Prima pagină » Local » Cristian Stanciu a fost declarat incompatibil de ANI, dar a contestat decizia în instanță! Timp de trei ani, a profitat de funcțiile sale publice pentru a obține beneficii pentru FEG – FOTO

Cristian Stanciu a fost declarat incompatibil de ANI, dar a contestat decizia în instanță! Timp de trei ani, a profitat de funcțiile sale publice pentru a obține beneficii pentru FEG – FOTO

08 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Sorin Pavelescu în Local

Timp de trei ani, mai exact în intervalul 15 iunie 2018 – 27 ianuarie 2021, Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate, ocupând atât funcția de membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, o unitate medicală subordonată Consiliului Județean Iași, cât și poziția de consilier județean. Acum, după ce a fost declarat incompatibil de Autoritatea Națională de Integritate, PSD-istul nu va mai putea ocupa nicio funcție publică.

Cristian Stanciu a fost declarat incompatibil de ANI! A profitat de influența şi funcţiile sale pentru a atrage foloase pentru FEG

Agenția Națională de Integritate a dat verdictul. Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate timp de 3 ani, perioadă în care a ocupat atât funcția de consilier județean, cât și pe cea de manager al Fundației Ecologice Green. Din această postură, nu ar fi trebuit să încheie contracte cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, care se află în subordinea Consiliului Județean Iași, nici să fie membru în Consiliul de Administrație al unității medicale, dar, folosindu-se de influența sa, Cristian Stanciu nu doar că și-a băgat cursanții în spital, ba mai mult, a făcut asta pe gratis, aducând un prejudiciu statului.

Cristian Stanciu a profitat de funcția de consilier județean pentru a-și impune influența și a obține foloase materiale în cadrul unității medicale. Mai mult, în perioada în care se afla în incompatibilitate, Cristian Stanciu era și vicepreședintele PSD Iași, dar și liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați. Reporterii BZI au atras atenția asupra acestei situații în articolul „Cristian Stanciu, incompatibil cu funcția de consilier județean!

Combinații ilegale după bunul plac. Ultimul tun: contracte cu spitale din subordinea Consiliului Județean!”, din 19 ianuarie 2023, în care se sublinia faptul că omul politic profită de poziţia sa de consilier judeţean şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, pentru a obţine beneficii pentru fundaţia pe care o deţine. La circa un an de la apariţia acestui articol, prin raportul de evaluare nr. 138/G/II/26.01.2024, ANI le-a dat dreptate reporterilor BZI, dovedindu-se că, în perioada 15.06.2018 -27.01.2021, Cristian Stanciu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Cristian Stanciu nu va mai putea ocupa nicio funcție publică

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a întocmit, în cazul lui Cristian Stanciu, raportul de evaluare nr. 138/G/II/26.01.2024, de unde rezultă că omul politic PSD s-a aflat, timp de aproape trei ani, în stare de incompatibilitate. Acesta i-a fost comunicat lui Cristian Stanciu în 5 zile de la finalizarea sa. Controversatul om politic PSD și patron al Fundației Ecologie Green (FEG) a avut la dispoziție 15 zile de la primirea raportului de evaluare de la Agenția Națională de Integritate.

„Prin raportul de evaluare s-a constatat că domnul Stanciu Cristian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2018 – 27 ianuarie 2021, întrucât a exercitat simultan funcția de membru titular (reprezentant al CJ Iași) în cadrul Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii «Sf. Maria» Iași și funcția de membru în organul de conducere al unui partid politic, respectiv cea de vicepreședinte. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 187, alin. (1) și alin. (13) și art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006. Menționăm că după rămânerea definitivă a raportului de evaluare urmează ca autoritatea competentă să aplice sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, potrivit reglementării aplicabile funcției respective (membru titular în cadrul Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii «Sf. Maria» Iași), iar persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate urmează să fie decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării/destituirii din funcţia respectivă”, au transmis reprezentanții ANI.

BZI a aflat că PSD-istul Cristian Stanciu a contestat în instanță decizia ANI, însă reprezentanții Curții de Apel Iași nu au putut oferi mai multe informații în acest sens. De asemenea, reporterii BZI l-au contactat pe Cristian Stanciu, pentru a-l întreba dacă a contestat în instanță decizia ANI, dar acesta nu a dorit să comenteze.

Cursanții FEG au făcut practică la Spitalul „Sf. Maria” fără ca Stanciu să plătească vreun leu

În perioada 2021-2022, 97 de cursanți de la FEG au făcut gratuit practică în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași, deși Stanciu a încasat de la fiecare dintre cei 97 de cursanți câte 3.500 de lei, rezultând un profit curat de 340.000 de lei, neavând cheltuieli. Deși cursanții FEG s-au pregătit practic și la alte spitale din Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, pentru care Cristian Stanciu a achitat 3.000 de lei, dar și în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, pentru perioada 2021-2022 achitându-se suma de 4.000 de lei, doar în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au făcut practică gratis, fără ca omul politic Cristian Stanciu să achite măcar materialele sanitare consumate.

„Prin acordul părților s-a convenit ca Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași să asigure instruirea practică a cursanților instituției de învățământ superior medical, fără încasarea de sume bănești”, a transmis, atunci, Alina Belu, managerul unității medicale.

Trebuie menționat că a fost de la bun început extrem de dubios că Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, două unități medicale care se află în subordinea Ministerului Sănătății, au perceput o taxă, deși modică, iar doar la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, din subordinea CJ Iași, Cristian Stanciu a reușit să-și infiltreze cursanții FEG fără ca măcar să plătească o sumă de bani ce să acopere materialele sanitare consumate de aceștia pe durata perioadei de pregătire practică. Acum, după ce, prin raportul de evaluare nr. 138/G/II/26.01.2024, Cristian Stanciu a fost găsit incompatibil, acesta nu doar că nu va putea ocupa nicio funcție publică, nici nu se va mai putea folosi de influența sa pentru a atrage foloase pe seama statului pentru FEG.

Comentarii
  • asta ați votat

    Unde a fost ANI în acești 3 ani??? Omul și-a făcut liniștit mersurile din poziția publică deținută politic. Asta ca să vedeți cât de mare este caracatița PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *