Prima pagină » Stiri si curiozitati » Crini de gradină. Cum să pregătești solul pentru plantarea lor?

Crini de gradină. Cum să pregătești solul pentru plantarea lor?

14 apr. 2023, 11:26,
în Stiri si curiozitati

Crini de grădină sunt o plantă erbacee bulboasă, perenă și aparține familiei Lilium. Există aproximativ 80 de specii de crin în mediul sălbatic și acestea au fost folosite pentru a crea mulți hibrizi și varietăți. În natură, poate fi întâlnit în Europa, Asia și America de Nord.

Se crede că „crin” este tradus din vechea gaelică prin „alb”. Deși putem vedea, desigur, specii cu flori galbene sau roz, mulți specialiști cred că planta a fost numită după crinul alb. Există multe legende asociate cu acesta. În Grecia antică, de exemplu, se spunea că crinul alb ca zăpada este reprezentat de picăturile de lapte ale soției lui Zeus, Hera. În tradiția evreiască se spune că dintre toate florile din paradis, după căderea Evei, doar crinul a reușit să rămână pur și nealterat. În creștinism, floarea albă de crin o simbolizează pe Maica Domnului.

Crini de gradină. Ce sol preferă plantele?

Crinii sunt destul de des menționați în operele scriitorilor și poeților. Cu toate acestea, această plantă nu este doar foarte frumoasă, ci și o plantă medicinală. În Roma antică, Dioscoride a fost un medic militar care a scris un tratat despre remedii, printre care se numără și crinul de lemn și crinul alb. Floarea poate vindeca arsurile, vânătăile și juliturile, vindecă rapid rănile și ajută, de asemenea, la tratarea durerilor de dinți și a problemelor cardiace.

Crinul este o plantă perenă care poate crește în același loc timp de mai mulți ani. Planta reacționează negativ la replantarea frecventă, așa că plantați-o într-un loc cât mai confortabil, o zonă bine luminată și ferită de vânt.

Solul trebuie să fie hrănitor, afânat și bine drenat. Rețineți, totuși, că diferite tipuri de crin preferă diferite echilibre acido-alcaline ale solului. De exemplu, crinii tubulari preferă un sol alcalin, iar hibrizii americani preferă un sol acid. Alte cultivare și specii cresc bine în sol neutru.

Cum să verifici bulbii înainte de ai cumpăra? Sfaturile grădinarilor experimentați

Pregătiți solul cu 15-20 de zile înainte de plantarea crinilor. Pentru a face acest lucru, ar trebui să fie răscolit cu cenușă de lemn, amintiți-vă că hibrizilor orientali nu le place solul acid, deci nu adăugați cenușă pentru ei, humus și turbă. De asemenea, adăugați o cantitate mică de îngrășământ. După ce ați făcut acest lucru, nivelați suprafața parcele și udați-o.

Înainte de a cumpăra bulbi de crin, aflați exact cărei specii sau cultivare aparțin, deoarece acest lucru va afecta condițiile de îngrijire și cultivare. Atunci când cumpărați material săditor, trebuie să acordați prioritate bulbilor complet sănătoși, suculenți și cărnoși, care au o bază intactă și solzi care nu s-au uscat. De asemenea, verificați rădăcinile, acestea trebuie să aibă o lungime de cel puțin 50 mm.

Dacă bulbii de crini de gradină au fost cumpărați toamna, acesta va trebui depozitat până la jumătatea lunii octombrie, deoarece în această perioadă este plantat în aer liber. Îngropați-le în nisip umed, mușchi sau rumeguș și depozitați-le într-un loc bine aerisit și întunecat. De asemenea, pot fi plasate în frigider, pe raftul cu legume, în ambalajul lor original.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Doliu în România! Marea actriţa din Liceeni s-a stins prea devreme, colegii sunt în stare de...
observatornews.ro
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Avertisment pentru românii care pleacă în vacanță în Europa. Amenzi de 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Alocația pentru susținerea familiei. Cine o poate primi, condiții și valoarea actuală
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Ce face Nicușor Dan, în fiecare dimineață, când nu este în campanie electorală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`