Cristian Sturzu, nutriționist-dietetician, a vorbit, la BZI LIVE, despre importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate. Descoperă, în rândurile următoare, care este diferența dintre conceptul de alimentație sănătoasă și cel de alimentație echilibrată.
Cristian Sturzu a devenit nutriționist-dietetician, după ce a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Nutriție și dietetică. După finalizarea studiilor, în anul 2018, el a pus bazele cabinetului IQ Diet, unde își exercită profesia chiar și astăzi. În emisunea BZI LIVE, Cristian Sturzu a vorbit despre importanța unei alimentații sănătoase și despre greșeala pe care o fac oamenii, atunci când își doresc să adopte un stil de viață, care ar trebui să le aducă doar beneficii.
În continuare, află de ce mierea nu este un produs dietetic și de ce șaorma poate fi o variantă bună pentru micul dejun.
Cristian Sturzu, despre importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate: „Ca să avem o viață bună, de calitate, ar trebui să fim atenți la ceea ce mâncăm”
Nutriționistul și dieteticianul Cristian Sturzu a subliniat faptul că, pentru a avea o viață de calitate, trebuie să acordăm o atenție deosebită alimentației. Mai mult, el a ținut să precizeze că alimentația sănătoasă este diferită de alimentația echilibrată și a oferit drept exemplu mierea de albine. Acesta este un produs sănătos, dar nu este și un produs dietetic, deoarece este foarte încărcat din punct de vedere caloric și, consumat în exces, poate duce la creștere ponderală.
„Ca să avem o viață bună, de calitate, ar trebui să fim atenți, în primul rând, la ceea ce mâncăm. Acest lucru ne influențează pozitiv sau negativ calitatea vieții noastre. Putem să nu îl observăm ani la rând, dar mai târziu, după o anumit vârstă, se vede. Sunt, spre exemplu, situații când o alimentație neadecvată influențează și starea psihică. Și, atunci, resimțim pe propriul organism în câteva zile, o săptămână, două și așa mai departe.”
Conceptul de alimentație sănătoasă este diferit de conceptul de alimentație echilibrată. Mierea, spre exemplu, este un produs sănătos, însă nu este un produs dietetic. Adică vorbim de un produs foarte încărcat din punct de vedere caloric și, în exces, ne poate duce la creștere ponderală. Ar trebui să avem grijă la cantitatea de miere pe care o folosim. În fond, orice facem sau orice consumăm în exces, ne poate face rău.”, a declarat Cristian Sturzu pentru BZI LIVE.
Cristian Sturzu îi îndeamnă pe oameni să își cunoască necesarul caloric, să își gestioneze intensitatea activității fizice și să își calculeze numărul caloriilor, pe care trebuie să le consume într-o zi. El a adăugat că este foarte important să nu excludem alimentele de bază și să avem grijă la cantități.
„Cel mai important este să îți cunoști organismul, iar dacă vorbim strict de alimentație, să-ți cunoști necesarul caloric, să știi activitatea fizică pe care o faci de ce intensitate e, ca să poți să îți calculezi numărul caloriilor pe care trebuie să le consumi într-o zi. Moderație înseamnă să mănânci diversificat, câte puțin din toate, să nu excluzi alimentele de bază și să ai grijă la cantități. Pentru că, orice în plus poate duce la creștere ponderală.”, a adăugat nutriționistul.
Nutriționistul este de părere că oamenii care nu mănâncă toată ziua și aleg să facă acest lucru la finalul zilei, fac o mare greșeală. El spune că nu este un mod foarte corect de alimentație, pentru că apar carențele adunate de peste zi.
„Dacă nu începem ziua cu mic dejun și o continuăm cu prânz, în funcție de fiecare organism, gustare sau nu, și ajungem să avem doar cina, clar în spate s-au adunat niște lipsuri și noi încercăm să ne echilibrăm. Ideea este că ajungem să mergem la somn cu un număr foarte mare de calorii neconsumate, pentru că, într-un final, fiecare aliment pe care îl consumăm e energie, care, la rândul ei, trebuie consumată. Iar dacă nu avem timpul necesar să o consumăm, ajungem la somn pe plus și, iarăși, în timp, asta duce la creștere ponderală.”, a mai spus Cristian Sturzu în emisiunea BZI LIVE.
Cristian Sturzu, despre șaorma: „Poate fi un meniu sănătos și dietetic”
Nutriționistul Cristian Sturzu a fost întrebat dacă șaorma poate fi consumată la micul dejun, iar acesta a avut un răspuns neașteptat. Se pare că șaorma, dacă este pregătită fără prea mulți cartofi prăjiți și fără cantități mari de sosuri, poate fi un preparat atât sănătos, cât și dietetic.
„Șaorma poate fi un meniu sănătos și dietetic în același timp, dacă nu se adaugă foarte mulți cartofi prăjiți sau sosuri, care îi cresc valoarea calorică. Nu văd o problemă în șaorma neapărat. E, într-un final, piept de pui, care înseamnă proteină, lipie, care înseamnă carbohidrat și mai sunt și grăsimi. Dar, dacă o consumăm echilibrat, știm ce să punem în ea poate să fie un mic dejun.”, a explicat nutriționistul.
Despre sosurile adăugate în salată, Cristian Sturzu ne informează că acestea conțin grăsimi și zahăr. Consumate în exces, aceste sosuri pot reprezenta o problemă pentru sănătatea noastră.
„Sosurile, în general, sunt formate din grăsimi și zahăr. Nimic greșit, organismul nostru are nevoie și de grăsime. Problema este că se exagerează cu sosurile și că acestea mai conțin și mulți alți aditivi alimentari, pe care, dacă am ști exact ce sunt, cu siguranță i-am evita.”, a punctat Cristian Sturzu, nutriționist-dietetician.