Criza de ouă din America nu afectează România. Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol, susține că gripa aviară a redus efectivele din păsări din America sau Polonia, dar această situație nu afectează România, întrucât producătorii asigură necesarul de ouă din țara noastră
Gripa aviară din ultimii doi ani din America a închis fermele cu păsări și a generat o criză a ouălor. Aproape 129 de milioane de găini, curcani şi alte păsări s-au îmbolnăvit din cauza gripei aviare, iar producția de ouă s-a redus drastic. Din acest motiv, au crescut prețurile la ouă, iar comercianții au raționalizat acest produs. Polonia este o țară europeană afectată de gripa aviară, care acum se confruntă cu probleme în furnizarea ouălor de Paște. Chiar dacă au apărut probleme în aceste state, specialiștii din Iași spun că nu vor fi probleme în România.
Criza de ouă din America nu afectează România, potrivit specialiștilor din Iași
Potrivit lui Constantin Leonard Stafie, membru al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, nu vor apărea probleme în România cu producția de ouă, dar vor crește prețurile înainte de Paște.
„Nu ar trebui să ne facem probleme! Nu avem niciun focar de gripă aviară. Ne asigurăm producția de ouă de Paște. În acea perioadă apar creșteri de preț de circa 10-15 la sută, dar nu câștigă producătorul, ci comercianții, cei care vând aceste produse. ANSVSA și fermierii trebuie să întărească măsurile de biosecuritate pentru prevenirea și combaterea gripei aviare. Noi avem experiență cu gripa aviară, având această problemă în 2008, iar atunci au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea acestei boli”, susține specialistul din domeniul avicol.
Chiar dacă efectivul de păsări a scăzut în România de la 74 de milioane de capete la 62 de milioane de capete, producătorii asigură necesarul de ouă din țara noastră. Fermador, unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre din România, va moderniza abatorul de la Podu Iloaiei, Iași.
Vă aducem aminte că în prezent un ou costă de la 0.80 lei până la 1.30 lei în magazine, iar în pieţe ajungând până la 2 lei.
Fermierii din România sunt nemulțumiți de importurile de ouă din Ucraina
În anul 2024, crescătorii de păsări din Iași au cerut ca importurile de carne și ouă din Ucraina să respecte normele Uniunii Europene pentru a exista o concurență loială. Mai mult, reprezentanții asociațiilor de profil sunt de părere că ar trebui interzise importurile cu carne de pasăre și ouă din Ucraina. În anul 2024, au fost importate din Ucraina 15 milioane de ouă, iar importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, a ajuns la 4.000 de tone. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a tras un semnal de alarmă cu privire la situația delicată în care se află sectorul avicol într-un comunicat emis recent. Aceștia solicită autorităților protecția fermierilor prin interzicerea importurilor de ouă din Ucraina, care strică piața din cauza prețurilor mici și a modului de producție care nu respectă standardele UE. Produsele nu respectă normele de siguranță, astfel că nu sunt implementate tehnologiile europene.
Ucraina crește găini ouătoare doar în cuști vechi, neîmbunătățite, cu costuri de investiție și operaționale mai mici cu cel puțin 30% față de producătorii români. Ucraina s-a angajat că va implementa întreaga legislație europeană, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Chiar dacă a apărut o criză de ouă în America, această situație nu afectează România, potrivit lui Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași.