@ Se preconizează o criză a medicamentelor pentru pacienții oncologici @ Din cauză că România oferă un preț prea mic furnizorilor de citostatice, aceștia refuză să le mai producă @ Citostaticele sunt „vitale” pentru pacienții oncologici @ Medicii sunt alarmați
Se dă alarma în întreaga țară din cauza faptului că citostaticele ieftine, imperios necesare pentru tratarea pacientului cu cancer, sunt pe cale de dispariție. Există în acest moment spitale în România care nu mai dețin aceste medicamente, din cauza faptului că a scăzut interesul firmelor care le produc, din cauza prețului oferit de către Ministerul Sănătății. Medicii din Iași susțin că, din surse sigure, este cunoscut faptul că nu doar România se confruntă cu această problematică, ci și țările vecine. Este vorba despre un mecanism economic care are la bază câștigul financiar și nu tratarea pacientului oncologic. Bolnavii de cancer sunt dependenți de aceste pastile care se pare că vor intra criză de fabricare.
Criză de medicamente pentru pacienții oncologici!
Institutul Regional de Oncologie Iași și-a făcut aprovizionarea cu medicamente din vreme pentru „zilele negre” ce au venit. Managementul spitalului s-a asigurat de faptul că pacienții bolnavi de cancer vor beneficia de tratamentul care îi ține în viață. Din păcate, însă, aceste rezerve de medicamente se vor epuiza la un moment dat, fapt ce va crea o criză în rândul pacienților diagnosticați cu cancer, ei fiind dependenți de citostatice. Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Oncologie, se angajează să ofere gratuit tratament medicamentos pacienților cu afecțiuni oncologice, dar și servicii de monitorizare a evoluției bolii. Din păcate însă, o nepotrivită manageriere a înțelegerilor stabilite cu producătorii de citostatice poate compromite starea de sănătate a bolnavilor de cancer.
„În prezent, Institutul Regional de Oncologie Iași deține medicamentele necesare pentru pacienții existenți în baza noastră de date. Am avut în stoc rezerve pe care le utilizăm acum. În țară, însă, există alarme că medicamentele ieftine vor lipsi în curând. Citostaticele ieftine nu mai reprezintă un interes pentru producători, întrucât profitul nu îi încântă foarte mult. Din cauza taxelor mari și a prețurilor mici oferite de România pentru cumpărarea acestor medicamente, aceștia refuză să mai producă. Aceasta nu este o problemă doar în România, ci și în alte țări vecine. Citostaticele sunt extrem de importante în curele de vindecare ale pacientului oncologic. În cazul în care pacientul nu beneficiază de aceste medicamente, rezultatele sunt compromise”, a specificat prof. dr. Lucian Miron, șeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași.
„Ministerul Sănătății gestionează foarte prost”
Deputatul PMP, Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, afirmă faptul că, pentru această criză a medicamentelor, pentru tratarea pacientului oncologic, de vină este conducerea Ministerului Sănătații. Acesta spune că înțelege perspectiva furnizorului de a nu mai produce aceste medicamente, atâta vreme cât nu este mulțumit de câștigul financiar și că problema este creată din cauza unei proaste managerieri a fondurilor din partea Ministerului Sănătații. „Ministerul Sănătății gestionează foarte prost Programul Național de Oncologie. Faptul că există o achiziție centralizată este un aspect extrem de rău. Spitalele sunt nevoite să aștepte aceste medicamente în loc să le fie puse la dispoziție pentru tratarea pacientului oncologic. Trebuie gândită o soluție de eficientizare a distribuirii acestor medicamente, soluție care să fie în folosul pacientului, dar și a managementului spitalelor de profil. Sunt cazuri în care pacienții nu beneficiază de aceste medicamente gratuit și, din nevoie, trebuie să și le achiziționeze singuri, cu promisiunea că le vor fi decontate. Trebuie reluat dialogul cu Ministerul Sănătății privind această situație, pentru că, în caz contrar, furnizorii nu ne vor mai oferi produse de care avem extrem de mare nevoie. Trebuie stabilit un preț corect și față de furnizor, nu doar un preț care să ne convină nouă, astfel încât să primim ceea ce avem nevoie. Voi lua personal legătura cu conducerea IRO pentru a găsi soluțiile necesare pentru a evita o astfel de criză și, de asemenea, voi pune în discuție cu Ministerul Sănătății această problemă care ne amenință”, a specificat deputatul PMP, Petru Movilă.