Prima pagină » Sanatate » Criză de anemie. Simptome, cauze și tratament

Criză de anemie. Simptome, cauze și tratament

05 sept. 2023, 15:07,
în Sanatate

Măcar o dată fiecare dintre noi a trecut printr-o criză de anemie și a avut simptome severe. Anemia este caracterizată de scăderea dimensiunii globulelor roșii din sânge sau de scăderea hemoglobinei, aceasta fiind esențială în schimbul de gaze la nivel celular. Anemia este o afecțiune cu care se confruntă multe persoane. Iată care sunt principalele simptome, cauze și cel mai bun tratament.

Criză de anemie

Persoanele care au o criză de anemie sunt tot mai copleșite de această afecțiune. Simptomele anemiei variază, iar cauzele sunt diverse. Dacă anemia este declanșată de o boală cronică, simptomatologia acestei boli poate ascunde semnele anemiei.

Crizele de anemie se manifestă prin dureri de cap, amețeli, o stare permanentă de oboseală, slăbiciune, palpitații, durere în piept, dificultăți în respirație, senzație de frig, frisoane, circulație sanguină slabă și stări de leșin.

Anemia și crizele de anemie semnalează de fapt probleme grave de sănătate. Principalele patologii care pot declanșa anemia sunt deficitul de fier și vitamine din cauza unei aliementații dezechilibrate. O altă cauză a anemiei este carența de vitamina B12.

În cazul unei hemoragii post operatorii, se poate declanșa o criză de anemie. Bolile hepatice și renale generează și ele anemie. Anemia se identifică prin analize de laborator ce constau într-o probă de sânge. Aceste investigații urmăresc identificarea concentrației de hemoglobină, forma globulelor roșii, dar și concentrația de fier din sânge pentru că există o legătură strânsă între fierul circulant, depozitul de fier și sinteza de globule roșii, dar și concentrația de vitamina B12.

Ce tratamente sunt eficiente în combaterea anemiei

Tratamentul împotriva crizelor de anemie depinde de factorii declanșatori și de istoricul genetic al pacientului. Anemia are si o componenta genetica, deci cel mai probabil medicul va întreba despre istoricul familial și istoricul medical după efectuarea hemoleucogramei. Cea mai eficientă metodă de prevenție și combatere a anemiei este alimentația corectă, sănătoasă și diversificată, bogată în legume și fructe, mai ales cele verzi.

Eficiente sunt și tratamentele medicamentoase, suplimentele de fier și alte vitamine. Medicul specialist recomandă de cel mai multe ori medicamente, dar și un regim alimentar bogat în substanțe nutritive necesare organismului pentru a scăpa de anemie. Pentru persoanele care suferă de anemie se recomandă consumul de infuzii din frunze de urzici sau cătină și coada calului. De mare ajutor în cazul persoanelor  care suferă de anemie este carnea roșie, care este bogată în fier, sucul de sfeclă roșie, bogat în săruri minerale, fier, fosfor, vitamine B și C.

Anemia este o afectiune reprezentată de un deficit al globulelor roșii din sânge, care au în mod normal rolul de a transporta o cantitate adecvata de oxigen către țesuturile corpului. O criză de anemie poate semnala probleme grave de sănătate. În cazul în care aceste crize sau episoade severe se manifestă pe perioade lungi de timp, este necesar consultul unui medic specialist. Multe persoane se plâng de faptul că suferă de anemie, iar viața le este afectată, la fel și activitățile cotidiene care devin obositoare și chinuitoare. Anemia poate fi tratată la timp cu ajutorul unei alimentații echilbrate și a unui stil de viață sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`