Prima pagină » National » Criză de medici de familie în România. Mai multe județe se confruntă cu lipsă de personal medical

Criză de medici de familie în România. Mai multe județe se confruntă cu lipsă de personal medical

28 nov. 2022, 09:45,
în National

România se include printre ţările care se confruntă cu o criză de medici de familie. În aproape 450 de comune nu există nici măcar un medic de familie. În județul Iași, s-a observat o scădere considerabilă a numărului medicilor de familie.

În Europa, deficitul de personal din spitale se apropie de două milioane, pe când în statele occidentale se cauta medici bine pregătiţi. În acest context, în România, a început o campanie de rectrutare a celor mai buni medici.

Criză de medici de familie în România

Conform datelor de la Colegiul Medicilor, peste 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Din cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate din ei au peste 61 de ani şi, în timpul apropiat, vor ieşi la pensie. Numărul persoanelor care ar trebui să îi înlocuiască este din ce în ce mai mic, în contextul în care mulţi sunt atraşi de ţările din Occident. În acest sens, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidenţiat pentru medicina de familie. Anul acesta au fost scoase la concurs doar 321 de locuri.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a menţionat că s-ar putea ca peste 10 ani să nu mai existe medicina de familie.

„2,2% din medicii de familie au sub 35 de ani. În 10 ani nu vom mai avea medicină de familie decât în centrele universitare. Există un risc major de colaps a medicinei de familie. Practic este o problemă de strategie națională”, a subliniat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor.

Întrucât în mai multe sate nu exista medic de familie, în caz de urgenţă persoanele care suferă de afecţiuni trebuie să apeleze la altcineva pentru a putea ajunge la cel mai apropiat spital.

Județul Iași se confruntă cu un deficit al medicilor de familie

În judeţul Iaşi, două localităţi nu au medic de familie, iar alte 6 au deficit de personal. Analişti au subliniat că în ultimii ani s-a observat o scădere a numărului medicilor de familie. În anul 2021, peste 100 de doctori au ieşit la pensie.

Deficitul medicilor de familie este amplificat de numărul doctorilor care ies la pensie în fiecare an și locurile lor rămân neocupate. În prezent, în județul Iași sunt 110 medici de familie care au vârsta peste 64 de ani. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași au menționat că medicii pot profesa până la vârsta de 67 de ani, iar cu aviz anual de la Colegiul medicilor și DSP pot profesa și după această vârstă.

„În ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului medicilor de familie în județul Iași, însă nu putem spune că suntem într-o situație extrem de gravă, cum sunt alte județe. S-a ajuns în acest moment, deoarece numărul celor care aleg această specialitate este unul foarte mic. Sunt maximum 20 de rezidenți care termină această specialitate, însă cei mai mulți dintre ei aleg să lucreze în serviciul de ambulanță, pentru că salariile sunt mai atractive. Acesta nu este singurul motiv. În mediul urban dacă se eliberează un loc, este luat de un medic din apropiere sau vine un alt medic din zona urbană, însă dacă e invers, un medic din mediul rural pleacă, cu greu este înlocuit”, a declarat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Şi spitalele de urgenţă de confrunta cu o lipsă acută de medici. În aceste instituţii ar fi nevoie de apropae 500 de cadre medicale, dar şi secţiile ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`