Prima pagină » Sanatate » Remedii naturiste » Criză de gută: sfaturi pentru ameliorarea acesteia
Criză de gută: sfaturi pentru ameliorarea acesteia

Criză de gută: sfaturi pentru ameliorarea acesteia

05 feb. 2021, 14:31,
în Sanatate

Guta este o boală cronică, fiind cel mai frecvent reumatism inflamator la bărbați (după 40 de ani); la femei, gută apare mai târziu (după 65 de ani). Guta se caracterizează printr-un nivel anormal de ridicat de acid uric în sânge – aceasta se numește hiperuricemie. Când acest nivel atinge (sau depășește) 60 mg pe litru de sânge (adică 360 µmol / L), se formează cristale în articulații și în țesuturile moi care înconjoară articulațiile: atunci apare atacul de gută. Iata cateva sfaturi pentru ameliorarea unei crize de gută!

Criza de gută: care sunt simptomele?

Articulația, inflamată de depunerea cristalelor de urat monosodic, este:

Foarte dureroasa: durerea palpitantă și poate îngreuna somnul (insomnie),
Umflata,
Roșie sau chiar violeta,
Calda la atingere.

Dacă atacul de gută afectează cel mai adesea degetul mare (în 56% până la 78% din cazuri), poate apărea și în alte articulații ale piciorului (gleznei), mâinii (încheieturii mâinii, degetelor), cotului sau genunchiului.

Atac de gută: care sunt factorii de risc?

Persoanele cu antecedente familiale de gută, dar și cele care suferă de hipertensiune arterială, diabet (tip 1 sau tip 2), obezitate sau chiar au o situație cardiovasculară (au avut un infarct miocardic, un accident vascular cerebral) sunt mai probabil să aibă o criza de gută.

Factori declanșatori

Un atac de gută poate fi cauzat de diferiți factori, cum ar fi:

Traume locale: atunci când purtați pantofi prea strânși, de exemplu
Stres fizic sau psihologic: după operație, de exemplu
O dietă bogată în purină: carne roșie, bere (chiar și fără alcool), alcool puternic, băuturi răcoritoare
Luarea anumitor medicamente: aspirină, de exemplu
Deshidratare: după un efort fizic intens sau un post prelungit, de exemplu.

Atac de gută: cum să-l tratăm?

Guta este o boală cronică: aceasta înseamnă că, fără tratament, există atacuri mai mult sau mai puțin distanțate – specialiștii estimează că timpul mediu dintre 2 atacuri este de aproximativ 2 ani.

Astfel, persoanele care au avut deja un atac de gută pot recunoaște semnele de avertizare: articulația afectată (degetul mare, cel mai adesea) este afectată de furnicături, mobilitatea poate fi limitată, putem simți disconfort sau chiar durere.

Atacul de gută este tratat cu ajutorul unor medicamente specifice: în special colchicină, antiinflamatoare sau cortizon (în infiltrații sau în tablete). Aceste medicamente pot fi administrate la primele semne de avertizare ale unui atac de gută.

Atac de gută: soluții naturale

Rece. Aplicarea unui pachet de gheață pe articulația dureroasă (protejați pielea cu o cârpă curată) poate ajuta la ameliorarea simptomelor atacului de gută – și mai ales a durerii. Funcționează și cu o pungă de mazăre înghețată (se potriveste bine formei articulației) sau cu un lighean cu apă foarte rece.

Bună hidratare. În timpul unui atac de gută, apa accelerează activitatea rinichilor, eliminând astfel acidul uric.

Ceai de plante. În cazul unui atac de gută, un ceai de plante de mesteacăn se face prin infuzarea a 2 până la 3 grame de frunze de mesteacăn într-o cană cu apă fierbinte, timp de zece minute. Consumăm 1 până la 4 căni pe zi. Seva de mesteacăn este, de asemenea, utilă pentru prevenirea reumatismului, deoarece activează activitatea rinichilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025