Prima pagină » Local » Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași, cere studierea istoriei Basarabiei la liceu. Solicitare la Ministerul Educației
Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași, cere studierea istoriei Basarabiei la liceu. Solicitare la Ministerul Educației

Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași, cere studierea istoriei Basarabiei la liceu. Solicitare la Ministerul Educației

09 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași, a solicitat Ministerului Educației ca în aria curriculară a liceenilor să fie introdusă și predarea ”Istoriei Basarabiei”. Solicitarea a ajuns la Sorin Câmpeanu, ministrul Educației și Cercetării

Unul dintre parlamentarii județului Iași a făcut o solicitare la Guvernul României, pentru a se introduce în curricula școlară o nouă disciplină de studiu. Deputatul ieșean Cristian Ivănuță i-a cerut lui Sorin Câmpeanu, ministrul Educației și Cercetării, să introducă istoria Basarabiei în programa elevilor de liceu. De altfel, parlamentarul ieșean a expus și o serie de motive pentru care istoria Basarabiei ar trebui să ajungă obiect de studiu.

Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași: „Românii din jurul granițelor țării noastre nu pot fi încadrați strict în categoria diaspora”

Deputatul AUR Iași a precizat și de ce a solicitat ministrului Sorin Câmpeanu ca istoria Basarabiei să poată fi studiată la liceu.

”Este imperios necesar să înțelegem că românii din jurul granițelor țării noastre (chiar dacă unii dintre ei nu își mai spun sau nu li se mai permite să își spună români) nu pot fi încadrați strict în categoria diaspora. Ei trăiesc pe vechi vetre românești care, din cauza vicisitudinilor istorice, au rămas în afara granițelor actuale ale României. Acesta este și cazul românilor din Basarabia”, a arătat Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași.

Curs de istorie pentru elevii de liceu

Cristian Ivănuță a punctat și motivele care au dus la solicitarea depusă către reprezentantul Guvernului României.

”S-a întâmplat prea des pe parcursul istoriei tumultoase a acestui popor să depindem de schimbările decise în politica geostrategică, în alte zări. La începutul războiului ruso-turc (1806-1812), Imperiul Rus, condus de țarul Alexandru I, a ocupat Moldova și Muntenia. Sub amenințarea iminentei intervenții a francezilor, Rusia a cerut în schimbul eliberării gurilor Dunării, întregul teritoriu dintre Prut și Nistru, teritoriu care a fost cedat de către turci prin tratatul de la 28 mai 1812. În următorii 4 ani, românii din Basarabia au fost supuși unei ample politici de rusificare, după anexarea acestei părți a străvechii Moldove, pentru ca istoria să consemneze abia la 27 martie 1918 unirea Basarabiei cu România”, a transmis parlamentarul ieșean.

Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași: ”Milioane de români au rămas dincolo de granițele propriei țări”

Deputatul a expus și alte motive legate de noua disciplină ce ar putea fi predată elevilor de liceu.

”În timpul ocupației sovietice de la 1940-1941, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Basarabia au fost deportate aproximativ 30.000 de persoane în lagăre din zone îndepărtate și neprielnice, mai ales din Siberia. Numele multora dintre cei deportați s-au alăturat celor alte câteva sute de persoane ucise, într-un martiriu udat cu sânge. În anul 1944, înaintarea ostașilor sovietici a provocat retragerea trupelor române și germane, alături de autoritățile civile și religioase din Basarabia. Milioane de români au rămas, deși la ei acasă, dincolo de granițele propriei țări”, a mai arătat Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași.

Parlamentarul este și profesor în învățământul preuniversitar din județul Iași. Alături de colegul său Mihail Albișeanu, deputatul a expus și alte chestiuni legate de istoria românilor

Proiect educațional pentru elevii din România

Deputatul a solicitat ca ministrul Educației să arate toți pașii ce trebuie implementați pentru ca disciplina respectivă să devină materie în liceu. ”După proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, românii dintre Prut și Nistru au putut reveni măcar sub jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române, ca urmare a reactivării Mitropoliei Basarabiei, decisă de Sfântul Sinod. Dar, sunt îngrijorat că toate aceste adevăruri nu vor fi consemnate în manualele de istorie sau vor fi rămas doar punctate în manualele de istorie ale altor vremuri, cine știe cât de îndepărtate”, a încheiat Cristian Ivănuță, deputat AUR Iași.

La finalul anului trecut, autoritățile au adaptat programa școlară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *