Prima pagină » Razboi în Ucraina » Criză alimentară în Rusia? Unele alimente au fost raționalizate
Criză alimentară în Rusia? Unele alimente au fost raționalizate

Criză alimentară în Rusia? Unele alimente au fost raționalizate

17 mart. 2022, 12:06,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Pare să fie o criză alimentară în Rusia după ce prețul la unele alimente de bază au crescut considerabil. Din această perspectivă, în regiunea Sahalin, ministrul Agriculturii a anunţat restricţii la vânzarea zahărului, cerealelor, făinii sau uleiului vegetal.

Rusia a fost aspru pedepsită din punct de vedere economic, iar acest lucru se poate vedea în viața de zi cu zi a rușilor. Rusia a anunțat că va interzice exportul de cereale, ca o măsură de a stopa din creșterile de prețuri

Criză alimentară în Rusia? Prețul la alimentelor a crescut simţitor

Ministrul Agriculturii din Federația Rusă a anunțat restricții de vânzare a mai multor buni. Acest lucru ar putea însemna o criză alimentară în Rusia. Oficialul de la Kremlin a menţionat faptul că vânzarea zahărului, cerealelor, făinii și uleiului din magazinele alimentare vor fi restricționate din cauza unor cereri enorme din ultimele zile. Ministrul a mai precizat faptul că doar în câteva săptămâni vânzarea de zahăr a crescut de 2,5 ori.

„Am calculat volumul stocurilor (n. r.: de produse alimentare pentru care acum există o cerere mare) de care avem nevoie în regiune pentru a preveni lipsurile. Angrosiştii noştri au crescut volumul achiziţiilor de produse alimentare importante din punct de vedere social, în primul rând zahăr, crescând de aproape trei ori volumul achizițiilor de zahăr. Și preconizăm că în următoarele două săptămâni, cât mărfurile sunt pe drum, vom rezolva situația”, a spus ministrul.

În trecut ministrul a dat asigurări că nu există riscul unei crize alimentare şi că situaţia este sub control. Pe de altă parte, rușii nu au aceeași părere și acest lucru se poate vedea din faptul că se ”înghesuie” să-și cumpere produse alimentare de bază cum ar fi făina, ulei, zahăr. Oricum al nivel de măsuri legale vă mai aducem aminte faptul că pe data de 15 martie 2022, procurorul general a cerut o anchetă referitoare la creșterea galopantă a prețurilor. Au existat suspiciuni asupra unor înțelegeri în piață. Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că zahărul nu lipsește în țară, iar acesta dispare de pe rafturile magazinelor pentru că este deținut de intermediari ”fără scrupule”.

Rusia a interzis exporturile de cereale

Pentru a putea face față sancţiunilor internaţionale, Rusia a interzis exporturile de cereale. Oficialii au anunţat că nu vor mai fi livrate cereale nici măcar în țările ce aparțin de Alianța Eurasiatică. Măsura este valabilă până în iunie 2022. Din aceste perspective premierul a dat asigurări rușilor că nu există o reală problemă a unei penurii alimentare:

„Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

Asta în condiţiile în care vocele internaționale prevăd o criză alimentară mondială în contextul în care Rusia și Ucraina asigură o bună parte din exportul internațional de cereale sau alte bunuri conexe. La acest capitol este bine de menţionat faptul că actuala criză alimentară în Rusia se datorează şi faptului că mai toate companiile internaționale s-au retras de pe piața locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *