Prima pagină » Actualitate » Criză de materiale de protecție în spitalele din Iași! În timp ce numărul de pacienți cu coronavirus crește, medicii strigă că nu mai există echipamente.”Nu mai facem față!”
Criză de materiale de protecție în spitalele din Iași! În timp ce numărul de pacienți cu coronavirus crește, medicii strigă că nu mai există echipamente.

Criză de materiale de protecție în spitalele din Iași! În timp ce numărul de pacienți cu coronavirus crește, medicii strigă că nu mai există echipamente.”Nu mai facem față!”

25 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Criză de materiale de protecție în spitalele ieșene! Numărul de pacienți cu coronavirus este în creștere, iar numărul de echipamente de protecție este în scădere. Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași, spune că unitățile medicale din Iași nu sunt pregătite să facă față unui nou val de infectări cu coronavirus

Stocurile de materiale de protecție din spitalele din Iași sunt din ce în ce mai mici. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă și susțin că din cauza lipsei echipamentelor nu vor mai putea face față unui alt val de infectări. Licitațiile pentru acest tip de echipamente se fac extrem de greu, iar pentru a ajunge în posesia lor, spitalele trebuie să aștepte câteva luni bune. Spitalele suport COVID-19 din Iași mai au doar câteva locuri libere pentru pacienții cu coronavirus, iar numărul de cazuri este în continuă creștere. Din acest motiv, un număr din ce în ce mai mare de materiale de protecție aste necesar.

Iulian Cozianu: „Nu suntem pregătiți pentru un nou val de infectări cu coronavirus!”

Criza de materiale de protecție din spitalele din Iași a băgat spaima în cadrele medicale. Acestea nu cred că vor mai face față unui al doilea val de infectări cu coronavirus. Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași, spune că angajații din sistemul medical se tem pentru viața lor.

„Nu mai facem față. Nu suntem pregătiți pentru un nou val de infectări cu coronavirus. Numărul de pacienți crește, iar numărul de echipamente de protecție scade. Există în spitale o stare de tensiune, oamenii încep să vadă că nu mai avem echipamente. Într-o zi rămânem fără mănuși, în altele, fără măști și, treptat, cadrele medicale, îngerii în halate albe, se transformă în chipuri înfricate pentru viața lor”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Reprezentanții spitalelor din Iași își împrumută materiale de protecție între ei pentru a face față pandemiei de coronavirus

Reprezentanții spitalelor din Iași au ajuns să se împrumute unii pe ceilalți cu materiale de protecție. Consumurile s-au înzecit, bugetul pentru achiziții se termină, iar licitațiile devin din ce în ce mai dificile.

„Au fost situații în spitale în care trebuia să se recalculeze de foarte multe ori bugetul pentru a face față cheltuielilor. Nimeni nu se aștepta la asta. Până acum spitalele nu au licitat pentru atât de multe materiale de protecție. În bugetul de cheltuieli solicitat către Casa de Asigurări de Sănătate din Iași spitalele nu prevăzuseră aceste cheltuieli, care s-au înzecit. Ne-am confruntat cu momente în care am fost nevoiți să luăm bani destinați altor servicii și să-i adăugăm la cheltuielile pentru costume de protecție. Ministerul Sănătății trebuie să găsească o soluție pentru a ne asigura că suntem pregătiți să facem față unui nou val de infectări în ceea ce privește resursa noastră de materiale de protecție”, mai spune Iulian Cozianu.

Fiecare cadru medical are nevoie, într-o tură de lucru, de minimum două măști de protecție, un combinezon și 3 perechi de mănuși chirurgicale

Într-o tură de lucru de 6 ore, fiecare angajat are nevoie de minimum 3 măști de protecție, de minimum un combinezon și minimum 3 perechi de mănuși chirurgicale. Numai prețul unui combinezon variază între 70 și 120 de lei.

„Cheltuielile unităților medicale sunt extrem de mari, în 24 de ore, unde sunt 4 ture de lucru, se cheltuiesc pe materiale minimum 1.200 de lei. Înainte, achizițiile de materiale de protecție se făceau de 10 ori mai puțin decât acum, în general pentru angajații din secțiile de Terapie Intensivă, din Blocul Operator și de la Clinicile de ORL. Imaginați-vă că acum absolut ficare angajat are nevoie de minimum două măști într-o tură de lucru. De exemplu, la Spitalul de Neurochirurgie sunt 700 de angajați. Fiecare are nevoie de măști de protecție. Sunt sute de mii de lei care se investesc în aceste echipamente”, adaugă Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Am avut colegi care au leșinat efectiv din cauza căldurii și a costumelor care nu le lasă pielea să respire”

Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași, povestește care este situația cadrelor medicale din spitalele din Iași. Acesta spune că din cauza purtării costumelor de protecție și a căldurii, multe cadre medicale au leșinat în timpul programului de lucru.

„Angajații sunt epuizați efectiv. Acești oameni ies efectiv uzi din costumele de protecție după fiecare tură de lucru. Este îngrijorător felul în care încep să-și deterioreze starea de sănătate în efortul de a trata pacienții infectați sau suspecți de infecția cu coronavirus. Am avut colegi care au leșinat efectiv din cauza căldurii și a costumelor care nu le lasă pielea să respire. Este o tensiune extrem de mare. Cu cât angajații observă că numărul de pacienți cu coronavirus crește, cu atât frica lor e mai mare. Dacă înainte la Spitalul de Neurochirurgie din Iași depistam un pacient cu coronavirus pe săptămână, acum avem 1 la maximum 2 zile”, încheie Iulian Cozianu.

Numărul de pacienți cu coronavirus crește la Iași, iar spitalele încep să se aglomereze exact ca la începutul pandemiei de COVID-19

Numărul de pacienți cu coronavirus este în continuă creștere. Zilnic, în fiecare spital din Iași, se descoperă cel puțin un pacient cu coronavirus. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, situația numărului de locuri era la fel de gravă ca la începutul pandemiei de coronavirus. Din 200 de locuri disponibile pentru pacienții cu coronavirus, mai erau doar 10 libere, în timp ce la secția de terapie intensivă, din 9 locuri, doar două erau libere.

„La Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în numai 24 de ore, 9 pacienți au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19, în timp ce se aflau la medic pentru a-și trata alte afecțiuni. „În ziua de joi am avut cel mai mare număr de pacienți prezenți în urgență, fiind confirmați pozitiv un număr de 13. Toți au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase. Ieri, (n.r.- vineri), am avut 9 pacienți descoperiți pozitiv la infecția cu COVID-19”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *