Prima pagină » Eveniment-Social » Criterii și documente necesare pentru acordarea burselor sociale în anul școlar 2024-2025
Criterii și documente necesare pentru acordarea burselor sociale în anul școlar 2024-2025

Criterii și documente necesare pentru acordarea burselor sociale în anul școlar 2024-2025

17 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În anul școlar 2024-2025, elevii pot primi șapte categorii de burse sociale, iar cuantumul minim este de 300 de lei. Iată documentele necesare.

Iată ce elevi pot lua bursă socială în anul școlar 2024-2025

Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital.

Pot beneficia de bursă socială elevii proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50 la sută din salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

Mai pot beneficia de bursă socială elevii cu vârsta de până la 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, cei cu unul sau ambii părinți decedați și cei asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie, elevii care provin din familii monoparentale, cei care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului.

Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu și cei proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune pot beneficia de burse sociale.

Documente necesare

Documentele necesare pentru bursa socială pentru venituri mici, pentru elevii din familii monoparentale și cei cu vârsta de până la 30 de ani, neangajați și înscriși la „A doua șansă” sunt cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major,

declarație pe propria răspundere, privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii și documentele doveditoare ale componenței familiei.

Nu primesc bursa socială, în perioada vacanței de vară, elevii care nu au promovat anul școlar, cei care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an, absolvenții învățământului gimnazial, care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat și elevii care repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale.

Pe 20 noiembrie 2024, se face prima plată a burselor școlare, inclusiv a celor sociale. Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor. Cuantumul minim al bursei sociale este de 300 de lei pe lună, iar valoarea poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale și de alte venituri obținute, potrivit legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025