Prima pagină » Actualitate » Cristian Ivănuță şi Mihail Albișteanu, AUR Iaşi, la „Dezbaterea Zilei” analizează sensibilul subiect al aderării României la Schengen: „Statele UE se vor raporta la aderarea noastră în funcţie de propriile interese” – FOTO, VIDEO

Cristian Ivănuță şi Mihail Albișteanu, AUR Iaşi, la „Dezbaterea Zilei” analizează sensibilul subiect al aderării României la Schengen: „Statele UE se vor raporta la aderarea noastră în funcţie de propriile interese” – FOTO, VIDEO

25 nov. 2022, 14:40,
în Actualitate

Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, deputați AUR de Iași, au discutat în Studioul BZI LIVE într-o nouă ediție „Dezbaterea Zilei” despre cel mai sensibil subiect al momentului, și anume aderarea României la spațiul Schengen.

Anterior, Consiliul Comisarilor UE au prezentat că România respectă toate condiţiile de intrare în spațiul Schengen. Apoi, în urma reuniunii la Bruxelles, s-a decis ca MCV în cazul României să fie înlocuit cu un mecanism comun de sancţionare a statelor care nu respectă statul de drept.

Cristian Ivănuță, la BZI LIVE, despre aderarea României la Schengen

România a fost statul care a cedat cel mai mult. Deputatul AUR Cristian Ivănuță spune că problema va apărea atunci când se va ajunge la negocierea condiţiilor de aderare la spaţiul Schengen.

„Am discutat şi astăzi într-o conferinţă de presă despre necesitatea aderării României la Schengen. Problema va apărea privind negocierea condiţiilor de aderare. Nu cunoaştem toate condiţiile de aderare la Uniunea Europeană. A trebuit să acceptăm aderarea cu renunţarea la multe lucruri. Am cedat din suveranitate. De aceea, consider că statele UE se vor raporta la aderarea noastră în funcţie de propriile interese. Am văzut poziţia Suediei. În această chestiune de aderare la Schengen trebuie să decidă parlamentele statelor. Ştim poziţia Austriei care a spus că nu este de acord cu aderarea noastră. Între timp, nu ştiu din ce motive, s-au făcut alte intervenţii. Acum două zile vicecancelarul austriac a spus că a revenit asupra poziţiei iniţiale şi că acceptă aderarea noastră la Schengen. Nu ştim care sunt principiile, dar dacă vom afla că la mijloc a stat ceva, atunci va fi grav pentru acest guvern. Ştiţi foarte bine poziţia pe care o au unele organizaţii, aşa cum Consiliul Secuiesc. Cum să spui că nu se respectă drepturile minorităţilor când noi avem 18 minorităţi în Parlament. Ştim ce urmăresc ei. Poarta asta către cedări pe linia relaţiilor cu Ungaria este deschisă demult”, a menţionat Cristian Ivanuță.

Mihail Albișteanu: „Crește euroscepticismul, ceea ce ar putea fi foarte periculos”

Mihail Albișteanu, deputatul AUR Iaşi, spune că în aceste condiţii, ar putea creşte euroscepticismul în rândul românilor. Cetăţenii vor se fie apreciaţi atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Totodată, liderii politici ar trebui să se ocupe de problemele românilor.

„Din păcate, liderii politicii române sunt decuplaţi de la masa poporului. Au înţelesele lor, au butoanele pe care se apasă. Unii dintre ei pot fi şantajaţi, cumpăraţi. Nu mai simt pulsul care vin de jos. Nu îşi dau seama că oamenii s-au săturat să fie umiliţi. În acest moment, mulţi dintre români consideră că ceea ce se întâmplă la Bruxelles este o perpetuă umilire. S-a ajuns la un grad mare de sensibilitate la această temă. Orice vine din afară, chiar şi poziţiile care s-au luat la Viena, sunt foarte dureroase pentru noi. Românii le simt cu mare duritate. Oamenii vor să fie trataţi altfel la acest nivel. Acum sunt trataţi rău şi de către oficialii europeni. Creşte euroscepticismul, ceea ce ar putea fi foarte periculos, pentru că suntem cu un război la graniţă. Vedem care este poziţia celor ca şi noi, conservatori. Noi încercăm să ne menţinem în cadrul european, însă, în aceeaşi măsură, vrem să fim respectaţi. Vrem ca România să fie un membru luat în seamă în Europa. În situaţiile de conflict, lucrurile se polarizează. Noi încercăm să fim la mijloc şi să ne intereseze România. Nu ne interesează nici Bruxelles, nici Moscova. Vreau că România să fie un stat demn. Asta îşi doresc conservatorii. Facem parte din familia europeană, dar vrem ca cuvântul nostru să conteze”, a conchis Mihail Albișteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`