Prima pagină » Razboi în Ucraina » Criza alimentară mondială s-ar putea diminua dacă Rusia și Ucraina semnează un acord de livrare de cereale

Criza alimentară mondială s-ar putea diminua dacă Rusia și Ucraina semnează un acord de livrare de cereale

22 iul. 2022, 14:49, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Criza alimentară mondială ar putea să se diminueze pe măsură ce Rusia și Ucraina semnează, în premieră, un acord de permitere exportului de cereale.

Vă aducem aminte faptul că va fi semnat un acord între Ucraina și Rusia pentru exportul de cereale. Asta în condiţiile în care până acum Ucraina nu a putut să-și folosească porturile blocate de trupele militare rusești.

Criza alimentară mondială diminuată de acordul dintre Rusia și Ucraina pe exportul de cereale

Prețurile internaționale scad după știrile despre o posibilă tranzacție cu cereale. Criza alimentară mondială ar putea să se diminueze semnificativ în momentul acordului dintre Rusia și Ucraina. Invazia Ucrainei de către Rusia și blocarea ulterioară a porturilor din Marea Neagră au condus la o reducere a ofertei de grâu – și, prin urmare, la o creștere a prețurilor.

Perspectiva unui acord pentru a pune capăt blocadei a fost urmată de o scădere vizibilă a prețurilor.  Prețul futures pe grâu din Chicago – un punct de referință cheie pentru piața globală – a scăzut cu peste 3% vineri dimineață, în timp ce grâul de măcinat a scăzut cu peste 4%.

Prețul futures pe grâul furajer din Marea Britanie – un etalon european pentru grâul furajer (utilizat pentru animale) – a scăzut cu aproape 3%. Turcia spune că a încheiat un acord cu Rusia pentru a debloca exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, iar Rusia blochează marile sale porturi la Marea Neagră. Lipsa mondială de cereale ucrainene a dus la creșterea prețurilor la alimente și a lăsat milioane de oameni în pericol de foamete.  Diplomații spun că planul include navele ucrainene care ghidează navele cu cereale prin apele minate, iar Rusia acceptă un armistițiu în timp ce navele se deplasează. Turcia ar inspecta navele pentru a aborda temerile Rusiei cu privire la contrabandă cu arme

Vladimir Putin a fost de acord cu permiterea exportului de cereale din Ucraina

De la începutul invaziei, Vladimir Putin şi-a manifestat acordul ca Ucraina să livreze cereale prin porturile ocupate de forțele militare rusești. Liderul de la Kremlin a menţionat faptul că nu există nicio blocadă și că Occident mărește prețurile cerealelor din pix. Ba mai mult, Putin i-a invitat pe ucrainieni să livreze cereale prin porturile României care în aceste momente nu mai fac față fluxului internațional. Președintele Rusiei a explicat totuși că forțele navale ale țării nu vor demina zona Mării Negre, zonă minată de ucrainieni:

„Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene, autoritățile ucrainene au minat abordările porturilor lor. Nimeni nu-i împiedică să-i curețe și să exporte cereale de acolo, garantăm securitatea”, a declarat liderul rus, joi, la o întâlnire la Kremlin cu președintele indonezian Joko Widodo. „În plus, există și alte posibilități de export. De exemplu, prin România, pe Dunăre și deplasarea ulterioară de-a lungul Mării Negre, prin Polonia, Belarus, prin porturile Mării Azov”, a spus președintele, relatează TASS.

 

Așadar, vom vedea dacă criza alimentară mondială va fi diminuată odată ce Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord prin care ultima va putea exporta cereale prin cele patru porturi de la Marea Neagră deținute.

Comentarii
  • Mai dute-n plm. noi avem terenuri si grau cat sa manacam 10 vieti de acum incolo, mai dava-n plm cu Rusia si ucraina voastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *