Prima pagină » Razboi în Ucraina » Criza centralei de la Zaporojie. Directorul AIEA s-a întânit cu omologul să rus

Criza centralei de la Zaporojie. Directorul AIEA s-a întânit cu omologul să rus

24 aug. 2022, 19:01, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi directorul Agenţiei Federale pentru Energie Atomică din Rusia (Rosatom), Aleksei Lihacev, s-au întâlnit miercuri, pentru a discuta despre inspectarea Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub control rus, notează Mediafax.

Rafael Grossi şi Aleksei Lihacev s-au întâlnit în oraşul turc Istanbul, iar la reuniune a fost prezent şi Mihail Ulianov, ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena.

Aspecte legate de inspecţia AIEA la Centrala nucleară Zaporojie

Rafael Grossi şi Aleksei Lihacev au discutat despre planul de a inspecta centrala nucleară Zarapojie. Partea rusă împărtăşeşte intenţia organizării unei astfel de misiuni în viitorul apropiat.

„Au discutat în detaliu despre aspecte legate de inspecţia AIEA la Centrala nucleară Zaporojie. Partea rusă împărtăşeşte intenţia organizării unei astfel de misiuni în viitorul apropiat, imediat ce situaţia militară de pe teren o va permite, şi este pregătită să ofere orice formă de susţinere, inclusiv logistică”, a transmis Agenţia Federală rusă pentru Energie Atomică (Rosatom), conform cotidianului Le Monde.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Rafael Grossi a confirmat că a purtat „discuţii tehnice importante la Istanbul despre o misiune iminentă a inspectorilor AIEA la Centrala Zaporojie”.

Ucraina, operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie, susţine Rusia

Rusia a declarat că ar putea închide fabrica, susţinând că sistemele de sprijin de rezervă au fost deteriorate în lovituri. Igor Kirillov, şeful forţei de apărare radioactivă, chimică şi biologică, a declarat că dacă ar exista un accident la faţa locului, materialul radioactiv ar acoperi Polonia, Germania şi Slovenia. Asta în condiţiile în care Rusia susţine că are informaţiile precum că Ucraina pregăteşte o operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie. Rusia explica faptul că operaţiunea militară va fi pusă „în cârca” Kremlinului.

Compania energetică de stat ucraineana Energoatom a transmis pe Telegram, citând un general rus, ca forţele Moscovei au minat centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia a fost diseminata de publicaţia rusă independenta Meduza.  Recent, în spaţiul public a apărut informaţia că militarii ruşi le-au transmis angajaţilor de la centrala Zaporojie să stea vineri acasă. Acest lucru este foarte îngrijorător.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`