Echipa BZI trimisă special în Belgia s-a aflat alături de europarlamentarul Cristian Terheș în sala plenului Parlamentului European din Bruxelles.
Terheș a explicat românilor în detaliu ce se petrece în sala principală a importantului for.
„În primul rând e foarte important ca românii să înţeleagă ce este cu această sală. Aici avem sala plenului Parlamentului European de la Bruxelles. Avem o sală similară la Strasbourg. Sus vedeţi camerele de unde se traduce în limba fiecărei naţiuni din UE. Unde vedeţi 22 este locul de unde se traduce în limba română. Vedeţi că fiecare masă din plen are căşti. Există la fiecare birou o astfel de cască şi un sistem prin care poţi să selectezi limba ţării tale sau pe cea pe care vrei să o auzi. Poţi asculta traducerea în limba respectivă. Ai pe cineva care nu vorbeşte decât limba română, declaraţiile îi sunt traduse într-o limbă releu, de obicei în franceza sau engleza, iar mai apoi se traduce în restu limbilor. La a treia mână deja pierzi din mesaj. Tocmai de aceea atunci când vorbesc în plen, în 99 la sută din cazuri am vorbit în limba engleză pentru că e mult mai uşor să traduci din engleză în altă limbă europeană. Fiecare vorbeşte după cum poate stăpâni subiectul”, a transmis europarlamentarul Cristian Terheș.
Europarlamentarul Cristian Terheș, despre sala plenului PE
Europarlamentarul Cristian Terheș a transmis cetățenilor cum se face așezarea în sala de plen. Partidele de stânga stau în partea stângă, iar partidele de dreapta în partea dreaptă.
„Aşezarea în plen e importantă, ea porneşte de la preşedintele Parlamentului European. Aşezarea începe de la stânga la dreapta. Grupurile politice de stânga stau în stânga şi se merge ca un evantai până la partea dreaptă. Grupurile de stânga, foştii comunişti, GUE, urmează ESD, Verzii, New, PP, Conservatorii şi neafiliaţii. Atunci când există voturi, avem fiecare o cartelă. Cartela se introduce în maşinăria de vot, de unde votezi plus, minus sau zero (susţinere, respingere sau zero). Dacă votezi cu cartela, ţi se înregistrează votul. Când sunt voturi strategice, pe teme strategice, cer vot cu cartela, să rămână şi să se vadă care şi cum a votat. Trebuie să-şi asume fiecare poziţia. Aici sunt stăm e zona vizitatorilor. Când e zi de plen poţi veni şi urmări votul. Peste 1000 de locuri sunt jos. Când se intră, toţi ştiu unde stau şi e un adevărat furnicar. Înainte de sesiunea de plen e ca şi în muşuroi.
Sunt chestiuni procedurale şi e bine, dar de nu le ştiu te trezeşti că nu ştii ce votezi. Sunt nenorociri acolo. E important ca din aia 33 câţi ai şi sunt aici să-ţi apere interesul”, a conchis europarlamentarul Cristian Terheș.