Primăria Iași a pus la dispoziția lui Cristian Stanciu trei imobile amplasate în zone foarte bune din oraș. Afaceristul plătește chirii foarte mici, de 3 lei pe metru pătrat. În circuitul imobiliar real, un metru pătrat se închiriază cu 20 de euro. Sub umbrela fundației, Cristian Stanciu desfășoară activități comerciale, generatoare de venituri semnificative
De aproape 20 de ani, Cristian Stanciu, consilier județean PSD, se bucură de protecția Primăriei Iași. Prin Fundația Ecologică Green Education (FEG), afaceristul a căpușat mai multe spații comerciale aflate în proprietatea municipalității, situate și în zone ultracentrale. Sub umbrela fundației, consilierul județean beneficiază de chirii preferențiale, chiar ridicole, mai ales dacă este luată în calcul poziționarea imobilelor. Spre exemplu, în baza unui contract de închiriere semnat în urma aprobării Hotărârii de Consiliu Local 235/28.08.2000, Cristian Stanciu achită lunar doar 579 de lei pentru spațiul ocupat din strada Cuza Vodă nr.1.
Imobilul are o suprafață de 159.45 metri pătrați. Astfel, pentru un singur metru pătrat, achită doar 3,6 lei. Dacă imobilul ar fi fost introdus în circuitul comercial real, municipalitatea ar fi pututu solicita cel puțin 20 de euro pe metru pătrat, adică lunar ar fi încasat o chirie de 3.200 de euro. În acest moment, contractele cu Primăria Iași se află în desfășurare, urmând să se încheie pe data de 31.12.2021. FEG a fost implicată în mai multe scandaluri pornite în ultimii ani.
Grădința FEG, fabrică de bani în spațiul Primăriei Iași
Pe strada Păcurari, nr. 25 funcționează grădinița FEG, spațiul fiind închiriat tot de la Primăria Iași. Contractul a fost semnat pe data de 10.09.1992. De aproape 30 de ani, familia Stanciu stăpânește imobilul cu o suprafață de 255,25 metri pătrați, plus teren în suprafață de 400 de metri pătrați. Pentru proprietatea menționată, Cristian Stanciu plătește o chirie lunară de doar 666 de lei. Culmea, imobilul primăriei produce sume importante pentru afacerea condusă de consilierul județean PSD. Spre exemplu, părinții care vor să-și înscrie copiii la grădinița FEG au de plătit sume importante.
Taxa de înscriere este de 200 de lei, taxa de școlarizare variază de la 900 lei (program normal) la 1.000 lei (program prelungit), pe lună. Taxa pentru mic dejun, gustare, prânz și supliment este de 177 lei/zi. La toate aceste taxe se adaugă și rezervarea locului, care costă 400 de lei pe lună. Părinții trebuie să achite și taxa de transport: 300 lei/lună în oraș și 350 lei/lună în afara orașului. În consecință, unii părinții trebuie să plătească pe lună aproximativ 2.000 de lei.
„Grădinița FEG are în structura sa toate grupele de pregătire specifice învățământului preșcolar: mică, mijlocie și mare. Activitatea grădiniței se desfășoară în 4 spații de școlarizare situate în str. Păcurari, nr. 25, str. Carpați, nr. 11 (lângă fosta Poștă Nicolina), str. Smârdan, nr. 63 (zona Bucșinescu) și Șoseaua Națională, nr. 5 (cartier Alexandru). Spațiile sunt organizate respectându-se specificul fiecărei grupe, dotate cu mijloace audiovizuale și materiale didactice necesare procesului educațional, minilaboratoare de calculatoare, săli de mese, săli de sport, spații de joacă în aer liber”, se arată în descrierea afacerii.
Pe strada Păcurari, Cristian Stanciu nu plătește chirie
Nu în ultimul rând, Cristian Stanciu ocupă și imobilul de pe strada Păcurari, nr. 47, acolo unde funcționează Centrul de Formare și Evaluare Profesională înființat de FEG. Aici sunt susținute cursuri de calificare pentru coafor, frizer, bucătar, ospătar, tehnician maseur, infirmier, tehnician, instalator, macaragiu, fochist, alpinist utilitar etc. De data asta, conform HCL 411/20.07.2003, FEG nu plătește chirie de mai bine de 18 ani. Imobilul are o suprafață de 558,08 metri pătrați, la care se adaugă o suprafață de teren de 307 metri pătrați. Contractul este valabil până pe data de 31.12.2021. În mod normal, clădirea ar fi putut genera venituri lunare la bugetul local de aproximativ 10.000 de euro. Prin această metodă, familia Stanciu s-a îmbogățit în ultimele două decenii. Contactat telefonic, Cristian Stanciu a justificat că suma plătită lunar Primăriei a fost stabilită prin hotărâri de Consiliu Local.
„Este aceeași chirie pe care o plătesc toate fundațiile din Iași, e fixată printr-o hotărâre de Consiliu Local, în funcție de activitatea pe care o desfășoară. Noi nu avem activități generatoare de profit, sunt activități generatoare de venituri, care se reinvestesc în activitățile pe care le desfășurăm”, a precizat Cristian Stanciu reporterilor „BZI”. În mediul politic local, Cristian Stanciu nu ratează ocazia să se laude că are ”spate” atât în PSD cât și în PNL. Este ferm convins că întelegerile cu municipalitatea ieșeană vor fi prelungite, iar spațiile comerciale menționate vor fi ocupate în continuare la aceleași prețuri derizorii.
Averea lui Crisitian Stanciu a crescut considerabil în ultimii ani
Mai ales în mandatul fostului primar Gheorghe Nichita, FEG era cunoscută pentru modul în care achiziționa spațiile municipalității. După ce ocupa imobilele câțiva ani în calitate de chiriaș, FEG le cumpăra la un preț derizoriu și le folosea pentru desfășurarea activităților de invățământ. Între timp, Cristian Stanciu s-a lansat și în imobiliare. A reușit să cumpere Hotelul „Astoria” din centrul Iașului, ce aparținea în trecut falimentarului Dănuț Prisecariu. A vrut să cumpere și Hotelul „Traian”, dar după mai multe complicații, obiectivul a ajuns în proprietatea lui Vasile Pușcașu, patronul Motel „Bucium”.
În 2018, Cristian Stanciu a cumpărat și un imobil din Păcurari, cunoscut sub denumirea de Casa „Iacob Negruzzi”, contra sumei de 350.000 de euro. Clasat ca monument istoric, Cristian Stanciu a realizat o serie de lucrări fără aprobări. Casa și terenul au fost cumpărate de la Fundația „Corona”, ultimul proprietar al bunurilor. Clădirea are o suprafață construită de 428 de metri pătrați, iar terenul are o suprafață măsurată de 1.206 metri pătrați. Totodată, deține și o suprafață importantă de teren în cea mai vânată zonă din Iași, strada Palat. De asemenea, a cumpărat și afacerea „Master Club”, din Tudor Vladimirescu. În portofoliul lui Cristian Stanciu mai apare căminul studențesc Studis, amplasat lângă fosta universitate Petre Andrei, cumpărat cu suma de 7 milioane de lei în urma organizării unei licitații de către Finanțele ieșene.