Situația politică din România rămâne tensionată, pe măsură ce tot mai multe voci cer explicații și clarificări cu privire la anularea alegerilor prezidențiale.
Instituțiile internaționale și societatea civilă pun presiune pe autorități pentru a justifica această decizie fără precedent, iar Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea fi nevoită să revină asupra hotărârii sale.
Curtea Constituțională, somată să își reconsidere decizia
După ce Comisia de la Veneția a publicat un raport critic cu privire la anularea alegerilor, avocații lui Călin Georgescu au inițiat un demers juridic de amploare pentru a obține revizuirea Deciziei 32 din 6 decembrie, prin care s-a invalidat scrutinul prezidențial. Aceștia solicită Curții Constituționale să emită o erată care să permită reluarea turului al doilea de alegeri, avându-i ca și candidați pe Elena Lasconi și Călin Georgescu.
În sprijinul acestui demers, peste 10.000 de notificări au fost înregistrate în doar 24 de ore la CCR, semn că un număr mare de cetățeni se alătură acestei inițiative. Pe lângă acestea, alte mii de petiții au fost trimise online către cei nouă judecători ai Curții Constituționale, cerând reluarea turului doi de scrutin.
„Curtea Constituțională trebuie să revină asupra deciziei”, a declarat Călin Georgescu, susținând că anularea alegerilor a fost un act nejustificat, iar drepturile alegătorilor au fost grav încălcate.
Înalta Curte, acuzată de tergiversare. Contestare oficială depusă
În paralel, Simona Niculescu, reprezentanta Asociației Public Attitude, a înaintat o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea cere publicarea de urgență a motivării în cazul respingerii procesului intentat de Georgescu.
Conform legii, judecătorii aveau obligația de a publica motivarea deciziei în termen de 48 de ore, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.
„De ce nu au motivat în 48 de ore? După părerea mea, au adoptat hotărârea, au respins recursurile, dar acum se chinuie să vadă ce vor putea scrie ca să fie cât de cât credibil”, a declarat Niculescu. Ea a adăugat că lipsa unei explicații oficiale ridică suspiciuni și întărește convingerea că anularea alegerilor nu a avut o bază juridică solidă.
Avocata lui Georgescu: „Nu suntem sclavii UE, nu ne rugăm de CCR”
Într-o intervenție televizată la emisiunea Culisele Statului Paralel, Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a lansat un atac dur la adresa autorităților. Ea a acuzat Curtea Constituțională de subordonare politică și l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis, afirmând că acesta „uzurpă calitățile oficiale de președinte” și că „stă ilegal la Cotroceni pe banii poporului”.
„Avem un cetățean pe care-l plătim. Stăm să cheltuim bani ca să ținem cetățeanul ilegitim la Cotroceni sau pe unde o sta el, un guvern ilegitim pentru că a fost validat de cetățeanul Klaus”, a declarat Alexandru. Ea a subliniat că echipa sa nu cere favoruri de la Curtea Constituțională sau de la judecători, ci doar respectarea legii și a drepturilor cetățenilor.
Pe fondul presiunii publice, CCR ar putea fi nevoită să analizeze rapid această situație și să decidă dacă va lua în considerare cererea de revizuire a deciziei de anulare a alegerilor.
Tensiunile cresc, iar societatea civilă și instituțiile internaționale cer transparență și explicații clare. În zilele următoare, toate privirile vor fi îndreptate către CCR, care trebuie să decidă dacă va permite reluarea turului al doilea de scrutin sau dacă își va menține hotărârea controversată.
BRAVOOOOOOOOOOOOOO! La munca putori comuniste care ati UMILIT SI REDUS LA ZERO POPORUL ROMAN DE LA CARE PRIMITI 50.000 LEI NET SALARIU LUNAR , jos cu voi demisia, jos dictatura voastra comunista slugilor sorosiste ale lui iohanis
Fa-ti o laba si-ti revii!