Prima pagină » Eveniment-Social » Criza coronavirusului! Principalele atracții turistice din Iași care se vor redeschide începând cu 15 mai – GALERIE FOTO

Criza coronavirusului! Principalele atracții turistice din Iași care se vor redeschide începând cu 15 mai – GALERIE FOTO

13 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

După criza coronavirusului, ziua de 15 mai 2020 este reperul pentru apariția unor măsuri de relaxare, pe fondul acestei pandemii! În acest context, principalele atracții turistice din Iași se vor redeschide. Astfel, punctele de atracție ale orașului și județului, care atrag cei mai mulți vizitatori și care vor fi deschise pentru public, asta în condiții de maximă siguranță sanitară, sunt: Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creangă, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, Castelul de la Miclăușeni sau Muzeul Vinului și Viei de la Hârlău

Ziua de 15 mai 2020 este reperul pentru apariția unor măsuri de relaxare, pe fondul acestei pandemii! În acest context, principalele atracții turistice din Iași se vor redeschide. Astfel, punctele de atracție ale orașului și județului, care atrag cei mai mulți vizitatori, vor fi deschise pentru public, asta în condiții de maximă siguranță sanitară

Criza coronavirusului! Care sunt principalele atracții turistice din Iași care se vor redeschide începând cu 15 mai

Astfel, după criza coronavirusului și săptămâni în care au stat închise, principalele atracții turistice din Iași care se vor redeschide începând cu 15 mai sunt: Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creangă, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, Castelul de la Miclăușeni sau Muzeul Vinului și Viei de la Hârlău. Pe de altă parte, cei care administrează aceste obiective arată că vor avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a achiziționa cele necesare pentru protecția medicală a vizitatorilor, publicului și angajaților.

„Muzeele se pot redeschide, dar e clar că vor fi anumite condiții în care se va face asta. Apoi, căutăm fonduri pentru a achiziționa cele necesare pentru siguranța medicală, de la tunel și pănă la termoscaner digital pentru detectarea temperaturii umane, dispozitive automate pentru dezinfecție și alte materiale de protecție. Dacă vor fi reguli drastice, trebuie să vedem cum le vom putea respecta. De tunel, spre exemplu, am avea nevoie la Bojdeuca lui Creangă, un loc foarte vizitat. De asemenea, noi avem multe muzee cu suprafețe mici și intrarea vizitatorilor se va face etapizat, uneori câte unul sau trei”, a menționat scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).

Când și cum se va redeschide Palatul Culturii din Iași, după 15 mai

Un alt obiectiv, de maximă atracție atât pentru ieșeni, dar mai ales pentru turiști, este Palatul Culturii din Iași. Însă toate muzeele, atât din municipiu, cât și cele din județ reprezintă puncte de interes pentru vizitatori. Și aici sunt în derulare anumite investiții și se organizează totul special pentru redeschiderea în condiții de siguranță medicală.

„Am dialogat cu ministrul Culturii și așteptăm să vedem ce vor spune și anunța cei de la Ministerul Sănătății. Deja am achiziționat ce am putut ca măsuri de precauție sanitară, un tunel de dezinfecție, dar nu cu UV, pentru că e periculos. Mai trebuie și dispozitive automate de dezinfecție la mâini și la picioare. Sunt multe elemente de care trebuie să ținem seama și pe care trebuie să le respectăm. Desigur, pentru muzeele din aer liber e simplu să fie redeschise, dar la altele e mai dificil”, clarifică și dr. Lăcrămioara Stratulat, Complexul Muzeal National „Moldova” (CMNM) Iași.

În acest context, obiective turistice atractive care se vor redeschide pentru a fi vizitate, aflate în administrarea CMNM, sunt și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul Vinului și Viei de la Hârlău. Totul continuă și cu Castelul de la Miclăușeni, aflat în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

După data de 15 mai 2020, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași se redeschide pentru public

După data de 15 mai 2020, și pe fondul crizei de coronavirus, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași se redeschide pentru public. Anunțul a fost făcut de către prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), instituție care este prorietarul faimosului loc.

„Da, pot face acest anunț mult așteptat de toată lumea! La data de 15 mai am decis redeschiderea Grădinii Botanice, bineînțeles, cu respectarea tuturor normelor legale ce vor fi anunțate de autorități, respectiv de siguranță sanitară pentru vizitatori. Vom avea reguli clare și la vizitarea serelor”, a punctat rectorul Toader.

În acest context, publicul va putea admira, după redeschiderea Grădinii Botanice din Iași, noi exponate naturale. Aici, în ultimele săptămâni, au fost plantați 50 de mii de bulbi, 240 soiuri de lalele. La acestea se adaugă 97 de specii de narcise și 12 specii de zambile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024