate avantajele le cereți pentru propriul vostru confort!!!De la poarta și pină la șeful de secție, toată lumea așteaptă dreptul…nu contează culoarea,bani să fie și cât mai mulți!

  • Fără șpagă în spital...

    Pentru angajații nemulțumiți din spitale:nu mai cereți/luați șpagă; faceți cu profesionalism meseria pe care v-ați ales o și pentru care sunteți plătiți mai mult decât bine pentru o țară că România!!! Vă doare la basca de bolnavi, toate avantajele le cereți pentru propriul vostru confort!!!De la poarta și pină la șeful de secție, toată lumea așteaptă dreptul…nu contează culoarea,bani să fie și cât mai mulți!

  • Trageti tare pentru spitalul nou de urgente!….asta sa ramana asa, ca muzeu, cu tot cu frig si eventual din personal!

  • Tot e bine, dacă pacienții nu îngheață de cald!

  • Guzganul Rozaliu

    Vă doare la basca de bolnavi, toate avantajele le cereți pentru propriul vostru confort!!!De la poarta și pină la șeful de secție, toată lumea așteaptă dreptul…nu contează culoarea,bani să fie și cât mai mulți!
    Iar la UPU e o jale,mori cu zile in timp ce madam Cimpoesu e mare vedeta âTV

  • Gîlcă e ăla de la gastro care a fost brancardier și după 7 examene picate a luat postul de asistent și care merge prin spital de zici că este cel mai mare doctor din Spiridon?

  • Da, chiar el este… și a rămas cu aceleași obiceiuri de pe vremea când era brancardier,nu contează de la cine și cît, important să fie!!!

  • Jack Lipsa de bani.Vorbesti numai prostii,fa nani poate iti vine mintea cea de pe urma la loc.O parte care sunt din provincie si vin sa se trateze in Iasi au asigurare si lucreaza in orasele mari.Unde sa se trateze?Facem cate un spital regional in fiecare comuna ca sa fie pe placul tau?Un spital este estimat la peste 400 mil.euro din temelie de unde acesti bani?Cei care se bat ca chiorii,produc accidente cu victime si sunt influenta licorilor sau prafurilor sa fie obligati la plata cheltuielilor si o sa fie bani pentru spitale.

  • Jacq, bai vaco, Spiridon nu este spital regional. E doar judetean, asa cum ai si tu la boston. Asigurati sau neasigurati, are dreptate ala cu lipsa de bani, tot la Iasi veniti cu cersitul la donat de sange.

  • Daca dr Neacsu nu era inselat de sotia finantista Adina, asta ajungea pe cai mari si alta era soarta Spitalului Spiridon. Asa, Corn3l a ajuns un renumit chirirg in Germania cu 3 copii, in timp ce fosta sotie a ajuns de rasul curcilor in finante cu 4 avorturi la renumitul doctor Stoenescu de la Sp Militar!!!

  • Chiriac Cristina bomba bombelor în spital. Rușine de director de îngrijire. O palma mai mare peste halatul alb nu este. E pe cai mari mândruța noastră acum dar nu va fi veșnică în funcție. O nesimțită. Puteți sa i pupați mana ca sclavii ca tot o hoață rămâne atenție la colțișorul orl, BMF, Arși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *