Prima pagină » National » Criza de Euthyrox continuă! Este de negăsit și jumătate de milion de români au nevoie de el
Criza de Euthyrox continuă! Este de negăsit și jumătate de milion de români au nevoie de el

Criza de Euthyrox continuă! Este de negăsit și jumătate de milion de români au nevoie de el

11 iun. 2020, 10:47,
Cristian Zavastin, în National

Criza de Euthyrox continuă! Stocurile ajunse în farmacii în urmă cu trei săptămâni s-au epuizat. Bolnavii de tiroidă așteaptă în continuare rezolvarea situației în timp ce autoritățile nu găsesc niciun răspuns. Pur și simplu nimeni nu pare să știe de ce dispare medicamentul.

Autoritățile anunțau la sfârșitul lunii mai că această criză s-a terminat. În sprijinul bolnavilor de tiroidă venise chiar Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care donase mii de cutii farmaciilor din țară.

Cele 5.000 de cutii de Euthyrox au fost distribuite doar în 8 orașe ale țării. În Iași medicamentul a putut fi găsit la 9 farmacii, asta în timp ce în Capitală medicamentul s-a găsit la 6 farmacii.

În Iași, Euthyrox se putea găsi la farmaciile:

Lara Fărm Lascăr, Str. Lascăr Catargi nr. 1 (vis-à-vis de Direcția de Sănătate Publică Iași)

Lara Fărm Alexandru, Str. Piața Voievozilor bl. A9 (zona Cinematograf Dacia)

Lara Fărm Calea Chișinăului, Calea Chișinăului nr. 17 (clădirea Sinta)

Lara Fărm Cantemir, B-dul Nicolae Iorga nr. 37, Bl. N2, Sc. A

Lara Fărm Nicolina, Sos. Nicolina nr. 103, Bl. 1000

Lara Fărm Moară de Foc, Șoseaua Moară de foc nr. 39 (lângă blocul Gelsor)

Lara Fărm Felicia, Str. Bucium nr. 36, în incinta Centrului Comercial Felicia Shopping Center

Lara Fărm Era, Șoseaua Păcurari nr. 121, în incinta Centrului Comercial Era Shopping Park

Lara Fărm Dobrovăț, Comună Dobrovăț, sat Dobrovăț, Jud. Iași

Bolnavii din Constanța, Buzău și Timișoara au găsit tratamentul doar la câte o farmacie.

Criza de Euthyrox continuă! Unde dispare medicamentul?

Medicamentul s-a epuizat din nou după ce în urmă cu câteva săptămâni au fost aduse în țară 5.000 de cutii. În puține farmacii se mai poate găsi câte o cutie. Puțini sunt pacienții care pot cumpăra una întreagă. De regulă se dau cu folia.

„În continuare se consideră și se spune că pacienții și-au făcut stocuri. Deja au trecut trei luni de când s-au făcut stocurile alea mari și piața ar fi trebuit să se regleze. Piața nu se reglează în continuare. De câte ori aud această declarație nu pot să mă gândesc decât că nimeni nu știe exact care este cauza și fiecare încearcă să găsească alt vinovat și de data asta vinovatul de serviciul este pacientul”, precizează Rozalinda Lepădatu, președintele Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Nimeni nu știe unde dispar cutiile de medicamente. Nici măcar autoritățile care au demarat o serie de controale în depozitele distribuitorilor de medicamente.

„România este mai la coada țărilor aprovizionate în general de marile companii, din cauza contextului legislativ și a prețurilor scăzute din România iată, s-a transformat într-o nouă criză, o nouă problemă pe care o vedem în România”, spune Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate.

În România sunt aproximativ jumătate de milion de pacienți cu afecțiuni tiroidiene

Cei care au nevoie de aceste medicamente sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu. Se estimează că în România sunt în jur de 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene.

La jumătatea lunii mai, au fost aduse în țară 5.000 de cutii de Euthyrox 100 mcg. Medicamentul a fost importat din Spania și au fost donate farmaciilor din opt oraşe, printre care și Iașul.

Medicamentul Eutirox 100 mcg este importat din Spania, cu respectarea legislației române în vigoare, autorizat de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și este echivalentul produsului comercializat în România sub denumirea de Euthyrox 100 mcg.

Acest medicament este esențial în tratamentul pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie). Un comprimat de Eutirox 100 mcg conține levotiroxină sodică 100μg disponibil în noua formulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *