Prima pagină » Local » Cristi Stanciu, patronul FEG, va primi aproape gratuit de la Primăria Iași un teren cu o suprafață de peste 600 metri pătrați! Iată dedesubturile unei concesionări cu iz penal! USR-PSD și Mihai Chirica, complici ai unei ilegalități UPDATE

Cristi Stanciu, patronul FEG, va primi aproape gratuit de la Primăria Iași un teren cu o suprafață de peste 600 metri pătrați! Iată dedesubturile unei concesionări cu iz penal! USR-PSD și Mihai Chirica, complici ai unei ilegalități UPDATE

28 iun. 2024, 08:41, 6 ,
în Local

Alegerile locale din 2024 s-au încheiat, iar rezultatul? Consiliul Local Iași, în frunte cu Mihai Chirica, Marius Bodea și PSD-ul condus de Bogdan Balanișcu, au primit undă verde pentru a-și continua combinațiile obscure. În ultima lor ispravă, Cristi Stanciu, patronul FEG, va pune mâna pe un teren de peste 600 de metri pătrați de la Primăria Iași, aproape gratuit. Asemenea tranzacții miros a corupție și ar trebui să alarmeze imediat DNA-ul. Proiectul de Hotărâre din Consiliul Local Iași se află la poziția numărul 21 pentru ședința de vineri, 28 iunie 2024.

UPDATE: Așa cum era de așteptat, concesionarea terenului aflat pe strada Ciurchi nr.7 pentru Cristian Stanciu, patronul FEG a fost aprobat fără nicio problemă. Este clar că atât primarul Mihai Chirica cât și consilierii locali care au votat acest proiect cu iz penal nu lucrează în slujba cetățenilor ci doar pentru propriile interese. Au votat 21 de consilieri locali, inclusiv consilierii USR, PSD și PNL.

Firma care a solicitat această concesiune este Metcons Top SRL care a înregistrat pe 2023 o cifră de afaceri de 170.000 de lei și a acumulat datorii de peste 15 milioane de lei.

Metcons Top SRL deține în proprietate imobilul situat pe strada Vasile Lupu nr. 26-28, proprietate ce este alipită de terenul solicitat. Suprafața solicitată este despărțită de restul terenului de un zid de sprijin. Accesul la acesta este mai facil din strada Vasile Lupu. Pentru buna desfășurare a activității, agentul economic solicită concesionarea terenului în suprafață de 147 mp situat în Iași, strada Ciurchi nr. 7, în vederea amenajării unei parcări. se arată în proiectul aflat pe masa Consiliului Local Iași.

Despre controversatul om de afaceri Cristi Stanciu, nimic surprinzător: s-a îmbogățit cu ajutorul Primăriei Iași. De aproape două decenii, Fundația Ecologică Green, controlată de consilierul județean Cristian Stanciu, nu a plătit nici măcar un leu pentru un spațiu generos pus la dispoziție de Primăria Iași. Spațiile atribuite direct, cu chirii ridicole, sunt situate strategic, iar Stanciu exploatează comercial aceste spații, încasând sume importante din formarea profesională a cursanților.

Flagrant și revoltător este modul în care acest joc murdar continuă fără nicio intervenție. FEG nu doar că beneficiază de spații la prețuri de nimic, dar și transformă această oportunitate într-o afacere profitabilă. Totul se întâmplă sub ochii unei administrații locale care pare să fie mai preocupată de propriile interese decât de binele comunității. Într-o țară unde corupția devine normă, asemenea practici sunt doar vârful icebergului. DNA, unde ești?

Cristi Stanciu, patronul de la FEG primește aproape gratuit peste 600 mp de la Primăria Iași

Într-un nou episod al telenovelei politice ieșene, primarul Mihai Chirica îi oferă aproape gratuit lui Cristi Stanciu o suprafață de teren de peste 600 mp. Vineri, 28 iunie 2024, pe masa Consiliului Local Iași se află o cerere de concesionare a unei suprafețe de teren situate pe strada Ciurchi nr. 7. Terenul, amplasat într-o zonă extrem de ofertantă a municipiului, pare să fie un alt cadou generos din partea administrației locale.

Proiectul de hotărâre al Consiliului Local prevede concesionarea a doar 147 metri pătrați, dar, în culisele acestui aranjament, realitatea este cu totul alta. Evident, combinațiile obscure și favorurile făcute din umbră sunt la ordinea zilei.

Este revoltător cum, sub pretextul unor proiecte de hotărâre aparent inocente, se ascund afaceri dubioase și înțelegeri pe sub masă. Acest nou act de generozitate din partea primarului Chirica către controversatul om de afaceri Cristi Stanciu nu este decât o dovadă în plus a corupției endemice care macină administrația locală.

Se aprobă concesionarea prin licitație publică a terenului în suprafață de 147 mp situat în Iași, strada Ciurchi nr. 7, proprietatea privată a Municipiului Iași, identificat cu număr cadastral 178207, înscris în Cartea Funciară număr 178207 UAT Iași, conform anexei 1, ce face parte integrantă din prezenta hotărâre se arată în proiect.

În spatele perdelei de fum a documentației oficiale, se ascunde o rețetă perfectă de îmbogățire rapidă. Terenul menționat în cerere are, în realitate, o suprafață totală de 623 mp. Procedura prin care legea este eludată este ingenioasă și cinică: compania solicită o mică porțiune de teren, aparent nesemnificativă și situată într-o fundătură. Ulterior, va solicita prin încredințare directă întreaga suprafață, argumentând necesitatea acesteia pentru dezvoltarea afacerii.

Dacă întreaga suprafață ar fi fost scoasă la licitație, ar fi apărut numeroși ofertanți, iar concurența ar fi dus la creșterea prețului de pornire a licitației. Însă, solicitarea unei suprafețe de doar 147 de metri pătrați, plasată strategic într-o fundătură fără cale de acces, face licitația o simplă formalitate pentru cel care solicită.

Această combinație cu iz penal nu ar fi posibilă fără complicitatea din Primăria Iași. Proiectul este semnat de primarul Mihai Chirica și susținut de Denisa Ionașcu, care își pune semnătura pe document. Denişa Ionașcu, alături de Chirica, îl ajută pe Cristi Stanciu să-și realizeze schemele de îmbogățire rapidă. Asta în contextul în care pe masa Consiliului Local s-au aflat numeroase proiecte asemănătoare care au fost respinse.

Cristi Stanciu are nevoie de două treimi din voturile Consiliului Local Iași pentru aprobarea proiectului său de patrimoniu. Sursele BZI.RO sugerează că USR, partidul condus de Marius Bodea, va vota în favoarea acestuia. De asemenea, este evident că PSD-ul, sub conducerea lui Bogdan Balanișcu, va sprijini proiectul lui Stanciu, având în vedere că acesta este liderul grupului PSD din Consiliul Județean Iași. Ba mai mult, Cristi Stanciu l-a împrumutat pe Bogdan Balanișcu pentru campania electorală cu suma de 30.000 de euro, fapt ce se regăsește în declarația de avere a lui Stanciu. Această sumă poate părea că ar fi o ”mică atenție” pentru votul din Consiliul Local?

Terenul care va fi concesionat lui Cristi Stanciu este evaluat cu mult sub prețul pieței

O altă șmecherie la toată această combinație este și subevaluarea terenului care va fi cesionat lui Cristi Stanciu pe 25 de ani la o valoare ridicolă. Vorbim despre suma de 865 de euro pe an pe care o va plăti Stanciu pentru următorii 25 de ani. O sumă ridică raportat la valoarea reală a terenului:

Redevența valorică a concesiunii va fi stabilită în urma licitației publice și va fi plătibilă în lei la cursul BNR din ziua plății. Valoarea de pornire a licitației este de 865 euro/an. Durata concesionării va fi de 25 de ani de la data semnării contractului de concesiune. se arată în document.

Una peste alta, în documentație se arată faptul că terenul a fost evaluat de Bulău Vlad și valoarea de piață a acestuia este de doar 147 euro pe metru pătrat:

Prin raportul de evaluare nr. 146350/2023, întocmit de către domnul Bulău Vlad, membru titular ANEVAR, se stabilește o valoare de piață de 21.609 euro, respectiv 107.446 lei și o valoare unitară de 147 euro/mp, respectiv 730.93 lei/mp, la cursul BNR de 1 euro = 4.9723 lei din data de 14.11.2023.

Jurnaliştii de la BZI.RO au întrebat mai mulți agenți imobiliari despre cât costă în realitate terenul. Sumele de bani sunt minim duble pe metru pătrat în zona Ciurchi:

”Strada Ciurchi este se află într-o zonă selectă a municipiului Iași. Nu prea se găsesc terenuri la vânzare în acea zonă pentru că este o zonă exclusivistă. Totuși, prețul de pornire per metru pătrat este de minim 300 de euro și poate ajunge și la 400-450 de euro, în funcție de teren. Prețul de 147 de euro pe metru pătrat este unul nerealist. Vă rog să-mi spuneți unde este terenul că vreau eu să-l cumpăr! ” a declarat un agent imobiliar care a dorit să rămână anonim.

Un alt agent imobiliar ne-a dezvăluit faptul că această practică este una comună printre oamenii care au intrare în Primăria Iași:

”Este o practică comună prin rândul oamenilor de afaceri din Iași care au intrări în Primărie. Suprafața de teren despre care vorbiți este una mică, dar miza este concesionarea suprafeței totale. În zona despre care vorbiți metrul pătrat pornește de la 350 de euro și ajunge chiar și la 450 euro. ” ne-a mărturisit un alt agent imobiliar care a dorit să rămână anonim.

Potrivit surselor BZI.RO miza acestei afaceri este intrarea în legalitate a clădirii din preaja terenului. Sursele BZI.RO ne-au precizat că acea clădire este construită cu încălcarea legii pentru că nu respectă nici P.O.T. (PROCENTUL DE OCUPARE AL TERENULUI) și nici CUT (COEFICIENTUL DE UTILIZARE AL TERENULUI- ÎNĂLȚIMEA). Odată obținut terenul cu pricina, Cristi Stanciu va putea intra în legalitate cu clădirea.

Comentarii
  • DedeSupturile :))

  • Stanciu un bandit ca și tată-său, numai combinații cu primăria au făcut. Lăsați că intră în funcție noul Consiliu Local și i se vor închide ușile lui Chirica la făcut golănii.

  • Daaa… I se inchid alea mici! Pai sa imprumuti un candidat cu bani…si ala sa ajunga vice…tu ca ‘reprezentant al partidului’…pa nu ai pretentia ca ala sa ti-o s*ga din toate pozitiile? Pai spanciu o sa spuna ‘vreau aia’ si Balasincu sa se apuce de supt (bine…sta la rand ca prima e Penisa).

  • niște mafioți

    Rețeta clasică a lui Chirica de ani la rând: pe ăștia mici îi cumpără cu funcții de conducere prin instituțiile de cultură din Iași (Casa Studenților, Palatul Culturii, Ateneu, Operă, Complex Muzeal, etc.)

  • Lapusneanu Marcel

    Doamne ajuta si bani de-o suta. Multumim domnului primar Chirica pentru ajutorul acordat. Asa primar, nu a mai vazut Romania post decembrista. Eu astept un PUZ de la primaria Iasi de circa 3 ani si ceva de zile si domnul primar mi-a promis ca ma rezolva. Sarumana.

  • inca 4 ani suportati-va ”nu merg la vot” – votul = 0 pentru nevotanti dar +… in favoarea celor care nu au iesit sa voteze pe cine voiau…
    am auzit persoane care se plang deja….
    dar de fapt ele…ei… nu au mers la vot asa ca sa le fie rusin… ce fel de cetateni se cred…vor salarii si pensii mari,, dar nu votezi. Pai incapatinarea costa si ea parale.
    * Propun ca votul sa fie obligatoriu asa cum este in tarile: Belgia,Grecia,Luxemburg si Cipru. Ei nu se mai plang :))))

  • Chirica băiat dăștept a făcut lista de consilieri locali la PSD fără să fie el “ implicat “
    Cruceanu slugă nr 1 se dă guru dar el gândește cu kuru ( ca și Balaniscu )

  • Pensionar iasi

    La puscarie cu escrocii de stanciu si chirica aivanoaiei ,la puscarie !!! ###

  • Nebunule și bolnavule de avere,toate ale tale ale cui vor mai fi !

  • In cazuri, ca acesta, nu se mai sesizeaza nici DNA-ul nici DIICOT-ul !!! Ei se autosesizeaza cand primesc ordin. Daca nu primesc ordin, totul e este invaluit de o liniste totala. Bravo vajnici aparatori ai legii ! Va meritati cu prisosinta pensiile speciale !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`